Dosarul mineriadei a fost închis

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost închis, Parchetul instanţei supreme a decis neînceperea urmării penale împotriva liderului PSD Ion Iliescu, constatând şi prescrierea unor serii de fapte penale.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Dosarul mineriadei a fost închis

Dosarul mineriadei a fost închis

Pentru existenţa participaţiei penale sub forma instigării (proprie sau improprie), este necesar să existe un instigator şi un instigat (autorul faptei). Astfel, în cazul infracţiunilor de omor, instigatorul ia hotărârea infracţională de a ucide şi o transmite, în mod direct sau indirect, instigatului, care trece la comiterea faptei.

În momentul comiterii unei infracţiuni în forma de participaţie a instigării, persoana care instigă are reprezentarea concretă a faptelor care urmează să se deruleze, precum şi a consecinţelor socialmente periculoase, pe care aşa cum am arătat mai sus, le doreşte.

Astfel, în cauză, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care s-au făcut cercetări.

II. Evoluţia cercetărilor în această cauză: 1- Prin rechizitoriul din 18 mai 2000, emis în dosarul nr.74/P/1998, al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a generalilor în rezervă, Mihai Chiţac şi Gheorghe Andriţa, precum şi a ofiţerilor cu gradul de colonel în rezervă, respectiv, Traian Călin, Dumitru Costea şi Vasile Constantin, sub aspectul instigării la săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav, pentru evenimentele din seara zilei de 13 iunie 1990, când, subordonaţii ofiţerilor mai sus arătaţi, la ordinul acestora, au deschis foc cu armamentul din dotare, în condiţii nelegale, asupra unei mulţimi, acţiuni care au avut drept rezultat împuşcarea mortală a două persoane.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Vasile Constantin, colonel în rezervă, s-a mai reţinut faptul că „în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, a ordonat soldaţilor din subordine, să tragă cu armele din dotare asupra unei mase de persoane, din care două au fost ucise şi alte trei au fost rănite prin împuşcare”.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a mai dispus:

a) neînceperea urmăririi penale faţă de cadrele militare care au folosit armamentul din dotare la sediul Ministerului de Interne, precum şi faţă de cadrele militare şi militarii în termen care au acţionat în zona fostului magazin "Romarta Copiilor" în noaptea de 13/14 iunie 1990, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni contra vieţii.

b) Disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor, într-o cauză penală separată, pentru cele o mie trei sute persoane reţinute de forţele de ordine şi de mineri, începând cu dimineaţa zilei de 13 iunie 1990.

1 - Curtea Supremă de Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr.2171/2000, sesizată prin rechizitoriul mai sus arătat, prin sentinţa nr.69 din 30 iunie 2003, constatând că urmărirea penală nu este completă, lipsind probele semnificative, a restituit cauza Secţiei Parchetelor Militare în vederea completării urmăririi penale.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici