- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, închis de PICCJ
Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.
Stejarel Olaru, directorul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (Imagine: Mediafax Foto)
Astfel, Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) a anunţat, duminică, faptul că contestă soluţia procurorului de neîncepere a urmării penale (NUP), care a invocat prescripţia în cazul celor 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, reclamaţi de Vasile Paraschiv.
"Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus «neînceperea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor care au format obiectul sesizării lui Vasile Paraschiv, întrucât din actele premergătoare efectuate a rezultat că răspunderea penală pentru infracţiunile sesizate este înlăturată prin împlinirea prescripţiei»", se arată într-un comunicat al IICCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Plângerea a fost soluţionată de procurorul Iuliu Molcuţ, rezoluţia fiind semnată şi de şeful secţiei, Marius Iacob.
"Considerăm că aceşti procurori se folosesc de încadrări juridice eronate pentru a refuza să lucreze în dosarele privind crimele şi abuzurile Securităţii. În opinia noastră, aceştia se fac părtaşi la ele", se arată în comunicatul IICCR.
În 8 iulie, directorul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), Stejărel Olaru şi Vasile Paraschiv au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva foştilor activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, susţinând că există indicii cum că aceştia l-ar fi răpit şi torturat pe luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv.
"Eu doresc ca toţi ofiţerii de securitate, toţi activiştii să dea socoteală în faţa justiţiei pentru crimele pe care le-a făcut Partidul Comunist, încă din 1921", declara la aceea dată Vasile Paraschiv.
Acesta se arăta, însă, neîncrezător că vinovaţii vor fi traşi la răspundere, arătând că este sigur că vor profita de toate "substraturile procedurale".
În cuprinsul sesizării legate de cei care l-au oprimat pe Vasile Paraschiv, IICCR arată că "toate abuzurile grave şi persecuţiile pe care le-a suferit s-au datorat exclusiv atitudinii sale critice şi de opoziţie faţă de regimul comunist totalitar, dorinţei sale de a-i fi respectate drepturile şi libertăţile fundamentale (libertatea conştiinţei, libertatea individuală şi siguranţa persoanei, dreptul de asociere în organizaţii sindicale şi dreptul la libera circulaţie)".
"Un element specific al cazului Vasile Paraschiv, care conferă o şi mai mare gravitate abuzurilor comise împotriva sa, este utilizarea psihiatriei ca instrument de represiune politică", se mai arata în plângere.
"Faptele în legătură cu care vă sesizăm sunt de o gravitate cu totul deosebită, constând în acte de tortură şi tratamente inumane şi degradante, abuz în serviciu contra intereselor pesoanelor, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, purtare abuzivă, fals şi uz de fals, internare forţată şi nejustificată în spitale pshiatrice, obligare la tratamente medicale nejustificate, arestare nelegală şi cercetare abuzivă, lipsire de liberatet în mod ilegal şi răpire", mai preciza IICCR în plângere.
De asemenea, IICCR arăta că răspunderea penală pentru faptele arătate în plângere nu poate fi considerată prescrisă "întrucât la data săvârşirii lor şi până în prezent au existat împrejurări care au împiedicat punerea în mişcare a acţiunii penale". De asemenea, Stejărel Olaru explica că, din punctul său de vedere, aceste fapte sunt neprescriptibile, deoarece fac parte din categoria de persecuţii politice.
Vasile Paraschiv a fost supus timp de peste 25 de ani unei represiuni sistematice exclusiv din motive politice, preciza IICCR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO