„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 11 aprilie 2014, în temeiul dispoziţiilor art. 325 alin. 1 Cod procedură penală, preluarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a cauzei privind pe numitul Căpîlnaş Augustin, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
Din primele verificări, precizează sursa citată, a rezultat că Augustin Căpîlnaş, ofiţer în cadrul Direcţiei Rutiere, în perioada februarie 2012 – septembrie 2013, a condus pe drumurile publice de pe raza mai multor judeţe maşini de serviciu aparţinând Poliţiei Române, fără a deţine permis de conducere.
Poliţistul a prezentat un document în fotocopie reprezentând un permis de conducere, care avea înscrise datele personale şi fotografia sa, act care, însă, era emis pentru un alt titular, mai spun procurorii.
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, şi trei subalterni ai acestuia cu funcţii de conducere sunt cercetaţi prealabil, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în contextul cazului ofiţerului cercetat penal după ce a fost prins cu permis de conducere fals.
Cei trei subalterni ai lui Diniţă sunt adjunctul acestuia, Costin Tătuc, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, şi Paul Toma, tot de la Direcţia Rutieră din Poliţia Română.
„Inspectorul general (Pere Tobă – n.r.) a dispus declanşarea procedurii de cercetare prealabilă faţă de patru ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei Rutiere, în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei abaterilor disciplinare de: comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probitătii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei, faţă de un ofiţer de poliţie, precum şi a celei de neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege, faţă de toţi patru”, a precizat Poliţia Română.
Pe de altă parte, şeful Poliţiei Române a dispus sesizarea unităţii de parchet competente, la finalizarea tuturor verificărilor referitoare la Căpîlnaş efectuate de Direcţia Control Intern din IGPR, întrucât „au fost identificate indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea şi promovarea acestuia în structurile Poliţiei Române”.
„Totodată, precizăm faptul că din verificări, s-a stabilit că ofiţerul în cauză nu a participat în calitate de conducător auto la nicio misiune de însoţire a coloanelor oficiale”, a anunţat Poliţia Română.
Augustin Căpîlnaş a absolvit Teologia, fiind arhidiacon, apoi şofer de arhiepiscop, iar ulterior a devenit poliţist şi purtător de cuvânt la Şcoala de Poliţie din Cluj-Napoca şi IPJ Alba.