Dosarul privind accidentul în care a murit Bogdan Gigină, trimis la DNA

Dosarul privind accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, a fost trimis de la Parchetul General la DNA, întrucât s-ar fi săvârşit fapte de abuz în serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale, a anunţat, vineri, PICCJ.

Urmărește
1377 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind accidentul în care a murit Bogdan Gigină, trimis la DNA

PICCJ: Dosarul privind accidentul în care a murit Bogdan Gigină, trimis la DNA (Imagine: Mihai Dascalescu)

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 6 noiembrie 2015, declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 în Bucureşti, soldat cu decesul numitului Gigină Cosmin Bogdan (agent de poliţie), în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, apreciind că în cauză există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne", se arată într-un comunicat de presă al PICCJ.

Dosarul era din 4 noiembrie la Parchetul instanţei supreme, care îl preluase de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, unde cercetările au fost făcute pentru ucidere din culpă.

La Direcţia Naţională Anrticorupţie a fost deschis, în 5 noiembrie, un alt dosar penal, în urma unui denunţ, privind legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii. Anchetatorii vor face mai întâi cercetare "in rem", cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că DNA a primit o sesizare de la o persoană şi de la o organizaţie neguvernamentală, referitoare la folosirea coloanei oficiale de către Gabriel Oprea, procurorul general al Românieri, Tiberiu Niţu, şi Patriarhul Daniel.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

Informaţia apare în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce însoţea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Cauza a fost trimisă, în 3 noiembrie, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti la Parchetul instanţei supreme, întrucât se impune efectuarea de cercetări pentru abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de către Oprea, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în ordonanţa de declinare, că în urma verificării registrelor de evidenţă a delegaţiilor s-a constatat că, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, "atât la instituţii publice, cât şi la destinaţii private".

Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul - 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.

"Faţă de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai arăta în documentul citat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul privind accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină are 13 volume şi urmează să se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.600 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi făcut cu coloană oficială.

Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat sursele citate.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În dosarul deschis iniţial la Parchetul Tribunalului Bucureşti, Gabriel Oprea a fost audiat în 28 octombrie, în calitate de martor. Oprea declara atunci că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Gabriel Oprea preciza că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declaraţii în faţa procurorilor şi va da declaraţii anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut "mai multe deplasări", tot timpul pentru a-şi face datoria.

Anchetatorii i-au mai audiat pe consilierul personal al ministrului Gabriel Oprea, şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului, poliţiştii din coloana oficială şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

Parchetul Capitalei a făcut cercetări în acest dosar pentru ucidere din culpă, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul accidentului.

Anchetatorii au solicitat şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice, potrivit Parchetului Capitalei.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici