DOSARUL RETROCEDĂRILOR - Sturdza către Ceteraş despre funcţionari: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel, orice ciolan e bun

Paltin Sturdza discuta cu omul de afaceri buzoian Gheorghe Ceteraş, care era interesat de terenul de peste 43.000 de hectare pe care cel dintâi încerca să îl obţină nelegal, şi îi spunea acestuia, despre funcţionari, că atunci "când e vorba de şpagă sunt toţi la fel" şi "orice ciolan e bun".

Urmărește
837 afișări
Imaginea articolului DOSARUL RETROCEDĂRILOR - Sturdza către Ceteraş despre funcţionari: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel, orice ciolan e bun

Sturdza către Ceteraş despre funcţionari: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel, orice ciolan e bun

Anchetatorii DNA redau în documentul prin care au dispus reţinerea omului de afaceri buzoian Gheorghe Ceteraş o înregistrare ambientală făcută de Paltin Sturdza cu un ceas cu funcţie de înregistrare audio-video, găsită la perchezţiile domiciliare.

Este vorba de înregistrarea unei discuţii între Gheorghe Paltin Sturdza, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş şi avocatul Cosmin Vasile Mihail, în care Ceteraş negociază pentru a obţine 25 la sută din cele peste 40.000 de hectare de pădure pe care Sturdza urma să le obţină ilegal.

La un moment dat, cei trei vorbesc despre mită pentru funcţionari, context în care Paltin Sturdza spune că atunci "când e vorba de şpagă sunt toţi la fel", "hămesiţi", şi că vor toţi o bucată de "ciolan":

"Vasile Cosmin: Uitaţi aici. Aici spune aşa: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Şeful care este la Focşani, semnătură şi ştampilă. Iar ăştia iau...şpagă, 3 euro la hectar.
Ceteraş: Mi-a cerut 5 euro. «Domle, nu discut, nu dau 5 euro /» «Dar cât ?» «Dom'le, fără 3 euro nici nu discutăm». Şi am băgat mâna în buzunar, la un local, te costă 150.000 euro, a pus ştampila pe loc şi a semnat. Să nu mai stau (neinteligibil)
Vasile Cosmin: 15.000 aţi dat.
Ceteraş: 15.000, da.
Vasile Cosmin: 15000.
Ceteraş: 15.000, da.
Vasile Cosmin: 150.000 aţi fost în partea ailaltă.

Sturdza: Pentru cât ?

Ceteraş: Pentru 5000 de hectare.

Sturdza: La 3 euro ?
Vasile Cosmin: 3 euro a fost 15.000 de euro a fost să pună numai semnătura şi ştampila.
Sturdza: Au tarife... (rîde)

Vasile Cosmin: Au tarife.
Ceteraş: Fie...unde...în 3 locuri...dumneavoastră ştiţi...bine, mai plecaţi din România... dar aici, aşa se practică...Asta, ăăsta-i sportul. Bine, acuma cum să vă spun dumneavoastră, cu PDL-ul...i-am...ne-am... dumneavoastră aţi spus că...Eu pe oamenii ăştia nu-i sufăr ! Şi eu am investit mult, vă spun sincer. In ăştia care sunt acuma. Am investit mult.
Sturdza: în PSD şi-n ăştia ?
Ceteraş: Da, am investit la greu. La greu. La greu.
Sturdza: Când e vorba de şpagă sunt toţi la fel.
Ceteraş: Bine, da' am siguranţa că mă rezolvă. Aici e problema. A zis: «Da, du-te, fă-ţi treaba şi vino pe aici !». Şi vedem cum stau lucrurile.Dumneavoastră vă gândiţi, azi a avut loc o discuţie de principiu, vă gândiţi, aveţi telefonul meu, discutăm, dar... după luni sau marţi în colo ar trebui mers să o lase mai moale pe la Prefectură, pe la Bacău, s-o lase mai moale. «Fraţii mei, aţi făcut-o ? Las-o mai moale acum»

...

Sturdza: A, adică acuma sunt hămesiţi
Ceteraş: Da rău, nu aşa...parcă vrea să...domnul Sturdza (râde)
Sturdza: (râde) Hămesiţi, nu ?
Ceteraş: Da rău, nu aşa...
Sturdza: Orice ciolan...
Ceteraş: Bine, nu mai zic... (râde)
Sturdza: Orice ciolan e bun
Ceteraş: Auuoleu, dar ce bun ! Bine şi pentru dumneavoastră. Acuma eu nu supăr pe Dumnezeu, cum a spus şi domnul Cosmin şi eu am de câştigat şi dumneavoastră.
Sturdza: N-am nicio îndoială, toţi trebui să câştigăm...
Ceteraş: Toţi trebuie să câştigăm,
Sturdza: ...dar am îndoielile mele, cum să spun eu...
Ceteraş: Că nu se poate rezolva. Că nu se va rezolva.
Vasile Cosmin: Nu, dar dumneavoastră..."

În continuarea discuţiei, Ceteraş îi explica lui Paltin Sturdza planul lui de a interveni la funcţionari din prefectură şi primării pentru perfectarea actelor terenului vizat în cauză:

"Sturdza: Şi asta ce înseamnă, un euro la hectar ? (râde)

Ceteraş: No no...nu mai discutăm...Dumneavoasătră îmi spuneţi: «Domle, eu nu -sunt dispus să dau 25, dau 22, dau atâta la suprafaţă» şi dumneavoastră lăsaţi pe mine toate. Şi dumneavoastră o să vă convingeţi că....Nu vă promit că până în decembrie aveţi toate terminate, îi problema cu măsurătorile, trebuie să iasă şi dacă nu ies acuma timp de o săptămână două, o lună, pe urmă din octombrie - noiembrie deja ...
Vasile Cosmin: Nu se poate intra în pădure, e...
Ceteraş: ...zăpadă. Trebuie să iei fiecare puiet, trebuie să iei...să delimităm.
Vasile Cosmin: Dar măsurătorile se pot face şi în două luni jumate.
Ceteraş: Se pot dacă....
Vasile Cosmin: în două luni jumate... -
Ceteraraş: îmmm...îmmm...e suprafaţa mare...
Vasile Cosmin: Se poate....
Ceteraş: îmmm...
Vasile Cosmin: Pentru că atunci măsurătorile, dânsul având ... ce vă înţelegeţi, dânsul având asta, poate să forţeze. Să nu fie o jumătate de milion de euro măsurătorile, dânsul poate să dea 700.000.
Ceteraş: Mă duc şi le dau bani la băieţi...
Vasile Cosmin: ...ca să grăbească toată treaba. Asta se poate
Ceteraş: La Direcţiile Silvice, da. La ocol, la ăştia: «Băi fraţii mei....»... Când am măsurătorile, discutat concret. «Vreau Prefectura titlul, fără nimic, Primăriile şi tot»...

Vasile Cosmin: Astea se obţin...

Ceteraş:... ne ocupam de atunci ca să meargă rapid. Să meargă rapid".

Ceteraş şi avocatul Mihai Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că i-au cerut lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari, astfel încât Sturdza să intre mai repede în posesia a peste 43.000 de hectare de pădure.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, judecătorii Curţii de Apel Braşov au dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Ceteraş şi a lui Mihail Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, ambii fiind suspectaţide trafic de influenţă.

Cei doi au fost arestaţi într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte".

Astfel, susţin procurorii, unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv.

"La data de 26 iulie 2012, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o la Braşov, inculpaţii Vasile Mihail Cosmin şi Ceteraş Gheorghe i-au pretins inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza suprafaţa de 10.000 de hectare de pădure (25% din suprafaţa totală), în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect - preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier", potrivit procurorilor DNA.

Gheorghe Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut.

Ceteraş şi Vasile mai sunt implicaţi într-un dosar penal de la DNA Ploieşti, ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 de hectare de pădure.

În 22 ianuarie, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul suprafeţei de peste 43.000 de hectare de pădure, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici