Dosarul Ioan Oltean - DNA: Deputatul era ca un şef pentru preşedinta ANRP, omul de afaceri Mihai Rotaru era mereu despăgubit generos

Procurorii DNA arată că Ioan Oltean era "ca un şef" pentru preşedintele ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi că era de notorietate în rândul funcţionarilor publici că Mihai Rotaru beneficia de despăgubiri generoase şi prompte urmare acestei relaţii, în vreme ce mii de dosare erau ţinute în aşteptare.

Urmărește
3194 afișări
Imaginea articolului Dosarul Ioan Oltean - DNA: Deputatul era ca un şef pentru preşedinta ANRP, omul de afaceri Mihai Rotaru era mereu despăgubit generos

Dosarul Oltean - DNA: Deputatul era ca un şef pentru preşedinta ANRP, omul de afaceri Mihai Rotaru era mereu despăgubit generos (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

"Astfel, (...) , Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta", notează anchetatorii DNA în referatul prin care cer arestarea membrilor comisiei care acorda ilegal despăgubiri în Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Procurorii arată că "deputatul Oltean Ioan nu avea atribuţii funcţionale ori de demnitate publică, nici măcar tangenţe cu activitatea ANRP, numirea membrilor CCSD (Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, n.r.), inclusiv a preşedintelui ANRP fiind în competenţa primului ministru".

Anchetatorii mai arată că "analizând portalul Camerei Deputaţilor rezultă că Oltean Ioan are activitate în comisii permanente din domeniul administrativ local, iar iniţiativele sale legislative în domeniul proprietăţii preluate abuziv lipsesc, având activitate parlamentară intensă pe alte domenii".

"Cu toate acestea, Oltean Ioan era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta (...). Adăugând şi faptul că unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale - aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC - doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave", mai arată procurorii DNA.

Procurorii mai arată că obţinerea de despăgubiri în câteva luni, aşa cum se întâmpla în cazul lui Rotaru, reprezintă o soluţionare foarte rapidă a cererii, justificată numai prin relaţia creată între Oltean şi Crinuţa Dumitrean, căreia i se adaugă şi faptul că Rotaru i-ar fi dat deputatului aproximativ 30% din valoarea folosului necuvenit încasat, adică 600.000 de euro. Rotaru a obţinut o despăgubire de 109 milioane de lei, pentru un teren ce ar fi fost supraevaluat cu 87 de milioane lei.

"Este suficient să relevăm dovezile din care rezultă că mii de dosare erau în nelucrare în 2010 (a se vedea datele publice ale raportului Curţii de Conturi din care rezultă că în anii 2009 - 2010 existau 9711 dosare rămase nesoluţionate, fila nr. (...) din raport) şi nesoluţionate de ani şi ani de zile, că zeci de dosare se restituiau evaluatorilor pentru refacerea rapoartelor care nu respectau standardele internaţionale de evaluare, ca să concluzionăm că urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire nr. 46076/CC/2009 şi aprobarea despăgubirilor în câteva luni, pentru Rotaru Mihai s-a bazat pe activitatea abuzivă şi de complicitate a inculpaţilor, pe trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă", se mai arată în documentul citat.

Dosarul în care procurorii DNA cer instanţei arestarea a şase persoane şi încuviinţarea Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea a doi deputaţi vizează despăgubirea ilegale acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

"În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

În acelaşi dosar, procurorii i-au reţinut pe Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici, iar vineri cer Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici