Dosarul fraudării examenului de bacalaureat din Cluj va fi rejudecat
Dosarul fraudării examenului de bacalaureat din Cluj-Napoca va fi rejudecat de Tribunalul Cluj, iar doi profesori condamnaţi la închisoare cu executare în acest caz ar putea fi puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Cluj a admis, luni, apelurile făcute de inculpaţi şi de procurori.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa Curţii de Apel Cluj a decis, luni, admiterea apelurilor înaintate atât de procurori, cât şi de directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, Ioan Rus, de directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau" din Cluj-Napoca, Ioan Văidăhăzan, şi de directorul şcolii private "Didactica Nova", Dorel Avram, împotriva sentinţei Tribunalului Cluj, prin care doi dintre aceştia au fost condamnaţi la peste doi ani de închisoare cu executare, iar un al treilea la închisoare cu suspendare.
Instanţa a dispus rejudecarea dosarului de către Tribunalul Cluj şi a anulat deciziile de condamnare la închisoare cu executare a celor doi directori de şcoli.
La Tribunalul Cluj, atât Rus şi Văidăhăzan, cât şi Dorel Avram, au recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea de pedeapsă cu o treime.
De asemenea, Curtea de Apel a hotărât ca Văidăhăzan şi Rus să fie judecaţi în libertate, înlocuind măsura arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea.
Sentinţa de luni a Curţii de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Conform unui comunicat de presă transmis în 14 septembrie 2010 de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Rus, director al Grupului Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, Ioan Văidăhăzan, director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Cluj-Napoca, Ilie Cornoiu, profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj şi fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, Dorel Avram, director al Grupului Şcolar "Didactica Nova" şi director adjunct la Liceul "Victor Babeş" din Cluj-Napoca.
Ioan Rus a fost acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, de două infracţiuni de dare de mită, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată.
Văidăhăzan a fost judecat pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, în timp ce Cornoiu este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, iar Avram - de trafic de influenţă în formă continuată.
În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 20 de persoane.
În 14 iulie 2010, Tribunalul Cluj a hotărât arestarea preventivă a lui Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan, pentru 29 de zile, respectiv pentru 20 de zile. Dorel Avram a fost arestat în 28 iulie, prin decizia Curţii de Apel Cluj, pentru 20 de zile, iar Ilie Cornoiu a fost arestat în 20 august, prin hotărârea Tribunalului Cluj, pentru 29 de zile.
În 15 septembrie 2010, judecătorii Tribunalului Cluj au verificat legalitatea şi temeinicia menţinerii arestării preventive în cazul celor patru profesori trimişi în judecată, de DNA Cluj, pentru fraudarea bacalaureatului în 2009 şi 2010 şi au decis menţinerea arestului, măsura fiind atacată cu recurs.
În 20 decembrie 2010, doi dintre profesorii judecaţi în dosar au fost condamnaţi de Tribunalul Cluj la închisoare cu executare de peste doi ani, iar un al treilea profesor şi un candidat care a plătit pentru a obţine diploma au primit pedepse cu suspendare.
În cazul directorului Grupului Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, Ioan Rus, judecătorii au decis condamnarea la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare.
Directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau" din Cluj-Napoca, Ioan Văidăhăzan, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare.
Directorul şcolii private "Didactica Nova", Dorel Avram, a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi nouă luni, cu suspendare, pentru trafic de influenţă, cu un termen de încercare de trei ani şi nouă luni.
Horatiu Matiş, unul dintre candidaţii care au plătit pentru a lua examenul, a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.
Toţi cei patru au recunoscut, la ultimul termen, comiterea faptelor.
Sentinţa Tribunalului Cluj a fost atacat cu apel însă atât de procurori, cât şi de inculpaţi.
Fostul consilier judeţean Ilie Cornoiu, profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, inculpat şi el în acest dosar, dar şi celelalte persoane acuzate că au plătit pentru a obţine diploma de bacalaureat nu au recunoscut faptele, astfel că dosarul acestora urmează să fie judecat în continuare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO