Dosarul FNI, adus cu camionul la instanţa supremă

Cele aproximativ 3.000 de volume din dosarul FNI au fost aduse, sâmbătă dimineaţă, cu un camion de mare tonaj la sediul instanţei supreme, care urmează să stabilească un prim termen pentru a judeca recursul în procesul privind prăbuşirea FNI.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului Dosarul FNI, adus cu camionul la instanţa supremă

Dosarul FNI, adus cu camionul la instanţa supremă

Arhivarii şi grefierii secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au fost ajutaţi, vreme de două ore, de colegii de la Curtea de Apel Bucureşti să descarce cele aproape 3.000 de volume şi să le ducă în sediul instanţei.

Instanţa supremă a fost înştiinţată încă de joi că dosarul trebuie adus de la Curtea de Apel Bucureşti şi s-a stabilit, de comun acord, ca acest eveniment să se petreacă sâmbătă, pentru a nu fi afectată activitatea instanţei.

Volumele au fost depuse în subsolul sediului ICCJ, dosarul urmează să fie înregistrat, să se facă citaţiile şi să se fixeze un prim termen de judecată.

Dosarul FNI a ajuns în faza de recurs la ICCJ, după ce Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de închisoare, pedeapsă scăzută de la 13 ani, pe motiv că aceasta a fost sinceră atât pe parcursul anchetei cât şi al procesului FNI şi pentru că s-a prezentat la instanţă chiar şi după punerea sa în libertate, după cum se arăta în motivarea instanţei care a dat sentinţa în 18 iunie.

Ioana Maria Vlas a fost condamnată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, timp de cinci ani având îngrădite anumite drepturi, după ce îşi ispăşeşete pedeapsa. Totodată, instanţa a constatat faptul că infracţiunea de fals pentru care a fost acuzată Vlas s-a prescris.

Ioana Maria Vlas a fost pusă în libertate în 7 aprilie.

Între timp, Tribunalul Bucureşti a declarat valabil contractul de fidejusiune/cauţiune încheiat în 6 decembrie 1999 între CEC, SOV Invest şi FNI. Instanţa a obligat persoanele condamnate şi firmele din acest dosar la plata de despăgubiri către 130.798 de investitori FNI, dar nu a acordat şi daunele morale cerute.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a început plata despăgubirilor către păgubiţii FNI, care, până la sfârşitul lui 2008, ar urma să primească o sumă estimată la 400 de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici