Dosarul lui Miron Mitrea, restituit de ICCJ procurorilor anticorupţie

Completul de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, luni, restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt animite vicii de procedură, precum lipsa avizului Senatului de punere sub acuzare a politicianului.

Urmărește
18 afișări

În 11 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie marţi mai multe cereri ale avocaţilor, făcute în 2009, în procesul în care este judecat Miron Mitrea, fostul inspector şef în ISC Irina Jianu şi fostul arhitect şef din Voluntari, Nicolae Popescu, ICCJ stabilind ca termen data de 31 ianuarie pentru a se pronunţa asupra excepţiilor invocate de apărare.

Decizia de luni poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

Dosarul în care senatorul PSD Miron Mitrea este judecat pentru corupţie ar putea fi trimis procurorilor, după ce avocaţii din acest caz au invocat mai multe excepţii de nelegalitate privind rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi au susţinut că în cazul politicianului era necesar avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale pentru alte infracţiuni, pentru care l-au trimis în judecată, însă procurorii au cerut avizul Parlamentului.

În 2 iunie 2009, avocatul lui Miron Mitrea, Ovidiu Buduşan, a invocat, în faţa instanţei supreme, că Miron Mitrea a fost urmărit penal pentru o infracţiune, dar trimis în judecată pentru alta care nu i-ar fi fost adusă niciodată la cunoştinţă.

"Miron Mitrea a avut permanent reprezentarea unei fapte, pentru ca, la final, să afle la instanţă că este judecat de fapt pentru altceva", susţinea avocatul.

Acesta adăuga că rechizitoriul a fost întocmit cu nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare potrivit cărora trebuie să se limiteze la fapta şi persoana pentru care s-a început urmărirea penală.

"În rechizitoriul prin care Mitrea a fost trimis în judecată, procurorii arată că «fapta lui Miron Mitrea de a pretinde şi primi, în perioada 2001 - 2002, în calitate de ministrul al MLPAT, de la Irina Paula Jianu, în schimbul numirii şi menţinerii ei în funcţia de inspector şef adjunct al ISC, foloase necuvenite în valoare de 9.274.202.542 lei vechi, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii , amenajare, dotare executate la imobilul din comna Voluntari , proprietatea mamei acestuia realizează elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită»" şi deşi există această susţinere în rechizitoriu, prin procesul verbal de constatare a efectuării actelor premergătoare începerii urmăririi penale în acest dosar, din 3 februarie 2006, se arată că Mitrea «a folosit influenţa şi autoritatea în calitate de vicepreşedinte al partidului de guvernământ, dar şi prerogativele conferite de funcţia de ministru al MLPTL, în scopul obţinerii de foloase de la Irina Paula Jianu în sumă de 3, 5 miliarde de lei vechi...»", arăta avocatul lui Mitrea.

El preciza că noua infracţiune nu i-a fost niciodată prezentată pe larg clientului său, avocatul invocând astfel şi excepţia încălcării dreptului la apărare în cazul acestuia. Avocatul arăta că lui Mitrea nu i-a fost prezentat în mod corespunzător materialul de urmărire penală.

O altă excepţie se referă la faptul că procurorii au "omis" să obţină în scopul începerii urmăririi penale, avizul Senatului, după ce, în 17 decembrie 2008, Mitrea a fost validat ca senator.

Din această cauză, dosarul ar trebui restituit pentru ca procurorii anticorupţie să ceară avizul Senatului pentru anchetarea lui Miron Mitrea, au susţinut avocaţii.

Magistraţii au amânat pronunţarea în cazul acestor excepţii pentru 11 iunie 2009, ulterior judecătorii, din oficiu, au pus în discuţie constituţionalitatea unor texte, moment în care şi avocaţii acuzaţilor au ridicat excepţii de nelegalitate.

În final, în 17 iulie 2009, Curtea Constituţională a fost sesizată de către ICCJ. În 23 martie 2010, Curtea Constituţioanlă a respins excepţia de neconstituţionalitate invocată în procesul lui Mitrea, astfel că procesul a fost reluat, fiind puse în discuţie, marţi, cererile ridicate de avocaţi în iunie 2009.

Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent senator, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

Irina Jianu este acuzată de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor. Fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari va fi judecat pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Potrivit procurorilor anticorupţie această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând lui Miron Mitrea şi Irina Paula Jianu, pentru recuperărea prejudiciului produs firmelor de construcţii. Acestea, la rândul lor, s-au constituit părţi civile în cauză.

În aprilie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru declanşarea urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea, pe atunci deputat, vizat într-un dosar de corupţie. Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.

Mitrea a fost ales senator la alegerile legislative din noiembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici