- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul "Poşta", amânat pentru 21 martie din lipsă de apărare pentru unii acuzaţi
Dosarul "Poşta" a fost amânat, miercuri, pentru data de 21 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admiţând cererea pentru pregătirea apărării a unora dintre acuzaţi.
În dosarul "Poşta", fostul ministru al Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, şi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Alexandru Chiuariu, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
În acelaşi caz sunt judecaţi fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Mihai Toader Dan, care era şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.
Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a afirmat, marţi, că din momentul în care a cerut revocarea procurorului şef Doru Ţuluş de la Direcţia Naţională Anticorupţie i-a fost deschis acest dosar, iar fabricarea acestuia a fost o răzbunare prostească, ce continuă după trei ani şi jumătate, magistratul fiind incompatibil.
"Mâine (miercuri-n.r.) începe, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul în aşa-numitul dosar «Poşta». Este de datoria mea, în calitate de deputat şi de fost ministru al Justiţiei, să aduc la cunoştinţa opiniei publice adevărul despre acest dosar. Am vrut să fac câteva precizări referitor la acest dosar, care e legat de numele meu într-un mod abuziv, fără nicio legătură cu realitatea faptelor", a afirmat, într-o conferinţă de presă de marţi, Tudor Chiuariu.
El a explicat că în mai 2007 a făcut o solicitare de revocare din funcţie a procurorului Ţuluş, iar la solicitarea sa Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a făcut un control, în urma căruia s-au constatat: "deficienţe în organizarea, planificarea şi controlul activităţii, deficienţe ce pun în discuţie aptitudinile manageriale ale procurorului şef secţie Ţuluş".
Fostul ministru a subliniat că ,"după toate regulile din justiţia unei ţări civilizate", Ţuluş "este incompatibil, nu poate fi imparţial cu privire la persoana sa şi ar fi trebuit să stea departe de acest dosar".
Potrivit fostului ministru al Justiţiei, această situaţie, în fapt tragică, a atins comicul în martie 2009, când procurorul şef Ţuluş a desemnat-o să facă acte în dosar pe procuroarea Claudia Roşu (actuala soţie a magistratului-n.r.).
"Imediat am făcut o cerere de recuzare, prin care am cerut ca atât Ţuluş, cât şi Roşu să nu mai facă acte în dosar", a precizat Chiuariu, care a continuat citând din motivarea cererii de recuzare: "Doamna Claudia Roşu este într-o incompatibilitate evidentă în a efectua acte în orice cauză ce mă priveşte, având în vedere circumstanţele personale ale procuroarei. Astfel, este de notorietate că doamna Claudia Roşu are, de mai mulţi ani, o relaţie intimă cu procurorul Doru Florin Ţuluş, şeful secţiei a II-a a DNA".
Procuroarea Roşu face o cerere de abţinere, recunoscând implicit că motivele recuzării sunt întemeiate. "Şi ghiciţi cine aprobă cererea de abţinere a lui Roşu? Chiar Ţuluş - «motivul» abţinerii d-nei Roşu", a declarat Tudor Chiuariu, precizând că este o situaţie de "teatru absurd".
"Doamna Roşu e incompatibilă, din cauza relaţiei cu domnul Ţuluş. Dar domnul Ţuluş, care e cauza incompatibilităţii doamnei Roşu, nu e, la rândul lui, incompatibil", a arătat fostul ministru al Justiţiei.
Potrivit articolului 48, alineatul g, din Codul de procedură penală, judecătorul este incompatibil de a judeca dacă "există duşmănie între el, soţul sau una dintre rudele sale până la gradul al patrulea inclusiv şi una dintre părţi, soţul sau rudele acesteia până la gradul al treilea inclusiv". Acest text raportat la articolul 53 din Cpp se extinde şi asupra procurorului.
În cererea de recuzare - admisă în 10 martie 2009, de către procurorul Doru Ţuluş - se arată că în 27 februarie 2009, avocatul lui Chiuariu a primit un act procedural, efectuat în dosarul de urmărire penală, care era semnat de procuroarea Claudia Roşu.
"Înţeleg din această împrejurare că dna procuror Roşu efectuează acte în acest dosar. D-na Claudia Roşu este într-o incompatibilitate evidentă în a efectua acte în orice cauză ce mă priveşte, având în vedere circumstanţele personale ale dnei procuror. Astfel, este de notorietate că dna Claudia Roşu are de mai mulţi ani o relaţie intimă cu dl. procuror şef secţie Doru Florin Ţuluş, şeful secţiei a II-a a DNA", se arată în cererea de recuzare a procurorilor Doru Ţuluş şi Claudia Roşu, adresată procurorului şef al DNA, Daniel Morar.
În privinţa lui Ţuluş, deputatul liberal i-a reamintit lui Morar că în calitate de ministru al Justiţiei am făcut o cere de revocare din funcţie, având în vedere "deficienţele în organizarea, planificarea şi controlul activităţii, deficienţe ce pun în discuţie aptitudinile manageriale ale procurorului şef secţie", aşa cum au fost reţinute în raportul inspecţiei judiciare care a efectuat un control de fond la DNA, exprimându-şi public nemulţumirea, în repetate rânduri, faţă de activitatea anchetatorului.
"Vă reamintesc, de asemenea, că dna Claudia Roşu este unul dintre procurorii care au semnat, la 8 mai 2007, un aşa-numit protest împotriva mea, la acea dată ministrul justiţiei, în legătură cu cererea de revocare a dlui Ţuluş, prin care îşi exprimă "deplina solidaritate" cu acesta. Având în vedere sentimentele de afecţiune şi de prietenie între d-na Roşu şi dl. Ţuluş, precum şi criticile mele repetate la adresa acestuia, amplificate de dezbaterea publică ulterioară a acestui caz, este evident că dna Roşu are o atitudine de duşmănie la adresa mea şi nu va putea manifesta imparţialitatea în ceea ce mă priveşte, situaţie reglementată de prevederile art. 48, alin. 1, lit. g, coroborat cu dispoziţiile art. 49, alin. 2 C. pr. pen. De asemenea, există o prezumţie puternică în sensul că, dată fiind situaţia descrisă mai sus, dna Roşu este direct interesată să finalizeze acest dosar cu o soluţie devaforabilă subsemnatului, în sensul prevederilor art. 48, alin. 1, lit. d, coroborat cu dispoziţiile art. 49, alin. 1 C. pr. pen. Totodată, practica redistribuirii cu încălcarea prevederilor legale a dosarelor de urmărire penală de către procurorul şef secţie Ţuluş, cu predilecţie de către anumiţi procurori, între care dna procuror Roşu, a fost subliniată şi de Raportul inspecţiei judiciare din 2007", notează Chiuariu în cererea de recuzare.
Fostul ministru Chiuariu arăta că în ceea ce priveşte recuzarea procuroarei Roşu, dat fiind că procurorul ierarhic superior al acesteia este Ţuluş, "implicat şi el în situaţia de fapt", dă naştere stării acesteia de incompatibilitate.
"Având în vedere aceste împrejurări de fapt, vă rog să luaţi act că d-na procuror Claudia Roşu este incompatibilă în prezenta cauză, să admiteţi cererea de recuzare şi să dispuneţi continuarea cercetărilor de către procurorul de caz desemnat iniţial. În aceeaşi situaţie de incompatibilitate faţă de orice cauză ce mă priveşte este şi dl. Doru Florin Ţuluş", arată Chiuariu în cererea de recuzare ce a fost respinsă.
Procuroarea Claudia Roşu a făcut cerere de abţinere în dosarul "Poşta" pe care şeful său, Doru Ţuluş, a admis-o, în 10 martie 2009.
Chiuariu i-a cerut lui Morar admiterea cererii de recuzare având în vedere că Ţuluş este incompatibil şi să dispună ca actele procurorului de caz să fie confirmate de un procuror ierarhic superior, care nu se află în situaţia de incompatibilitate.
Chiuariu notează faptul că Ţuluş are o atitudine de duşmănie la adresa sa din cauza criticilor constante şi a acţiunilor legale îndreptate împotriva sa, în perioada cât a fost ministru al Justiţiei.
"De altfel, chiar prezenta cauză, fără niciun temei legal sau faptic, a fost născută, după un travaliu ce a durat câteva ore, prin disjungerea dintr-un dosar mai vechi instrumentat, în calitate de procuror de caz, de dl Ţuluş (dosar nr. 218/P/2008). Noul dosar a fost creat la scurt timp după ce subsemnatul am făcut plângere penală împotriva dlui Ţuluş pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în formă continuată, prevăzută de art. 241 C. pen., raportat la art. 248 C.pen. coroborat cu art. 145, 146, 147 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 41, alin. 2 C.pen., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen., şi fals intelectual, prevăzută de art. 289, alin. 1 C.pen., coroborat cu art. 147, alin. 1, art. 150, alin. 2 C. pen. şi am cerut excluderea sa din magistratură, în baza constatărilor inspecţiei judiciare ce au urmat controlului de fond din anul 2007", explică Chiuariu.
În încheiere, Chiuariu precizează că nu doreşte să adauge o nouă temă la controversele publice, politice, legate de instituţia pe care o conduceţi.
"Vă reamintesc că, deşi e de domeniul evidenţei că acest dosar e unul abuziv deschis şi continuat, că nu are niciun fundament legal, m-am comportat civilizat în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii DNA şi nu am făcut referiri publice la procurorul de caz, de natură să-i atingerea imaginii publice sau să exercite vreo presiune în soluţionarea cazului. În spiritul aceleiaşi atitudini în interesul prezervării credibilităţii actului de justiţie, am ales, cu discreţie, să fac prezenta cerere de recuzare. De aceea, vă rog să daţi o rezolvare legală solicitării mele, astfel încât să nu fiu nevoit să supun atenţiei dezbaterii publice această măsură vădit rău intenţionată", mai spune sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: România scapă de vizele pentru SUA
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO