Dosarul fraudelor la referendum: Alte două persoane, membri de comisie, urmărite penal

Alte două persoane, membri ai unei comisii de votare din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, sunt urmărite penal în dosarul fraudelor la referendum, în care au fost puse sub acuzare 67 de persoane, printre care secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, preşedinţi şi membri de secţii.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului Dosarul fraudelor la referendum: Alte două persoane, membri de comisie, urmărite penal

Alte două persoane, membri de comisie, urmărite penal în dosarul fraudelor la referendum (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Parchetul instanţei supreme, în continuarea cercetărilor într-un dosar format ca urmare a disjungerii din cauza cunoscută în mass-media "fraude la referendum", procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat cercetări faţă de membrii unei comisii de votare din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, şi au dispus, vineri, începerea urmăririi penale faţă de Dumitra Ceauşu şi Niculae Prodan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 55 din Legea 3/2000.

Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prevede la articolul 55 că tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani.

Potrivit procurorilor, din probele administrate până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, la data de 29 iulie, învinuita Ceauşu Dumitra, în calitate de preşedinte al unei secţii de votare din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, a dispus întocmirea listei suplimentare de alegători aferentă urnei mobile, a certificat-o prin semnătură, fără să verifice realitatea datelor înscrise, a predat-o învinuitului Prodan Niculae completată integral, cu excepţia rubricii semnăturilor, lista conţinând menţiuni false, în sensul că mai multe persoane au fost înscrise de mai multe ori sau au fost înscrise persoane fictive, şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători.

De asemenea, învinuitul Prodan Niculae, având calitatea de membru în aceeaşi comisie, nu a verificat dacă persoanele înscrise pe lista de vot suplimentară aferentă urnei mobile au solicitat să voteze prin această metodă, completând o cerere de solicitare în acest sens. El s-a deplasat la adresele persoanelor care au solicitat să voteze prin intermediul urnei mobile, fără a verifica temeinic actele de identitate ale votanţilor, permiţând şi altor persoane decât celor care au solicitat urna de vot să voteze, s-a mai arătat în comunicatul DNA.

Astfel, susţin procurorii, Prodan a facilitat persoanelor semnarea rubricilor aferente persoanelor înscrise de mai multe ori pe listele de vot, de către persoane fictive, precum şi de către alte persoane, care, deşi figurau pe lista de vot suplimentară, au votat la secţia de votare, implicit fiind introduse în urnă un număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători.

DNA a anunţat, marţi, că procurorii au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

Procurorii anticorupţie au precizat că au început urmărirea penală faţă 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie. Dintre acestea, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), 49 au fost preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici