Dosarul ICA rămâne la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa supremă a respins cererea lui Voiculescu de strămutare

Dosarul pivind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) rămâne la Curtea de Apel Bucureşti şi va fi judecat în 4 august, după ce instanţa supremă a respins, vineri, cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a procesului la o altă instanţă.

Urmărește
1304 afișări
Imaginea articolului Dosarul ICA rămâne la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa supremă a respins cererea lui Voiculescu de strămutare

Dan Voiculescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, astfel că dosarul ICA va fi judecat în continuare la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, arăta în faţa instanţei că există suspiciunea că imparţialitatea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB) ar putea să fie înfrântă de "presiunea mediatică fără precedent" care se face în acest caz. Avocatul a precizat că nu susţine că cei doi magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti desemnaţi să judece dosarul ICA ar fi lipsiţi de imparţialitate, dar că pe parcursul judecării ar putea să-şi modifice opiniile, din cauza acestei presiuni. Mateuţ a depus, înainte de începerea dezbaterilor din acest dosar, aproximativ 300 de pagini cu articole de presă referitoare la judecata din dosarul ICA.

Dan Voiculescu a arătat în faţa judecătorilor că, "într-un stat de drept, instituţiile trebuie respectate".

"Din păcate, instituţiile sunt confundate cu persoane, iar ăsta este motivul pentru care las la aprecierea dumneavoastră decizia ce o veţi lua în acest dosar", a arătat Voiculescu.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată  a arătat că mediatizarea excesivă nu este un motiv întemeiat, pentru că dosarul ICA este unul vechi, procesul fiind judecat de ani de zile. Magistratul a precizat că Voiculescu a determinat judecarea cazului la Tribunal şi ulterior la Curtea de Apel Bucureşti, prin demisiile sale din Parlament.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au formulat cererea de strămutare a dosarului ICA după ce, la termenul din 1 iulie al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, au reclamat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu ar fi imparţial.

La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Totodată, instanţa a stabilit atucni să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina şi Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative. Completul de judecată a extins sechestrul asigurător şi pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

La termenul din 7 iulie, au fost audiaţi inculpaţii din dosarul privatizării ICA, iar la final instanţa a stabilit un nou termen de judecată în 4 august, când ar urma să dea declaraţii martorii.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Dan Voiculescu declara, în 1 iulie, că dosarul ICA nu se apropie de final şi nu se teme pentru judecarea acestuia, precizând că s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judecă această cauză, şi are încredere în ea, pentru că este documentată, "e specializată în spălarea banilor".

"Nu mi-e teamă. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multă comunicări, lucrări şi e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu proprii bani. Pentru că acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spălat niciun alt ban, ca atare comparaţia cu Vîntu nu are nicio legătură", a spus Dan Voiculescu.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici