- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.11.2012, 14:31)
- Catalin Lupasteanu , Livia Ispas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL FRAUDELOR BANCARE - Gruparea Stan-Ruse "cosmetiza" societăţile pentru a le face eligibile pentru băncile fraudate
Gruparea Stan-Ruse înfiinţa sau prelua societăţi pe care le "cosmetiza", iar ulterior mărea artificial capitalul social, pentru crearea unor situaţii financiare care să le facă eligibile la unităţile bancare unde doreau să comită fraude, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea arestării.
Urmărește
369 afișări
DOSARUL FRAUDELOR BANCARE - Gruparea Stan-Ruse "cosmetiza" societăţile pentru a le face eligibile pentru băncile fraudate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Procurorii DIICOT arată în documentul citat, obţinut de MEDIAFAX, că societăţile comerciale erau înfiinţate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan şi Daniel Ruse, aceste persoane fiind atrase cu uşurinţă în activităţile infracţionale ale grupării conduse de cei doi. Totodată, liderii grupării au preluat firme care au avut în trecut activităţi comerciale reale.
Indiferent de modalitatea în care ajungeau să controleze societăţile comerciale, prin înfiinţare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era "cosmetizarea" acestor societăţi comerciale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Astfel, mai întâi membrii grupării schimbau sediul social şi înfiinţau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorări sociale erau însă fictive, fiind întocmite în fals acte bancare, cum ar fi foi de vărsământ, extrase de cont sau ordine de plată.
Potrivit anchetatorilor, sediile sociale şi punctele de lucru erau stabilite la adrese ale apropiaţilor liderilor grupării, în baza unor contracte de comodat fictive, fiind şi situaţii în care la aceeaşi adresă funcţionau mai multe societăţi comerciale. Astfel, locaţiile alese erau sedii sociale şi puncte de lucru pentru o mare parte dintre firmele folosite de către grupare.
Procurorii DIICOT mai arată că următorul pas îl reprezinta crearea unor situaţii financiare care să facă eligibile societăţile comerciale la unităţile bancare la care se prezentau.
"Astfel, societăţile comerciale înfiinţate sau preluate figurează cu cifre de afaceri, profituri, număr de angajaţi şi active uriaşe, pentru a crea aparenţa unor afaceri de succes, profitabile care să obţină rapid finanţare. Şi în acest caz, toate actele prezentate sunt falsificate", notează procurorii în documentul citat.
Totodată, potrivit procurorilor, membrii grupării au avut "grijă" să-şi declare toate datele false la administraţiile financiare, iar cu ocazia verificărilor efectuate de angajaţii băncilor, pe site-ul ANAF să rezulte că aceste situaţii corespund cu cele din actele prezentate.
Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.
Anchetatorii au audiat la DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti persoanele cercetate în acest dosar şi au emis ordonanţe de reţinere pentru 33 dintre acestea.
Printre cei reţinuţi de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Moga, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Citeşte şi:
INTERCEPTĂRI în DOSARUL FRAUDELOR BANCARE - Şaramet către Diaconescu: Tovarăşe general, să trăiţi! Şaramet, permiteţi să vă raportez!
Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, va fi cercetat în libertate. Şaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, în jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, în perioada următoare pentru a da noi declaraţii, au spus sursele citate.
Cele 33 de persoane reţinute au fost duse în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentante instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Şaramet şi angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.
Citeşte şi:
Aurel Şaramet, cercetat în libertate în dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro
Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activităţii celor trei în funcţiile ocupate.
Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Liderul grupării infracţionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false.
Originar din judeţul Călăraşi, Ruse a fost al patrulea la alegerile din 2008 pentru funcţia de primar din Olteniţa, obţinând doar 9,24% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.
Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla "Tene", iar din grupul său infracţional ar face parte, printre alţii, fraţii Moga, şi ei cu notorietate în judeţul Călăraşi, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre fraţii Moga este finul lui Ruse, conform aceloraşi surse.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe