- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.10.2014, 14:08)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul retrocedărilor: Peste 43.000 de hectare, retrocedate unei persoane care ceruse doar 23.000. DOCUMENTELE anchetatorilor
Peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solictase doar 23.000 de hectare, se arată în documente ale anchetatorilor din dosarul în care apar şi numele senatorului Ilie Sârbu şi cel al deputatului Viorel Hrebenciuc.
Urmărește
1626 afișări
Dosarul retrocedărilor: Peste 43.000 de hectare, retrocedate unei persoane care ceruse doar 23.000. DOCUMENTELE anchetatorilor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Procurorii anticorupţie detaliază, în documente din dosarul retrocedărilor obţinute de MEDIAFAX, cazul unor suprafeţe de teren - foste moşii deţinute în 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci în proprietate patru moşii: Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Agăş. După decesul său, moşiile au revenit celor patru copii ai săi, care au fost deposedaţi de acestea în 1945.
"Calitatea de proprietar deposedat de pădure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta şi Neculai). În niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se găseşte măcar un singur act de natură să contrazică afirmaţia de mai sus, din care să reiasă că Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier în anul 1945", se menţionează în documentele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cu toate astea, în 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, prin care, în calitate de moştenitor acceptant tacit al succesiunii defuncţilor Maria Mavrocordat (bunică), Dimitrie N. Ghica (străbunic) şi Nicolae D. Ghica (faţă de care ar fi strănepot de soră), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat în judeţul Bacău, care includea şi moşiile lui Nicolae D. Ghica.
Citeşte şi:
Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc, la DNA Braşov. Ei sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor. Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi
Solicitarea a fost respinsă, însă Elie Vlad Sturdza nu a renunţat. Un an mai târziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent şi moştenitor al său, a contestat decizia comisiei şi "a formulat cerere de reconstituire în natură a terenurilor forestiere preluate de stat în mod abuziv de la autorul său Nicolae D. Ghica, decedat în anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere" respective, după cum arată anchetatorii, în aceleaşi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de această dată, astfel că, la 15 iunie 2006, a făcut plângere la Judecătoria Oneşti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerând, în plus faţă de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna băcăuană Dofteana.
Instanţa a respins cererea lui Sturdza, motivând că aceasta nu este susţinută cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacău, tot fără succes pentru Elie Vlad Sturdza. În aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecătoria Sfântu Gheorghe, care a fost, şi ea, respinsă. A urmat un nou recurs, la care, în iunie 2010, judecătorii Gabriel Uţă, Lorand Ordog şi Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecătoria Sfântu Gheorghe a respins, din nou, acţiunea lui Sturdza, acesta a făcut o nouă cerere de reviziuire, care a fost admisă, la Tribunalul Covansa, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uţă şí Maria Velican.
Potrivit documentelor din dosarul retrocedărilor, magistraţii au dispus atunci "admiterea recursului şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier şi 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru pădurile Dofteana şi Beleghet, deşi la judecarea revizuirii în fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha", renunţând la Dofteana şi Beleghet.
Ulterior, Direcţia Silvică Bacău a formulat o cerere de reviziuire a deciziei Tribunalui Covasna, moment în care, potrivit documente ale anchetatorilor anticorupţie, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Dan Costin Bengescu, a căutat, a insistat "să-i determine pe reprezentanţii Romsilva să nu mai facă apărări, pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile".
În dosarul retrocedărilor, la DNA Braşov a fost audiat deputatul Ioan Adam, în acelaşi scop fiind aduşi deputatul Viorel Hrebenciuc, soţia lui Adam, judecătoarea Roxana Adam, şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă.
Tot la DNA Braşov a venit, în acelaşi scop, senatorul Ilie Sârbu, urmând să fie aduşi la audieri şi prinţul Paul şi prinţesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".
Procurorii au făcut, miercuri dimineaţă, 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti. Anchetatorii au descins la tribunalele Braşov şi Covasna, la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău, şi la biroul de avocatură din Braşov al deputatului Ioan Adam.
În acest dosar sunt vizaţi, pe lângă judecătoarea Roxana Adam, şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna, CSM anunţând că a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor.
Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe