- Home
- Social
- ORADEA, (27.09.2014, 20:14)
- Departamentul Corespondenţi
Dosarul FALSIFICĂRII de bani: Cele trei persoane reţinute au fost arestate
Cele trei persoane - doi cetăţeni italieni şi o femeie din Bucureşti - reţinute în dosarul în care procurorii DIICOT au descoperit, la Oradea, 13 milioane de euro falşi care urmau să ajungă în Italia au fost arestate preventiv, sâmbătă.
Urmărește
722 afișări
Dosarul FALSIFICĂRII de bani: Cele trei persoane reţinute au fost arestate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Măsura de emitere a mandatelor de arestare preventivă pentru 29 de zile a fost dispusă de Tribunalul Bihor, la solicitarea procurorilor DIICOT, care îi cercetează pe cei trei pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă şi deţinere de instrumente în vederea falsificării.
Decizia nu este definitivă, fiind contestată de către apărătorii celor trei persoane.
”În opinia mea, soluţia este netemeinică”, a declarat Răzvan Doseanu, avocatul femeii arestate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Potrivit acestuia, femeia nu îi cunoştea pe membrii grupării, singura legătură cu aceştia fiind faptul că sora acesteia este concubina unui cetăţean italian, considerat liderul reţelei şi arestat şi el în prezent de către autorităţile judiciare din Italia.
”Clienta mea nu-l cunoaşte pe niciunul dintre membrii grupării, doar pe Vittorio Romano, în calitate de cumnată. Atât. Ea a venit din Bucureşti în data de 25 septembrie, deci după falsificarea bancnotelor, şi nu are nicio legătură cu tipografia în care s-ar fi falsificat bani”, a mai spus Doseanu.
El a susţinut că singura infracţiune care îi poate fi imputată clientei sale este cea de favorizare a infractorului, după ce aceasta ar fi ars, împreună cu fiul unuia dintre italieni, o parte dintre bancnotele falsificate, chiar la sediul tipografiei, cu puţin timp înainte de descinderea procurorilor.
Unul dintre italienii arestaţi deţine o fabrică de încalţăminte la Oradea, iar celalălt este proprietarul tipografiei la care erau falsificaţi banii.
Potrivit procurorilor DIICOT care instrumentează dosarul, banii falsificaţi la Oradea erau depozitaţi la sediile unor firme din judeţul Bihor, de unde erau distribuţi în ţări din UE de către o societate care aparţine unui italian, un transport de aproape 19 milioane de euro falsificaţi, în bancnote de 50 de euro, fiind depistat în Italia.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a arătat, într-un comunicat de presă transmis vineri agenţiei MEDIAFAX, că grupul infracţional organizat suspectat că a falsificat şi a pus în circulaţie bancnote euro era format din membri ai mafiei italiene şi cetăţeni români.
Citeşte şi:
Fabrică de bani falşi, descoperită la Oradea. 90.000 de euro, găsiţi la o groapă de gunoi. Trei persoane, reţinute de DIICOT - VIDEO
În acest caz, patru cetăţeni italieni şi un român sunt urmăriţi penal pentru constituire de grup infracţional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.
Cei patru italieni sunt suspectaţi că, împreună cu mai multe persoane, printre care şi români, în perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, au contrafăcut bancnote de 20, 50 şi 100 de euro, prin intermediul unei firme aparţinând unui italian, folosind ca tehnică de tipărire şi contrafacere "metoda offset".
"Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hârtia şi vopselurile, precum şi celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranţă a falsului şi tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din judeţul Bihor", susţin procurorii DIICOT.
Banii falsificaţi în cantităţi mari erau depozitaţi la sediile unor societăţi comerciale, apoi erau transportaţi şi distribuiţi în ţările Uniunii Europene.
Procurorii DIICOT - Structura Centrală s-au sesizat din oficiu în 25 octombrie 2013 cu privire la existenţa acestui grup infracţional organizat şi l-au monitorizat timp de 11 luni.
În 22 septembrie, în cadrul cooperării cu autorităţile judiciare italiene, a fost interceptat în Italia un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuţi fuseseră expediaţi de o firmă din România ce aparţine italianului R.V., acesta fiind arestat în apropiere de Milano.
În 25 septembrie, procurorii DIICOT au făcut 15 percheziţii la sediile sociale ale firmelor implicate şi la locuinţele suspecţilor. Anchetatorii au descoperit şi au ridicat aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă, a precizat DIICOT.
De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite aproximativ 55.000 de bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, "despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de suspectul RV", iar într-un alt loc au fost găsite bancnote false rupte sau arse, au mai arătat procurorii.
Anchetatorii au audiat peste 20 de persoane, suspecţi şi martori în acest caz.
Poliţia Română a precizat că tipografia clandestină a fost identificată la sediul unei societaţi comerciale, unde se falsificau bancnote din cupiura de 50 de euro, cu serii diferite.
"Totodată, a fost găsită suma totală de 14.090.500 euro, din cupiura de 50 euro, dintre care în tipografie 11.674.000 euro, precum şi suma de 2.340.000 euro pe care persoanele bănuite au încercat să o distrugă prin ardere, iar restul banilor în alte locuri din municipiul Oradea, inclusiv la groapa de gunoi", a arătat Poliţia Română.
Sursa citată a menţionat că bancnotele falsificate nu erau destinate a fi puse în circulaţie pe teritoriul României.
Gruparea a fost anihilată de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălarea Banilor din Poliţia Română, în colaborare cu autorităţi judiciare din Italia şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe