DOSARUL „Diplome fără studii”: Corupţia generează fluxuri de tineri care pleacă din ţară

Între consecinţele corupţiei asupra sistemului educaţional se numără generarea fluxului de tineri ce pleacă peste hotarele ţării, unde calitatea studiilor este mai înaltă, fapt ce are consecinţe şi asupra sistemului medical, arată procurorii în referatul dosarului „Diplome de licenţă fără studii”.

Urmărește
1541 afișări
Imaginea articolului DOSARUL „Diplome fără studii”: Corupţia generează fluxuri de tineri care pleacă din ţară

DOSARUL „Diplome fără studii”: Corupţia generează fluxuri de tineri care pleacă din ţară

Conform sursei citate, din cauza corupţiei apare şi diminuarea accesului populaţiei la învăţământul de bună calitate, instituţiile de învăţământ devenind instrumente de îmbogăţire ilicită.

În plus, notează procurorii în referatul cu propunere de arestare a unor suspecţi din dosar, fenomentul corupţiei duce la un nivel scăzut de pregătire profesională a tinerilor specialişti, existând o concurenţă neloială între tinerii care doresc să-şi facă studiile cu cei ce ,,cumpără” notele mai mari.

Mai mult, apare o percepţie publică pesimistă a societăţii faţă de prestaţia sistemului educaţional, în cazul de faţă cu unele consecinţe şi asupra sistemului medical având în vedere specializarea studenţilor .

Tribunalul Bucureşti a decis, în 28 iulie, arestarea preventivă a trei persoane cercetate în dosarul „Diplome fără studii”, alte trei fiind plasate în arest la domiciliu. De la percheziţiile din 26 iulie, poliţiştii au ridicat peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice.

Poliţiştii şi procurorii au făcut, în 26 iulie, 106 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

„În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei. Pana în acest moment, şase persoane au fost reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar”, conform IGPR.

Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele.

„De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice”, conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie.

Cadrele didactice ar fi cerut şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar.

Potrivit sursei citate, peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiţi zeci de mii de euro.

Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ţinut evidenţa celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.

Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici