Dosarul omului de afaceri Theodor Berna, trimis de Tribunalul Prahova la o instanţă din Bucureşti

Tribunalul Prahova, pe rolul căruia se află, din noiembrie anul trecut, dosarul în care omul de afaceri Theodor Berna este judecat pentru evaziune fiscală, a trimis cauza la Bucureşti, considerând că nu intră în competenţa sa teritorială să judece acest proces.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Dosarul omului de afaceri Theodor Berna, trimis de Tribunalul Prahova la o instanţă din Bucureşti

Dosarul omului de afaceri Theodor Berna, trimis de Tribunalul Prahova la o instanţă din Bucureşti (Foto: Shutterstock)

Magistraţii Tribunalului Prahova, instanţă la care a fost trimis în judecată, în noiembrie 2014, omul de afaceri Thodor Berna, care controlează compania Tehnologica Radion, au decis, la şapte luni de la începerea procesului, să îşi decline competenţa către Tribunalul Bucureşti, invocând excepţia necompetenţei teritoriale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Admite excepţia necompetenţei teritoriale a instanţei, invocată din oficiu. În baza articolului 50 din Codul de Procedură Penală, dispune declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în care s-a dispus prin Rechizitoriul nr. 193/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, trimiterea în judecată a inculpaţilor Theodor Berna, Mirela Fodor, fostă Catană, Valentin Rarincă, Coca Tănase, Viorel Mirică, Ervin-Silviu Lupu, Ana Rotundu, S.C. Tehnologica Radion SRL, S.C. Proiect Alfa Capital Construct SRL şi S.C. Teloxim Con SRL, în favoarea Tribunalului Bucureşti (...)", este decizia publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Decizia pronunţată, marţi, de Tribunalul Prahova este definitivă.

Omul de afaceri Theodor Berna a fost arestat preventiv în 19 august 2014, iar în luna noiembrie a anului trecut a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de inculpaţii Mirela Fodor, Ana Rotundu, Valentin Rarincă, Coca Tănase, Viorel Mirică şi Ervin-Silviu Lupu, cu un prejudiciu calculat de către anchetatori la 100 de milioane de euro.

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată mai multe firme controlate de Theodor Berna. Astfel, în dosar au fost inculpate SC Tehnologica Radion SRL, SC Temix Construct SRL, SC Proiect Alfa Capital Constrcut SRL şi SC Teloxim Con SRL, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile lui Theodor Berna şi ale firmelor Tehnologica Radion SRL şi Teloxim Con SRL.

Instanţa arăta, în motivarea deciziei de arestare, obţinută de MEDIAFAX, că Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comercială pentru a-şi însuşi bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.

Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul. Astfel, potrivit datelor ZF, constructorul a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici