- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul înşelării societăţii Astra: Fost manager la Vodafone România, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi eliberat din arest
Cetăţeanul britanic Lee Wilkins, fost manager la Vodafone România, judecat alături de alte persoane în dosarul fraudelor cu maşini în leasing, a fost condamnat de Tribunal Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare şi eliberat din arest preventiv, după ce acesta şi-a recunoscut fapta.
Dosarul înşelării societăţii Astra: Fost manager la Vodafone România, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi eliberat din arest (Imagine: Shutterstock)
Tribunalul Bucureşti a dictat primele condamnări în dosarul privind achiziţionarea în leasing a unor maşini, printre care un Porsche Cayenne, reclamate ulterior ca fiind furate, pentru încasarea despăgubirilor de la firma de asigurare.
Astfel, cetăţeanul britanic Lee Wilkins, fost manager la Vodafone România, a fost condamnat de instanţă la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Totodată, instanţa a dispus eliberarea din penitenciar a străinului, întrucât i-a suspendat pedeapsa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Unul dintre avocaţii din dosar, Bogdan Bărbuceanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Lee Wilkins, împreună cu alţi cinci inculpaţi din acest dosar, a decis la ultimul termen de judecată din acest proces să se prevaleze de articolul 320 indice 1, care vizează recunoaştearea integrală a acuzaţiilor procurorului de către inculpat, caz în care acuzatul se poate bucura de o pedeapsă mai blândă.
Pe lângă Wilking, au mai primit pedepse cu suspendarea executării pedepsei Radu Dornescu - trei ani de închisoare cu suspendare, Mihai Dumitru - patru ani de închisoare cu suspendare, Ioan Cătălin Moldoveanu - trei ani de închisoare cu suspendare, Siloiu Stan - patru ani de închisoare cu suspendare şi Răzvan Constantin Moldoveanu - trei ani de închisoare cu suspendare.
În cazul celor şase instanţa a stabilit termene de încercare de peste patru ani, vreme în care aceştia trebuie să respecteanumite condiţii şi au fost eliberaţi din penitenciar, săptămâna trecută, datorită pedepselor cu suspendarea executării.
La termenul de joi al procesului un alt inculpat, Gheorghe Silcă, a cerut instanţei să ia act că recunoaşte intergral faptele de care este acuzat pentru a dispune o eventuală condamnare cu suspendarea executării şi pentru a-l elibera din penitenciar.
Procurorul de şedinţă s-a opus acestei cereri, arătând că faza invocării acestei norme a trecut şi că la actualul moment procesual nu mai poate fi indicat articolul, iar instanţa urmează să decidă dacă va lua în considerare cererea acestui acuzat sau dacă va decide judecarea lui în regim normal, cu administrarea tuturor probelor acuzării şi apărării.
În acest fel inculpatul Silcă riscă să fie primească o pedeapsă mai grea decât ceilalţi coinculpaţi care eu acceptat recunoaşterea integrală a acuzaţiilor.
Lee Wilkins a fost deferit justiţiei în decembrie 2011, alături de alte persoane fiind acuzat de înşelăciune.
În dosarul privind maşinile luate în leasing, vândute ulterior şi declarate furate pentru încasarea asigurărilor au fost cercetaţi cetăţeanul britanic Lee Wilkins şi alte nouă persoane. În 6 octombrie 2011 au fost arestaţi preventiv în această cauză Lee Wilkins, Radu Dornescu, Mihai Dumitru, Marius Guşatu, Cristian Papaianopol, Cătălin Ioan Moldoveanu, Ionuţ Ilie, Gabriel Sandu, Stan Siloiu şi Răzvan Constantin Moldoveanu.
Anchetatorii arătau că membrii grupării reclamau în fals la poliţie furtul unor autovehicule, iar ulterior solicitau societăţilor de asigurare plata de despăgubiri conform poliţelor tip "casco" deţinute, în unele dintre cazuri chiar încasându-se contravaloarea poliţelor de asigurare. Totodată, autovehiculele în cauză erau încredinţate unor persoane care ieşeau din ţară şi le vindeau în alte state.
Preşedintele Astra Asigurări, Radu Mustăţea, declara, în 6 octombrie 2011, că furtul maşinii Porsche Cayenne, achiziţionată în leasing de Lee Wilkins, a fost declarat în octombrie 2010, investigaţia a durat două-trei luni, iar despăgubirea de 83.600 euro a fost dată Unicredit Leasing, nu cetăţeanului britanic.
Radu Mustăţea mai spunea la acea vreme că Lee Wilkins a mai fost despăgubit de cinci ori de către Astra Asigurări, pentru daune minore la autoturism, precizând că acestea au constat în reparaţia stricăciunilor. Preşedintele Astra Asigurări a adăugat că societatea s-a constituit parte civilă în procesul penal pentru a-şi recupera prejudiciul.
Astra Asigurări are calitatea de parte vătămată în dosarul privind maşinile luate în leasing, vândute ulterior şi declarate furate pentru încasarea asigurărilor şi este în drept să recupereze despăgubirile plătite de la autorii fraudelor, anunţa compania.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO