Dosarul în cazul arhivei SIPA privind furtul de documente secrete, clasat de DIICOT: Faptele nu există

Procurorii DIICOT au clasat dosarul privind arhiva SIPA, unde au fost investigate infracţiuni de deţinere fără drept a unui document cu informaţii secrete, temeiul deciziei fiind acela că faptele nu există. Ordonanţa arată că Monica Macovei, vizată în cauză, nu a comis vreo infracţiune.

Urmărește
490 afișări
Imaginea articolului Dosarul în cazul arhivei SIPA privind furtul de documente secrete, clasat de DIICOT: Faptele nu există

Dosarul în cazul arhivei SIPA privind furtul de documente secrete, clasat de DIICOT: Faptele nu există

„După cum precizează denunţătorul, deşi în articol se afirmă că documente clasificate ar fi fost sustrase şi copiate din arhiva Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie aflat în subordinea ministrului Justiţiei, documente la care şi denunţătorul a avut acces în anul 2007, în perioada în care a deţinut funcia de consilier al Ministrului Justiţiei, susnumitul neagă orice act de sustragere, copiere, stocare, dezvăluire a infomaţiilor cuprinse în notele din arhiva SIPA pe care le-a consultat. După cum se afirmă în articol, în perioada respectivă s-a procedat la copierea, sustragerea ori distrugerea unor documente din arhiva SIPA, care ar fi conţinut 3.000 de dosare referitoare la magistraţi”, se arată în ordonanţa de clasare, publicată de judecătorul Cristi Danileţ pe blogul personal. Cristi Danileţ este cel care a depus plângerea, în 2017.

În documentul citat, se arată că a fost dispusă clasarea dosarului pentru că faptele nu există, nefiind găsite probe care să fi susţină săvârşirea infracţiunilor.

„Nu au fost identificate probe care să susţină o suspiciune rezonabilă că ar fi fost săvârşită infracţiunea prevăzută de art. 305 CP, nerezultând că susnumiţii ar fi săvârşit fie în mod intenţionat, fie din culpă, fapte care să fi avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţinea informaţii delicate. (...) Cu privire la faptele imputate fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, în baza art. 407 al 2 CP, cu apl. art.5 CP, la sesziarea Comisiei parlamentare, se constată de asemenea că acestea nu intră sub incidenţa legii penale, nici sub aspectul elementelor obiective, nici a celor subiective ale infracţiunii”, se mai arată în ordonanţa de clasare.

Procurorii DIICOT au deschis, în luna mai a anului trecut, un dosar în care au început urmărirea penală, privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.

Judecătorul Cristi Danileţ a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic, magistratul susţinând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici