- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul lui Sorin Apostu: Primarul suspendat al Clujului primea bani printr-o firmă de arhitectură pentru marile proiecte imobiliare din oraşul în care era edil
Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu primea bani, prin intermediul unei firme de arhitectură, pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie pentru marile proiecte imobiliare din oraş, susţin procurorii DNA Cluj.
Sorin Apostu (Imagine: Raul Stef/Mediafax foto)
În procesul-verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurorii DNA Cluj în dosarul de la Curtea de Apel Cluj în care Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, se arată că Apostu primea bani pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire sau a proceselor-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, în special în cazul lucrărilor investiţionale de valoare mare.
Banii erau primiţi prin intermediul unei firme de arhitectură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"În ceea ce priveşte eliberarea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire sau proceselor-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, în special în cazul lucrărilor investiţionale de valoare mare, este cunoscut faptul că primarul municipiului Cluj-Napoca condiţionează eliberarea acestor documente de remiterea unor sume de bani. În mediul societăţilor de arhitectură şi al celor de construcţii este cunoscută împrejurarea că societatea «agreată» de primar este S.C. Bogart Construct S.R.L., reprezentată de numitul Petrina Bogdan, asociat. Există indicii că, prin intermediul acestei societăţi, care reprezintă interfaţa între beneficiarii autorizaţiilor şi primarul Sorin Apostu, legătura fiind realizată prin Apostu Undina Monica, foloasele necuvenite pretinse de Apostu Sorin ajung la acesta", se arată în dosar.
Conform sursei citate, mai multe firme au plătit sute de mii de lei firmei de arhitectură "agreată" de primar.
"Astfel, arătăm că, pentru anul 2010, au solicitat şi obţinut autorizaţii de construire societăţile Emerson, pentru o clădire de birouri situată pe str. Emerson, nr. 4, S.C ACI, S.C. Viva Company (pentru construirea unui hotel), S.C. Ramona & Oana (pentru construirea unui centru medical pe strada Plopilor nr. 85, modificat în clădire cu destinaţia locuinţe), toate aceste societăţi virând sume importante de bani către S.C. Bogart Construct. Astfel, S.C. Emerson a achitat suma de 64.345 lei, Grup 4 Instalaţii suma de 115.072 de lei, S.C. ACI - 800.000 de lei, S.C: Viva Company 83.358 de lei, S.C: Ramona & Oana 85.520 de lei. Este de precizat că, potrivit listingului telefonic, în perioada 1 februarie 2010 - 9 martie 2011, Apostu Monica Undina a avut nu mai puţin de 312 contacte telefonice cu numitul Petrina Bogdan, reprezentantul societăţii Bogart Construct", se mai arată în dosar.
Procurorii afirmă că nu s-a stabilit încă modul în care ajungeau banii la Apostu.
"De asemenea, este de precizat că, în perioada 2008-2009, S.C. Viva Company a plătit către Cabinetul de avocatură Apostu Monica Undina suma totală de 193.451 lei, în contextul în care societatea depusese la Primăria municipiului Cluj-Napoca documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de construire a unui hotel. Prin mijloacele deţinute până în prezent nu s-a reuşit stabilirea modalităţii în care Apostu Sorin intră efectiv în posesia sumelor pretinse şi primite prin intermediul lui Petrina Bogdan şi al societăţii acestuia, Bogart Construct", se mai arată în dosar.
De altfel, Bogdan Petrina este cercetat pentru dare de mită într-un dosar disjuns din cel în care este judecat deja Apostu. În dosarul disjuns sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi Sorin Apostu.
Procurorii mai spun că Apostu ar fi investit banii primiţi prin intermediul unei societăţi tot din domeniul construcţiilor.
"Din investigaţii a rezultat că sumele de bani obţinute de Apostu Sorin ca urmare a comiterii infracţiunilor de corupţie sunt investite prin intermediul societăţii Terra Structures SRL Cluj Napoca, condusă de numitul Pop Lucian Marian, persoană din anturajul foarte apropiat primarului, firma fiind condusă în realitate de însuşi Apostu Sorin, activitatea principală fiind cea de construcţii, ce mai semnificativ proiect imobiliar deţinut de societate fiind cartierul de locuinţe Terra din localitatea Floreşti, judeţul Cluj. Şi numitul Pop Lucian Marian se înscrie în categoria celor cu care Apostu Sorin ţine legătura telefonic pe cartela amintită şi cu care realizează întâlniri de discuţii la etajul 5 al parking-ului primăriei", se arată în dosar.
Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.
Soţia lui Apostu, Monica Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).
Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).
Totodată, în acest dosar a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).
Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.
Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).
"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.
În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO