Dosarul Loteria I, repus pe rol

Instanţa supremă a repus pe rol, luni, dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru evaziune fiscală, pentru a se pronunţa referitor la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocaţi în cadrul concluziilor scrise privind trimiterea cazului la Judecătoria Sectorului 2.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Dosarul Loteria I, repus pe rol

Omul de afaceri George Copos (Imagine: Mediafax Foto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuia să ia o decizie, luni, cu privire la declinarea dosarului Loteria I la Judecătoria Sectorului 2, pe motiv că omul de afaceri nu mai are calitate de parlamentar.

Decizia nu a putut fi luată pentru că, după şedinţa din 29 ianuarie, odată cu depunerea concluziilor scrise referitor la problema declinării, avocaţii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la care instanţa este obligată să se pronunţe. Judecătorii instanţei supreme se vor pronunţa, în 10 martie, cu privire la această excepţie.

Astfel, avocatul lui George Copos a susţinut că articolul care ar fi în contradicţie cu prevederile constituţionale este articolul 40 din Codul de procedură penală referitor la competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului.

Avocatul a criticat literele a) şi b) ale acestui articol, potrivit cărora instanţa rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are o anumită calitate, în cazurile când fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale fătuitorului sau când s-a dat o hotărâre în primă instanţă.

Potrivit avocatului, aceste prevederi le încalcă şi pe cele interne, şi pe cele europene.

La termenul din 29 ianuarie, procurorul DNA a cerut instanţei supreme trimiterea dosarului "Loteria I" la Judecătoria Sectorului 2.

Atunci, apărătorul lui Copos le-a spus magistraţilor că dosarul nu poate fi trimis la Judecătorie, problema competenţei fiind tranşată la sfârşitul anului 2007, când s-a a decis restituirea cauzei la procurorii DNA în vederea refacerii actelor de urmărire penală.

De asemenea, avocatul lui Copos a spus că legea prevede că, în cazul schimbării calităţii inculpatului, competenţa revine aceleiaşi instanţe, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă s-a dat o hotărâre în primă instanţă.

Procurorii DNA au mai deferit justiţiei şi dosarul Loteria II, în care Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte 10 persoane, sunt acuzaţi de manipulare a pieţei de capital. Acest proces se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici