- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL DIASPORA: La 15 luni de la preluarea de către DNA, ancheta rămâne în faza de urmărire a faptelor. Explicaţia pe care o dă Kovesi
La un an şi trei luni de când au preluat cazul, procurorii DNA se află în aceeaşi fază a anchetei în dosarul în care este cercetat modul în care a fost obstrucţionat votul de la secţiile din străinătate, la alegerile prezidenţiale din 2014. Ancheta se află tot în stadiul urmăririi penale a faptelor, fără a exista persoane împotriva cărora procurorii să se fi îndreptat cu urmărirea penală.
DOSARUL DIASPORA: La 15 luni de la preluarea de către DNA, ancheta rămâne în faza de urmărire a faptelor. Explicaţia pe care o dă Kovesi
Singurul oficial de rang înalt audiat până acum în dosar a fost Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe din perioada respectivă, care a demisionat între cele două tururi de scrutin. În vara anului trecut, DNA motiva pentru gândul că procurorii au primit un volum foarte mare de documente la dosar, care necesită timp pentru a fi studiate. La bilanţul DNA pe 2015, Laura Codruţa Kovesi a arătat că în medie un procuror DNA lucrează la peste 100 de dosare pe an, scrie Gândul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Au trecut aproape 15 luni de când procurorii DNA au preluat dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale din 2014, însă nici acum nu a fost depăşită faza incipientă a urmăririi penale in rem, în care sunt cercetate faptele, fără a fi urmărite penal persoane acuzate concret. Singurul oficial de rang înalt care a fost audiat ca martor în acest dosar a fost Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe, care a demisionat între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, motivând că legea nu îi permite să înfiinţeze noi secţii de votare în străinătate, în ciuda unei adrese a Autorităţii Electorale Permanente, care explica exact contrariul.
„În cadrul dosarului penal privind modalităţile de organizare şi desfăşurare a votului în diaspora, la alegerile prezidenţiale, se desfăşoară acte de urmărire penală cu privire la faptă. Totodată, în cauză au fost audiate mai multe persoane”, este răspunsul DNA pentru gândul la un an şi trei luni de la demararea anchetei.
În august 2015, DNA explica pentru Gândul că stadiul anchetei era acelaşi ca şi acum, cu specificaţia că Autoritatea Electorală Permanentă, Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Externe au trimis la DNA documentele solicitate, fiind vorba despre mai multe cutii cu acte.
Pe 15 februarie, la 440 de zile de la preluarea dosarului de către DNA, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita parchetului să clarifice public situaţia acestui dosar şi să anunţe ce măsuri dispune, urmărire penală a unor persoane sau clasarea dosarului.
„Dacă la momentul respectiv am salutat decizia promptă a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General şi categoric recunoaştem meritele instituţiei în lupta împotriva corupţiei, ale cărei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem că este cu atât mai bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupţie politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundamental la vot pentru sute de mii de cetăţeni români”, arăta IPP într-un comunicat de presă.
110 dosare pe cap de procuror, la DNA în 2015
În vara anului trecut, DNA motiva pentru Gândul că procurorii au primit un volum foarte mare de documente la dosar, care necesită timp pentru a fi studiate.
Numărul dosarelor instrumentate de procurorii anticorupţie este în continuă creştere, ajungând la peste 11.000 în 2015, în condiţiile în care la DNA lucrează 97 de procurori, a explicat Laura Codruţa Kovesi la bilanţul acestui parchet pe anul 2015.
„Principala provocare pentru DNA în această perioadă este determinată de creşterea continuă a volumului de activitate. Numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu faţă de acum 5 ani. Activitatea de urmărire penală a fost desfăşurată de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluţionat în medie peste 110 dosare. Un număr atât de mare de dosare complexe influenţează durata de soluţionare a cauzelor”, a spus Kovesi.
La prezentarea bilanţului, Kovesi a exemplificat şi cu fotografia dimensiunii unuia dintre dosarele pe care procurorii DNA le au în lucru, pentru a sublinia volumul de muncă:
Citeşte continuarea pe Gândul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO