- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.10.2012, 20:07)
- Catalin Lupasteanu ,
DOSARUL REŢETELOR FALSE: Farmacistele vorbeau despre mituirea medicilor - INTERCEPTĂRI
Farmacistele din dosarul eliberării de reţete false discutau despre mituirea medicilor, despre bonusuri acordate la vânzarea anumitor medicamente şi despre procente din "afacere" la mutarea acesteia în altă zonă, reiese din unele interceptări obţinute de MEDIAFAX.
Urmărește
2026 afișări
DOSARUL REŢETELOR FALSE: Farmacistele vorbeau despre mituirea medicilor - INTERCEPTĂRI (Imagine: Shutterstock)
Astfel, într-o discuţie telefonică purtată cu o altă farmacistă, Claudia Şerban, una dintre persoanele reţinute în acest dosar, face referire la un mesaj transmis de un anume "Sorin", potrivit căruia numita "Ana Maria" credea că mituirea medicilor ar fi o soluţie la anumite probleme. "Ea a crezut că se rezolvă cu banii ăia, că-i mituim pe medici! Aşa mi-a transmis", îi spune Şerban interlocutoarei sale.
Cu acelaşi prilej, interlocutoarea Claudiei Şerban relatează despre o discuţie în care o colegă i-a menţionat despre un telefon primit de la "patru şefe din Dona". "Şi zice: «M-au sunat patru şefe din Dona, să colaborăm!». Zice: «Cum poate să mă sune ălea la telefon să-mi zică chestia asta?». Şi zice: «Tu ai vorbit cu cineva?». Zic: «Măi, Ioana, pe cuvântul meu, deci eu nu am vorbit!». Eu nu vorbesc nici în stânga, nici în dreapta, nici cu umbra mea!".
În aceeaşi discuţie, Claudia Şerban se arată nemulţumită de faptul că nu a ştiut despre bonusurile ce ar fi acordate la vânzarea Pegintron-ului - medicament pentru hepatita cronică C, comercializat cu 820 de lei. "Măi, da' ţie ţi se pare normal ca aseară să aflu eu că Pegintronul se bonusează? Adică cum alţii ştiu...", spune farmacista.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Claudia Şerban aminteşte, în aceeaşi discuţie, despre o discuţie în care a cerut sprijin pentru mutarea unui "deal" (afacere - n.r.), în schimbul unui procent de 5%. "Şi i-am zis de Morarilor (zonă din Bucureşti - n.r.): «Uite, vreau să vorbesc cu Cristina, să vorbească cu psihiatra, să mă ajuţi cum ai făcut pentru Ermina! Să-i propun 5 la sută şi poate îşi mută deal-ul la mine!»", spunea tot Şerban.
Conversaţia dintre cele două farmaciste atinge şi subiectul găsirii de furnizori de reţete. "Deci noi n-avem psihiatrii în zonă. N-am de unde să-i scot! Decât să cooptez un reprezentant care să-mi aducă în mână reţetele! (...) Le-am spus şi la fete că n-are sens să ne luptăm cu familiştii. (...) N-am decât prin reprezentanţi să găsesc, la oncologie sau la...", spune Claudia Şerban, potrivit interceptărilor.
Procurorii cer, miercuri, Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 12 persoane reţinute în dosarul reţetelor false, surse judiciare declarând pentru MEDIAFAX că printre acestea sunt mai mulţi şefi de farmacii din lanţul Dona, un medic psihiatru şi administratori ai unor firme.
În dosarul eliberării de reţete false, în care medici şi farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice sunt acuzaţi că au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false şi au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au emis, marţi, ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore faţă de 13 inculpaţi.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba de lanţul farmaceutic Dona.
Procurorii au propus, miercuri, arestarea preventivă a 12 dintre cei 13 reţinuţi, respectiv a lui Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurenţiu-Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Pătraşcu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon şi Claudia Elena Şerban, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, farmacist diriginte în perioada 16 aprilie - iunie 2011 şi ulterior coordonator a zece farmacii din cadrul aceluiaşi lanţ farmaceutic, este acuzat de înşelăciune în formă continuată, respectiv de 3.602 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.370.305,13 de lei. Acesta mai este acuzat de complicitate la spălarea banilor în formă continuată şi dare de mită în formă continuată (5.513 acte materiale), a precizat Parchetul Capitalei.
Adriana Liliana Craina, director de zonă al aceluiaşi lanţului farmaceutic în perioada 1 ianuarie -1 martie 2012, având în coordonare atât farmaciile aflate în zona de care răspundea Prioteasa Constantinescu, cât şi cele din zona de care răspundea Claudia Şerban, este acuzată de complicitate la înşelăciune în formă continuată, respectiv 842 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 376.085,5 de lei, precum şi de favorizarea infractorului.
Geta Vecserdi, farmacist diriginte în perioada 1 martie 2011 - 31 martie 2012, a fost reţinută pentru înşelăciune în formă continuată, respectiv 3.671 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.360.425,65 de lei, complicitate la spălarea banilor în formă continuată, câte o infracţiune de dare de mită în formă continuată (3.788 de acte materiale) şi de delapidare în forma continuată.
Mihaela Munteanu, farmacist diriginte în perioada 1 mai 2011 - 31 martie 2012, este acuzată de înşelăciune în formă continuată (943 de acte materiale) şi complicitate la spălarea banilor în formă continuată, precum şi de dare de mita în formă continuată (66 de acte materiale).
Cristina Daniela Sescu, medic psihiatru, a fost reţinută pentru înşelăciune în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, respectiv 3.543 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, precum şi luare de mită în formă continuată (3.543 de acte materiale.
Procurorii cer arestarea lui Gabriel Sescu, administrator C. M., pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată şi complicitate la fals intelectual în formă continuată, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care a produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, complicitate la înşelăciune în formă continuată - 128 de acte materiale şi un prejudiciu total de 45507,8 de lei, precum şi complicitate la luare de mită în formă continuată - 3.543 de acte material.
Laurenţiu Aurelian Sescu este acuzat de complicitate la înşelăciune în formă continuată (3.671 de acte materiale), iar Maria Mirabela Sescu, director adjunct la C. M., a fost reţinută pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată şi la fals intelectual în formă continuată, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.314.917,85 de lei, dar şi de complicitate la înşelăciune în formă continuată (128 de acte materiale).
Sorin Gelu Pătraşcu, asociat şi administrator al SC S.S.C. SRL, societate care în perioada martie - decembrie 2011 a avut încheiat un contract de prestări servicii cu SC S. SA, în baza căruia a exercitat funcţia de "Director Zona SUD", este acuzat de complicitate la dare de mită în formă continuată, iar Mirela Gabriela Mihai, reprezentant R. în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2012, a fost reţinută pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, respectiv 310 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 199.625,52 lei, precum şi pentru o infracţiune de complicitate la dare de mita în formă continuată (683 de acte materiale).
Anca Mihaela Solomon, farmacist diriginte în perioada 1 martie 2011 - 31 martie 2012, a fost reţinută pentru înşelăciune în formă continuată, respectiv 333 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 203.819,51 lei, o infracţiune de complicitate la spălarea banilor în formă continuată precum şi o infracţiune de dare de mita în formă continuată (827 de acte materiale).
Procurorii mai cer arestarea preventivă a Claudiei Elena Şerban, farmacist coordonator zonă pentru zece farmacii din cadrul aceluiaşi lanţ farmaceutic, în perioada 1 iulie 2011 - 1 aprilie 2012, pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, respectiv 395 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 230.894,43 lei, pentru o infracţiune de complicitate la spălarea banilor în formă continuată (407 acte materiale) şi o infracţiune de dare de mita în formă continuată (855 de acte materiale).
Instanţa Tribunalului Bucureşti urmează să să decidă dacă cei 12 vor fi arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
Parchetul Capitalei a precizat că în perioada imediat următoare vor fi efectuate şi alte acte de urmărire penală.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au dispus, în cursul lunii octombrie, începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane, medici şi farmacişti, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare mită şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, medicii şi farmaciştii din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false, producând un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.
Medicii acuzaţi că falsificau reţete prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice, în baza unor înţelegeri, care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la CNAS, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.
Farmacia realiza astfel un profit, întrucât primea de la Casa de Asigurări de Sănătate valoarea decontată a medicamentelor, fără ca acestea să iasă fizic din stoc.
Totodată, farmaciştii implicaţi obţineau un profit personal deoarece, crescând în mod artificial vânzările, obţineau prime în plus faţă de salariu, susţin procurorii.
La rândul lor, medicii primeau, de regulă la sfârşitul fiecărei luni, sume de bani sau bunuri în valoare de 3%, uneori până la 5%, din valoarea totală a reţetelor false eliberate.
Un alt mod de operare consta în aceea că medicul prescria reţete cu acoperire într-o situaţie reală, în urma consultării reale a pacienţilor.
"Ulterior, în baza unei înţelegeri prealabile cu farmacistul şi prin încălcarea normelor deontologice privind exercitarea atribuţiilor de medic, fie determina pacientul să prezinte reţeta la o anumită farmacie, direcţionându-l acolo în vederea ridicării medicamentelor numai din această farmacie, şi nu dintr-o farmacie concurentă, fie nu înmâna reţeta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura că reţeta nu este prezentată în altă parte, iar ulterior dădea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.
Şi în aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri în valoare de 3-5% din valoarea totală a reţetelor false eliberate.
Peste 4.000 de reţete false au fost eliberate de medicii acuzaţi de corupţie şi înşelăciune pe numele unor pacienţi care nu au fost consultaţi şi nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de aceştia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumentează ancheta în cazul eliberării reţetelor false au descoperit că medicii cercetaţi în acest caz au întocmit peste 4.000 de astfel de reţete, au declarat, marţi, oficiali din Parchetul Capitalei.
În acest dosar, din luna martie 2012 până în prezent au fost audiate peste 700 de persoane în numele cărora au fost emise reţete, au precizat procurorii.
Marţi, în urma unor percheziţii, au fost duse la audieri 26 de persoane.
Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că anchatorii au făcut vertificări la şapte centre din Capitală ale lanţului de farmacii Dona.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: DOSAR: Eliberarea de reţete false de către un "grup organizat", sesizată de MS şi CNAS încă din 2009
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe