Dosarul Maternităţii Giuleşti: Maternitatea şi asistenta Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro

Spitalul "Panait Sârbu" şi asistenta medicală Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro familiilor celor şase nou-născuţi care au murit în incendiul de la Maternitatea Giuleşti şi familiilor celorlalţi cinci copii care au suferit arsuri grave.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Dosarul Maternităţii Giuleşti: Maternitatea şi asistenta Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro

Dosarul Maternităţii Giuleşti: Maternitatea şi asistenta Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Instanţa Judecătoriei Sectorului 6 a pronunţat, marţi, sentinţa în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au suferit arsuri grave.

Judecătorul Bogdan Gavrilă a dat o singură decizie de condamnare la închisoare cu executare în acest dosar, respectiv în cazul asistentei Florentina Cîrstea, care era de serviciu în ziua incendiului în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte 80.000 de lei amendă penală. Dacă această decizie va rămâne definitivă, Maternitatea Giuleşti urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penală de 400.000 de lei.

Instanţa a mai stabilit ca Spitalul "Panait Sârbu" să plătească, în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea, peste 4,3 milioane de euro victimelor incendiului din 2010.

Astfel, potrivit deciziei instanţei, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" şi Florentina Cîrstea trebuie să plătască, în solidar, în total, 3.116.000 de euro şi 4.000 de lei familiilor celor şase bebeluşi care au murit în incendiu.

Instanţa a stabilit că Marius Constantin şi Ileana Benga trebuie să primească, fiecare, câte 300.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii), cu titlu de daune morale şi câte 2.500 de euro daune materiale; Gheorghe Stelian Păuna şi Mădălina Nicoleta Arcudeanu - câte 300.000 de euro daune morale şi câte 2.000 de lei daune materiale; Ali Riza şi Mihaela Ylmaz - câte 97.500 de euro daune morale şi 5.000 de euro daune materiale; Vasilică Viorel şi Violeta Florescu - câte 250.000 de euro daune morale şi 5.000 de euro daune materiale; Andrei şi Florina Dragomirescu - câte 300.000 de euro daune morale şi câte 3.000 de euro daune materiale; Georgiana Marinela şi Daniel Bostan - câte 300.000 de euro daune morale.

Totodată, asistenta Florentina Cîrstea şi Spitalul "Panait Sârbu" trebuie să plătească, în solidar, daune de 1.185.000 de lei celor cinci copii care au suferit arsuri în urma incendiului, precum şi familiilor acestora.

Potrivit deciziei instanţei, Alin Claudiu şi Florina Cornean trebuie să primească, fiecare, câte 180.000 de euro (echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii) daune morale şi 10.000 de euro daune materiale, iar fetiţa acestora, alţi 350.000 de euro daune morale; Laurenţiu Ştefan şi Alina Coman - câte 55.000 de euro daune morale şi 5.000 de euro daune materiale, iar gemenii acestora, fetiţă şi băiat, câte 75.000 de euro daune morale; Marian şi Alina Cosmina Săndulescu - câte 50.000 de euro daune morale, iar gemenii acestora, ambii băieţi, tot câte 50.000 de euro.

Judecătorul a constatat că pentru Florentina Cîrstea despagubirile materiale vor fi achitate de SC Astra Asigurări SA, în calitate de asigurător de răspundere civilă profesională a cadrelor medicale, în limita a 10.000 de euro, echivalent în lei la data plăţii, în baza poliţei de asigurare din 13 ianuarie 2010.

Tot Astra Asigurări SA ar putea plăti despăgubirile materiale şi în cazul Spitalului Panait Sârbu, în limita a 500.000 de euro, stabilită prin poliţa de asigurare încheiată în 2 octombrie 2009, potrivit deciziei instanţei.

Judecătorul a menţinut sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale asistentei Florentina Cîrstea şi a ridicat măsura în cazul celorlalţi patru inculpaţi.

Instanţa a admis şi plata cheltuielilor de judecată cerute de unele dintre părţile civile din dosar, care ar urma să fie plătite tot de Spitalul "Panait Sârbu" şi Florentina Cîrstea, reprezentând în total 22.374 de lei.

Totodată, judecătorul a obligat toate părţile civile, în mod egal, la plata către Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a 7.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu", profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Avocatul Septimiu Cus, care l-a apărat pe Vasile Dima, a declarat deja recurs.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti. Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În ziua incendiului, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cîrstea.

Potrivit procurorilor, aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24, a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici