Dosarul "Gala Bute", aproape de final. Elena Udrea a depus un raport de expertiză psiho-legală

Fostul ministru Elena Udrea a depus, miercuri, un raport de expertiză judiciară psiho-legală în dosarul Gala Bute, în care este acuzată de abuz în serviciu, prin care doreşte să pună la îndoială declaraţiile făcute împotriva ei în acest dosar.

Urmărește
2548 afișări
Imaginea articolului Dosarul "Gala Bute", aproape de final. Elena Udrea a depus un raport de expertiză psiho-legală

Dosarul "Gala Bute", aproape de final. Elena Udrea a depus un raport de expertiză psiho-legală (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Miercuri a avut loc un nou termen în dosarul Gala Bute, în care sunt judecaţi, între alţii, Elena Udrea, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

La acest termen, avocatul Elenei Udrea a depus la dosar un raport de expertiză judiciară psiho-legală cu privire la comportamentul simulat, din care ar trebui să reiasă profilul de personalitate al Elenei Udrea, atitudinea ei în faţa instanţei, dar care poate pune la îndoială declaraţiile făcute de celelalte persoane implicate în dosar împotriva fostului ministru al Turismului. Raportul a fost finalizat în luna decembrie a anului 2016, potrivit avocatului.

Procurorul DNA s-a opus depunerii la dosar a acestui raport, argumentând că a fost făcut cu mult timp în urmă şi depus abia la acest termen. Procurorul a mai spus că instanţa a putut să facă deja o apreciere cu privire la atitudinea fiecărui inculpat.

Magistraţii au încuviinţat depunerea la dosar a raportului de expertiză judiciară în materie psiho-legală.

Elena Udrea a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că raportul arată că persoanele care au făcut declaraţii împotriva ei au un comportament mincinos, în scopul de a scăpa de pedepse.

"Este o expertiză extrajudiciară psiho-legală pe care am făcut-o atât asupra mea, au fost alte teste decât cele cu detecteroul de minciuni, dar şi asupra celor care fac declaraţii în dosar împotriva mea. Logica acestui raport a fost aceea de a arăta că din declaraţiile contradictorii, care se bat cap în cap cu declaraţiile aceloraşi persoane sau cap în cap cu declaraţiile celor care fac declaraţii la adresa mea, că au un comportament mincinos şi că au dat aceste declaraţii în dorinţa de a îşi salva propria piele, în condiţiile în care la dosar împotriva mea nu există nicio probă, decât declaraţiile fie ale lui Nastasia, fie a doamnei Topoliceanu, fie declaraţii referitoare la mine ale domnului Gărdean. În aceste condiţii, pentru că nu eram eu în măsură (...) am dorit să am un raport obiectiv psiho-legal care să arate că cineva care dă nouă declaraţii la rând şi porneşte de la nu-l cunosc pe Gărdean, la «îl cunosc, am luat bani de la el, dar i-am dus ministrului, nu m-am uitat în geantă, nu ştiu ce era acolo, nu ştiu dacă erau bani, ministrul era singur în birou, nu s-a uitat în geantă, nu mi-a zis nimic, eram într-un film cu muţi şi cu proşti», asta nu poate să fie de fapt decât un comportament mincinos în scopul de a scăpa dânsul. Mă refer la domnul Nastasia", a declarat Elena Udrea la ieşirea din sediul ÎCCJ.

Totodată, Rudel Obreja s-a arătat neîncrezător în această probă, la ieşirea din sediul ÎCCJ, spunând că nu poate fi luată în considerare în instanţă. Mai mult, Rudel Obreja se consideră nevinovat şi a declarat că se aşteaptă să fie achitat.

"Nu îmi e teamă. Însă să ştiţi un lucru, testul ăsta dacă e cerut de Parchet e cerut doar în favoarea Parchetului, el nefiind o probă în instanţă. Nu am încredere nici în acest termen generic de Justiţie. Pot să am încredere în anumiţi oameni, dar în Justiţie, mai ales la ce se întâmplă astăzi în România şi de câţiva ani de zile este dureros. Îşi bat joc de soarta oamenilor şi nu poţi avea încredere în asemenea instrumente care sunt tot la îndemâna lor, cu detectoare şi chestii de genul ăsta. Eu evident că mă aştept la o achitare pe toată linia pentru că aşa e firesc. După cum ştiţi foarte bine e Gala Udrea, nu e Gala Bute. Eu ca organizator nu am nicio acuzaţie legată de organizarea Galei. Este o situaţie fără precedent, critică pentru mulţi oameni care ne găsim în asemenea situaţie. Ce au făcut nenorociţii ăştia cu sistemul ăsta pe care l-au creat, îşi bat joc de oameni şi bagă lumea la puşcărie, întâi te arestează, întâi te omoară şi apoi te judecă. Asta mi-au făcut mie de două ori ca să le cânt lor în strună. (...) Nu avem o Justiţie corectă pentru că oamenii au nemulţumiri faţă de tot ce înseamnă funcţionari în ţara asta, numai că despre judecători şi despre procurori toată lumea are senzaţia că au venit de pe altă planetă. Nu! Sunt oameni de aici şi dacă 27 de ani s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ţara asta, a fost cu largul concurs al acestor oameni care sunt parte din sistem", a declarat Rudel Obreja la ieşirea din instanţă.

La termenul de miercuri a fost citat ca martor Felix Tătaru Constantin, care nu s-a prezentat şi a depus, prin avocat, o cerere de audiere la un alt termen, argumentând că se află în Londra, citaţia ajungând prea târziu la adresa lui.

Următorul termen de judecată, posibil ultimul, a fost stabilit pentru data de 1 martie 2017, când martorul Felix Tătaru Constantin va fi adus cu mandat pentru a fi audiat.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici