Dosarul defrişărilor ilegale: O parte din lemnul vândut de firma lui Traian Larionesi ajungea la Holzindustrie Schweighofer - documente

Firma Frasinul SRL Anieş, a omului de afaceri Traian Larionesi, achiziţiona lemn de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul şefului Direcţiei Silvice, Gheorghe Ivan, o parte ajungând la firma Holzindustrie Schweighofer, arată documente ale procurorilor, din dosarul defrişărilor ilegale.

Urmărește
5019 afișări
Imaginea articolului Dosarul defrişărilor ilegale: O parte din lemnul vândut de firma lui Traian Larionesi ajungea la Holzindustrie Schweighofer - documente

Dosarul defrişărilor ilegale de la Bistriţa-Năsăud: O parte din lemnul vândut de firma lui Traian Larionesi ajungea la Holzindustrie Schweighofer - documente (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut, joi, 13 percheziţii în Bistriţa-Năsăud, la sediul Direcţiei Silvice judeţene, la locuinţele unor directori din instituţie, la şapte firme şi la locuinţele mai multor persoane, printre care şi cea a omului de afaceri Traian Larionesi, care controlează societatea Frasinul SRL Anieş, în dosarul în care sunt vizate fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2009-2014.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii ridică de la Direcţia Silvică (DS) Bistriţa-Năsăud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu şi ale unor angajaţi cu atribuţii în derularea achiziţiilor, încheierea şi monitorizarea derulării contractelor.

Percheziţii au fost făcute şi la locuinţele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea şi Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistriţa, precum şi la casa lui Dorel Cârdan, din satul Rodna, susţin aceleaşi surse.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, aproximativ 63,89% din cifra de afaceri realizată de Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud în perioada 2009-2012 a fost obţinută din activitatea de comercializare a masei lemnoase.

Principalii agenţi economici care au achiziţionat masă lemnoasă de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud în perioada 2009-2012, au fost: SC Austroforest Internaţional SRL (6.432.725,40 de lei), SC Frasinul SRL (6.215.565,23 de lei), SC Silvania Internaţional SRL (5.169.196,39 de lei), Holzindustrie Schweighofer SRL (2.853.516,55 de lei), GVC Computers SRL, Petronevax SRL, Mondladani SRL, Narilserv SRL, Sohurotrans SRL, Kronospa Sebeş SRL, Ecoforex SRL, Unicflor Mark SRL şi Pireas SRL.

Gheorghe Ivan, care în perioada martie 2009 - decembrie 2012 a fost la conducerea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, a decis ca instituţia să exploateze material lemnos în regie proprie, deşi exista posibilitatea ca DS să exploateze materialul lemnos alocat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva pe raza celorlalte judeţe.

"Deşi raţiunea alocării unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă a fost acea a exploatării prin unitatea proprie - SEIRU Bistriţa, din verificările efectuate a rezultat că în perioada 2009 - 2012, din volumul total de masă lemnoasă recoltat, circa 310.389 m.c., numai un volum de circa 25.573 m.c. a reprezentat masă lemnoasă valorificată pe picior. Cea mai mare parte a masei lemnoase recoltate a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte de exploatare forestieră, iar cantitatea de 105.245 m.c. a fost recoltată în regie proprie prin SEIRU Bistriţa", se arată în documentele anchetatorilor.

Procurorii susţin că Gheorghe Ivan le-ar fi acordat sprijin unor firme - inclusiv prin demersuri la nivelul persoanelor cu putere de deciziei din RNP Romsilva şi al şefilor de direcţii judeţene -, astfel încât aceste societăţi să beneficieze de condiţii preferenţiale, legate de calitatea lemnului şi accesibilitate, dar şi de perioade extinse pentru lucrări.

Pentru vânzarea masei lemnoase pe picior şi a masei lemnoase fasonate, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a organizat licitaţii în conformitate cu Regulamentul aprobat prin HG 85/2004, Regulamentul aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Romsilva nr. 11/2009, Regulamentul aprobat prin ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1898/2010.

Astfel, în perioada martie 2009 - decembrie 2012, au fost organizate 26 de licitaţii, existând indicii cu privire la favorizarea anumitor participanţi prin acceptarea unor documente care nu corespundeau din punct de vedere al cerinţelor sau prin acceptarea unor documente cu un conţinut nereal.

Una dintre firmele care au beneficiat de sprijinul directorului Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud este SC Frasinul SRL, care exploatează material lemnos în judeţele Bistriţa, Suceava şi Mureş, Gheorghe Ivan primind în schimb foloase necuvenite, au precizat sursele citate.

Potrivit procurorilor, SC Frasinul SRL a participat la licitaţia din 23 august 2011, în condiţiile în care înregistra datorii la bugetul general consolidat în cuantum de 202.783 de lei.

Anchetatorii au mai stabilit, în urma verificărilor, că au fost nereguli în exploatarea forestieră, în sensul că SC SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş - unde joi au loc percheziţii - ar fi exploatat o suprafaţă forestieră mai mare decât cea dată în exploatare în baza contractelor.

După ce materialul lemnos a fost exploatat în numele DS Bistriţa-Năsăud, instituţia a vândut buştenii rezultaţi către Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL, dar sub preţul pieţei, înregistrându-se pierderi la nivelul Romsilva. Astfel, în 2013, SC Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL au achiziţionat de la DS Bistriţa-Năsăud aproximativ 30.000 de metri cubi de material lemnos fasonat (în special lemn rotund pentru cherestea clasele de calitate A şi B, la diametre situate între 25 şi 50 de centimetri), la un preţ mediu de 250 de lei/mc.

Anchetatorii susţin că, prin acţiunile nelegale ale lui Gheorghe Ivan şi Traian Larionesi, profitul nerealizat în 2013 la bugetul RNP Romsilva a fost de aproximativ trei milioane de lei.

În documentele anchetatorilor se mai arată că SC Holzindustrie Schweighofer SRL a achiziţionat material lemnos de la SC Frasinul SRL Anieş, pe fondul înţelegerilor directe dintre omul de afaceri Traian Larionesi şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac.

În documentele procurorilor se arată că, în cursul lunii octombrie 2014, Dorel Cârdan şi Adriana Lombrea, director economice al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, au acţionat similar pe linia "rezolvării" problemelor privind datoriile pe care le avea SC Frasinul SRL Anieş la DS Suceava, în contextul în care firma trebuia să participe la o licitaţie la nivelul acestei direcţii silvice.

Ivan Gheorghe mai este suspectat şi că, în cotextul unui control efectuat de reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Direcţia Regională Oradea, i-ar fi solicitat lui Cârdan să întocmească în fals un contract care are ca obiect de activitate "punerea la dispoziţie a buldozerului şi prestări servicii aferente", rezultă din aceleaşi documente.

În documentele anchetatorilor se mai arată că, din actul de control încheiat de Corpul de Control al Primului-ministru, membrii Consiliului de Administraţie al RNP Romsilva au adoptat Hotărârea nr. 11/2009 prin care a fost aprobat Regulamentul privind valorificarea prin vânzare a masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către RNP Romsilva, cu depăşirea atribuţiilor şi competenţelor prevăzute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Romsilva, întrucât era în vigoare Regulamentul de vânzare a masei lemnoase de către deţinătorii de fond forestier proprietate publică către agenţii economici aprobat prin HG 85/2004, care permitea participarea la procedurile de vânzare a masei lemnoase şi a altor operatori economici.

"Prin restricţionarea condiţiilor de participare a agenţilor economici la aceste licitaţii s-a intenţionat favorizarea anumitor societăţi de la care erau remise foloase necuvenite către funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, foloase necuvenite ce erau dismulate prin încheierea unor contracte ce atestau relaţii comerciale fictive", se mai arată în documentele anchetatorilor.

În baza unor acorduri cadru din 2010 şi 2012, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a încheiat 123 contracte subsecvente. Astfel, cu SC Frasinul SRL au fost încheiate 84 contracte, în valoare de 3.892.130 de lei, cu SC Silvania International SRL - 28 contracte, în valoare de 1.778.908 lei, cu GVC Computers SRL - cinci contracte, în valoare de 465.163 de lei, cu SC Petronevax SRL - trei contracte, în valoare de 183.135 de lei, cu SC Foril SRL - două contracte, în valoare de 50.830 de lei şi cu SC Forest Magap SRL - un contract de 62.640 de lei.

Joi, au fost făcute percheziţii la şapte firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anieş, comuna Maieru şi punctele de lucru din Anieş şi Năsăud; SC Frasinul Internaţional din Anieş şi punctul de lucru din Ilva Mică; SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş; SC Star Gate SRL din Ilva Mică; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei şi punctul de lucru din Anieş; SC Prosperity SRL din municipiul Bistriţa şi punctele de lucru din Tonciu, comuna Galaţii Bistriţei şi din Bistriţa; SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna.

Anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa omului de afaceri Traian Larionesi din satul Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud, care deţine SC SC Frasinul SRL Anieş, firmă care se ocupă de prelucrarea lemnului şi are fabrici de cherestea la Năsăud, Anieş şi Ilva Mică, potrivit unor surse judiciare.

Omul de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere şi proprietar a patru fonduri de vânătoare, este în atenţia anchetatorilor şi în dosarul în care şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, sunt acuzaţi că au pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Larionesi ar fi beneficiat de sprijin din partea lui Mureşan, care, folosindu-şi abuziv "prerogativele şi puterile" conferite de funcţia deţinută, asigură protejarea activităţilor ilicite ale omului de afaceri şi ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii susţin că au date conform cărora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului şef Ioan Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului şef al IPJ Bistriţa-Năsăud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele Lenuţei Mureşan, soţia ofiţerului.

În documentul citat se menţionează, de asemenea, că Ioan Ovidiu Mureşan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăş, ar fi protejat activităţile ilicite desfăşurate de Traian Larionesi, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze maşinile care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancţiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalităţi.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţa, săptămâna trecută, un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri.

Ea menţiona că, dacă se vor constata ilegalităţi, vor fi anunţate Parchetul General şi toate instituţiile abilitate.

Pe de altă parte, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer declarau că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii. Firma austriacă îşi exprima speranţa că rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documentele care atestă provenienţa legală şi după caz, originea”, subliniau reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici