Dosarul generalilor (r) Bădălan şi Popescu, restituit la DNA

Instanţa supremă a decis, miercuri, restituirea la DNA a dosarului în care generalii (r) Eugen Bădălan şi Mihai Popescu, alături de alte patru persoane, sunt acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu peste 1,2 milioane de euro, din motive procedurale.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Dosarul generalilor (r) Bădălan şi Popescu, restituit la DNA

Generalul (r) Eugen Bădălan (Imagine: Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, astfel, o excepţie privind necompetenţa urmăririi penale după calitatea persoanei.

Avocatul lui Mihai Popescu a cerut, la termenul din 4 martie, ca dosarul să fie restituit la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, susţinând că Secţia militară a Direcţiei nu era competenţă în cauză, în anchetă fiind vizaţi şi civili. Potrivit avocatului, ancheta trebuia efectuată de procurori civili de la început.

Avocatul a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din iunie 2007.

Atunci, Curtea Constituţională a decis că articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală privind competenţa procurorilor militari în dosare în care sunt anchetaţi militari şi civili este neconstituţional.

Concret, în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetaţi exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetaţi şi militari şi civili vor fi cercetate de procurori civili. În această ultimă situaţie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui să preia ancheta din stadiul în care se află, urmând să decidă asupra probelor şi actelor de urmărire efectuate.

Procurorul de şedinţă a declarat recurs faţă de decizia de miercuri a magistraţilor Secţiei penale a ICCJ, dosarul urmând să ajungă la Completul de nouă judecători.

În decembrie 2007, doi dintre foştii şefi ai Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), Eugen Bădălan şi Mihail Popescu, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie.

Pe lângă generalii (r) Eugen Bădălan (comandanat al SMFT în perioada 2000 - 2004) şi Mihail Popescu (comandant al SMFT în perioada 1997-2000), procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 şi Eugen Calcan, şef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum şi pe Simion Lincă, şef al Biroului juridic şi de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006, potrivit Biroului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Cei şase sunt acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro.

Procurorii au stabilit că acuzaţii şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

Preţurile ar fi fost negociate de Eugen Calcan, Toader Manea şi Simion Linca, la ordinul lui Mihail Popescu. Aceştia ar fi subevaluat preţurile la deşeurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare şi ar fi acceptat preţuri supraevaluate la anvelope. Practic, cei în cauză ar fi acceptat preţurile impuse de SC Tofan Steel SRL, în defavoarea unităţii militare, susţin procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici