DOSARUL Maternitatea Giuleşti: Faptele asistentei au dus la una dintre cele mai mari tragedii

Urmările faptelor Florentinei Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti reprezintă "una dintre cele mai importante tragedii care au zguduit sistemul medical din România precum şi opinia publică", arată magistraţii în motivarea deciziei de condamnare a asistentei.

Urmărește
1550 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Maternitatea Giuleşti: Faptele asistentei au dus la una dintre cele mai mari tragedii

Dosar Maternitatea Giuleşti: Faptele asistentei au dus la una dintre cele mai mari tragedii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv, în 2 aprilie, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

"Inculpata este singura care a recunoscut în parte săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, această recunoaştere a îmbrăcat unele nuanţe, inculpata încercând să găsească mai multe explicaţii pentru acţiunile sale. (...) Însă, Curtea va trebui să ia în considerare pe de o parte, faptul că dacă şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de supraveghere adecvată a celor 11 nou-născuţi, rezultatul socialmente periculos nu s-ar fi produs", arată judecătorii în motivarea deciziei de condamnare.

Pe de altă parte, Curtea constată că urmările faptelor inculpatei "nu pot fi catalogate a fi altceva decat una dintre cele mai importante tragedii care au zguduit sistemul medical din Romania precum şi opinia publică".

Potrivit sursei citate, acţiunile Florentinei Cîrstea au dus la decesul a şase nou-născuţi şi la punerea în pericol a vieţilor altor cinci.

"Deşi acest rezultat nu este imputabil în baza intenţiei, inculpata a cunoscut şi a acceptat, de la început, riscul punerii în pericol a unui număr mare de pacienţi întrucât ştia că în salonul 'Terapie Intensivă' se aflau 11 nou-născuţi. Totodată, sunt avute în vedere, durata pentru care a fost încălcată obligaţia, perioada de 12 minute fiind foarte mare faţă de specificul activităţii de terapie intensivă (chiar dacă s-ar putea accepta lipsa din salon pentru durate foarte scurte, pentru activităţi urgente) şi motivul încălcării acesteia, inculpata deplasând-se în celălalt salon pentru a sta de vorbă martorele M. şi F. (durată în care s-a aflat la toaletă fiind de aproximativ un minut)", subliniază magistraţii în motivare.

De asemenea, judecătorii care au luat decizia definitivă în acest dosar precizează că nu i se poate imputa asistentei că a mers la toaletă, dar dacă aceasta ar fi fost "unica activitate pe care ar fi efectuat-o, rezultatul dramatic ce s-a produs ar fi putut fi probabil preîntâmpinat".

"Dacă lipsa de personal ar fi explicat necesitatea de a părăsi salonul pentru nevoile fiziologice, timp în care salonul nu ar fi fost sub supravegherea nimănui, nimic nu poate explica acţiunile inculpatei care a părăsit salonul în care se aflau aceşti copii pentru a sta de vorbă cu colegele pentru un interval de aproximativ 12 minute", se precizează în motivarea deciziei.

Mai mult, conform sursei citate, asistenta "a renunţat la discuţiile pe care le purta în legătură cu 'bârfa' din ziua respectivă" şi a încercat să revină în salon abia după şase minute de la momentul la care a fost la toaletă. Acest lucru s-a întâmplat "doar pentru că pe hol a început să fie gălăgie de la persoanele care observaseră incendiul".

În acest dosar, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv, în 2 aprilie, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

În acelaşi caz a fost condamnat şi fostul manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti dispunând că el să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Fostul şef al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti primise, în primă instanţă, o amendă penală de 6.500 de lei.

Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Cu privire la şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanţa a constatat că a încetat procesul penal pornit împotriva sa. Iniţial, în primă instanţă, Dima a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare. Judecătoria Sectorului 6 a stabilit, în faza de fond a procesului, să îl condamne la doi ani de închisoare.

În 9 iulie 2013, Judecătoria Sectorului 6 a condamnat-o pe asistenta Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu primind o amendă penală de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giuleşti, o amendă penală de 400.000 de lei.

Potrivit deciziei instanţei, Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare.

Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arăta JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar.

Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.

"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre' ", se arată în motivarea instanţei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu a fost definitivă, motiv pentru care aceasta a fost contestată atât de procurori, cât şi de cei implicaţi în acest caz.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici