Dosarul Revoluţiei: Avocatul lui Ion Iliescu a depus plângere la Secţia de anchetare a magistraţilor/ Motivele invocate. UPDATE: Anunţul Procurorului general interimar

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, anunţă că a depus o plângere la Secţia de anchetare a magistraţilor prin care cere verificări privind modul în care a fost trimis în judecată dosarul Revoluţiei de către procurorii Parchetului General.

Urmărește
1302 afișări
Imaginea articolului Dosarul Revoluţiei: Avocatul lui Ion Iliescu a depus plângere la Secţia de anchetare a magistraţilor/ Motivele invocate. UPDATE: Anunţul Procurorului general interimar

Avocatul lui Ion Iliescu a depus o plângere la Secţia de anchetă privind dosarul Revoluţiei

Avocatul Adrian Georgescu, apărătorul lui Ion Iliescu, a depus la Secţia de anchetare a magistraţilor o plângere privind modul în care a fost trimis în judecată dosarul Revoluţiei de către procurorii Parchetului General. După părerea lui, dosarul acesta ar putea avea aceeaşi soartă ca şi cel al Mineriadei, adică să fie trimis de instanţă înapoi la parchet.

Potrivit avocatului ar putea fi vorba despre abuz în serviciu.

„Nu vreau să dau 100%, dar 99%, da. Suntem în aceeşi ipoteză (ca şi dosarul Revoluţiei să fie trimis înapoi la parchet, precum cel al Mineriadei, n.r.). E adevărat că luând modelul şi văzând lipsurile care au fost semnalate în dosarul Mineriadei, în cel al Revoluţiei, procurorii au încercat să vină cu un dosar de urmărire penală mai bun calitativ. Numai că, după cum aţi observat, din cauza grabei, au uitat că mai aveau în derulare la momentul dării actului de sesizare acte de urmărire penală. Să vedem cum se va rezolva chestiunea. Am sesizat secţia cu privire la modul în care a fost întocmit acel rechizitoriu”, a spus avocatul.

Acesta a mai precizat că plângerea nu a fost depusă împotriva vreunui procuror.

Licu: Mi s-a spus că nu au fost făcute audieri după emiterea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei

 

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunţat, miercuri, că a fost informat că nu a fost făcută nicio audiere ulterioară momentului trimiterii în judecată a dosarului Revoluţiei, precizând însă că se va gândi dacă va dispune un control la Secţia Parchetelor Militare în acest sens.

"Mi s-a spus că nu a fost făcută nicio audiere. Mi s-a spus de către conducerea Secţiei Parchetelor Militare că nu a fost audiat niciun martor după momentul emiterii rechizitoriului. Mă voi gândi inclusiv la acest lucru (dacă va dispune un control la Secţia Parchetelor Militare - n.r.)", a declarat Bogdan Licu, la sosirea la sediul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Reacţia procurorului general interimar vine după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora ar fi fost făcute audieri de amrtori la Secţia 2 de Poliţie din Capitală ulterior trimiterii dosarului Revoluţiei în judecată.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. În cauză, a fost dispusă clasarea cauzei pentru fostul dictator Nicolae Ceauşescu, pentru fostul premier posdecembrist Petre Roman, pentru Vlad Iulian, fost şef al DSS, şi pentru Vasile Milea, fost ministru al Apărării. Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a stabilti încă un prim termen în acest dosar.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, arată procurorii în rechizitoriul dosarului Revoluţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici