Dosarul evaziunii de 35 milioane de euro: Cele şase persoane puse sub urmărire penală au fost reţinute

Cele şase persoane, între care patru patroni ai unor firme care au contracte cu autorităţile din Prahova, puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, au fost reţinute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

Urmărește
2284 afișări
Imaginea articolului Dosarul evaziunii de 35 milioane de euro: Cele şase persoane puse sub urmărire penală au fost reţinute

Dosarul evaziunii de 35 milioane de euro: Cele şase persoane puse sub urmărire penală au fost reţinute

Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au dispus, miercuri, reţinerea celor şase persoane puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fiind vorba despre Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel.

În cursul zilei de joi cei şase vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Miercuri seară, Parchetul Curţii de apel Ploieşti a anunţat, printr-un comunicat, că procurorii au început urmărirea penală faţă de cele şase persoane, fără a preciza că aceştia au fost reţinuţi.

Cei şase sunt acuzaţi că, în perioada 2010 - 2013 au desfăşurat operaţiuni comerciale nereale, cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanţi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au declarat că toţi cei şase sunt urmăriţi penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG) Marcel Păvăleanu a fost arestat preventiv, anul trecut, alături de alte şase persoane. În acelaşi dosar sunt cercetate sau urmărite penal peste 130 de firme, printre acestea numărându-se Roşia Montană Gold Corporation şi Tehnologica Radion, dar şi firme care de mulţi ani încheie în mod constant contracte pentru diverse lucrări cu autorităţile din judeţul Prahova.

De altfel, patru dintre cele şase persoane puse sub urmărire penală în acest dosar sunt cunoscute în mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unora dintre firmele care au contracte cu autorităţile din Prahova.

Astfel, Marian Răducu Ţărândă şi fiul acestuia, Andrei Costin Ţărândă, controlează firma Via Star New Corporation SRL, înfiinţată în anul 2012 şi care încă din anul înfiinţării a obţinut trei contracte pentru întreţinerea drumurilor judeţene din Prahova. Anterior, Marian Ţărândă a fost asociat cu Ion Dumitru în firma Star T&D, al cărei nume apare, de asemenea, în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a păstrat Star T&D după ce Ţărândă s-a retras din firmă, este, de altfel, cel care l-a denunţat la DNA pe unul dintre inculpaţii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Răzvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influenţă în urma căruia ar fi obţinut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, Dragoş Ioan Ionescu, este şi el cunoscut în mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, urmărită penal în dosarul în care este arestat Păvăleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controlează firma Coni SRL, al cărei nume apare în rechizitoriu printre zecile de firme urmărite penal în acelaşi dosar încă de la începutul cercetărilor.

SC Conti SA şi SC Coni SRL au câştigat, în ultimii ani, numeroase contracte atât cu Consiliul Judeţean Prahova, cât şi cu instituţii din subordinea acestuia sau cu alte autorităţi locale din judeţ.

În 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu şi alte cinci persoane, respectiv Victoria Enică, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionuţ Şerban, Elena Giluela Ştefănescu şi Emilia Loredana Dobreau, fost arestaţi preventiv, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

Potrivit anchetatorilor, ei ar fi făcut achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii prin aproximativ 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip "fantomă", prejudiciul fiind de 149.800.000 de lei.

Ulterior, un al şaptelea inculpat a fost arestat preventiv în acest dosar. Astfel, extinzând cercetările, procurorii au început urmărirea penală în acelaşi dosar şi împotriva administratorului public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, preşedinte al organizaţiei de femei a PSD Prahova. Aceasta este urmărită penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era director al Parcului Industrial Ploieşti, instituţie deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.

În acest dosar procurorii fac cercetări faţă de 132 de societăţi comerciale, printre firmele faţă de care s-a început urmărirea penală numărându-se Roşia Montană Gold Corporation, dar şi mai multe societăţi care au contracte de lucrări cu autorităţile locale, respectiv Consiliul Judeţean Prahova şi alte instituţii publice din judeţ.

Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova şi a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizaţii judeţene şi implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012.

Imediat după ce Păvăleanu a fost arestat preventiv, premierul Victor Ponta declara că nu îl cunoaşte pe Păvăleanu şi nu ştie cu ce s-a ocupat acesta în perioada cât al lucrat la SGG.

Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, declara pentru MEDIAFAX că organizaţia l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici