- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2019, 16:30)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul Revoluţiei | Procurorii cer redeschiderea urmăririi penale pentru Petre Roman / Fostul premier: E cusută cu aţă albă povestea
Procurorii de la Parchetul General au dispus infirmarea clasării dosarului Revoluţiei şi cer instanţei redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Petre Roman şi al lui Teodor Brateş, cu privire la infracţiuni contra umanităţii. Fostul premier Petre Roman a declarat, pentru MEDIAFAX, că demersul procurorilor de a cere redeschiderea urmăririi penale pe numele său, în dosarul Revoluţiei, este „o absurditate”, o poveste cusută cu aţă albă, deoarece el a fost numit premier în 27 decembrie, iar între 22 şi 25 era „nimeni”.
Urmărește
1864 afișări
Dosarul Revoluţiei: Procurorii cer redeschiderea urmăririi penale pentru Petre Roman
„Sigur că ar fi multe de spus, dar cea mai evidentă absurditate care mă revoltă este că ei (procurorii, n.r.) zic că la data comiterii infracţiunii, Petre Roman era prim-ministru şi e complet fals. Eu am devenit prim-ministru în 27 (decembrie 1989, n.r) şi între 22 şi 25 eram nimeni, ca să zic aşa. E cusută cu aţă albă rău de tot povestea asta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Petre Roman.
Fostul premierul a mai subliniat că, în opinia sa, instanţa de cameră preliminară nu va admite cererea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale în ceea ce îl priveşte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Asta e convingerea mea. Există un rechizitoriu de vreo 520 de pagini pe care eu l-am văzut şi care demonstrează între altele şi faptul că eu nu aveam cum să fiu implicat în ceea ceea ce s-a vorbit, în ceea ce era acuzaţia iniţială. (...) Există multe argumente, (...) ele au fost preluate de cercetarea respectivă şi in rechizitoriu există o motivaţie de ce Petre Roman nu are cum să fie implicat, e foarte lămurită acolo, în rechizitoriul care deja a fost trimis la camera preliminară. (...) Ceea ce au trimis ei acum e pur şi simplu fals”, a mai menţionat Petre Roman.
„Singura mea întrebare este ce s-a întâmplat de au ieşit cu chestia asta acum, e foarte ciudat. (...) Pe lângă faptul că conţine un fals, ea (cererea procurorilor, n.r.) este şi total nemotivată şi nejustificată”, a mai subliniat sursa citată.
Ştirea iniţială
În urma examinării din oficiu a procurorului general a soluţiilor de clasare dispuse la punctul 2 al Rechizitoriului nr.11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, constatându-se că procurorii militari nu au respectat dispoziţiile ordonanţelor şi ale judecătorilor, deoarece nu s-au efectuat actele de urmărire penală care să stabilească corect situaţia de fapt cu privire la evenimentele ce fac obiectul dosarului intitulat generic ,,Revoluţia română din decembrie 1989”, Parchetul General anunţă, printr-un comunicat de presă, că s-a dispus:
- infirmarea, ca netemeinice, a soluţiilor de clasare dispuse faţă de numiţii Roman Petre – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi prim-ministru al Guvernului României şi Brateş Teodor – fost redactor-şef la Televiziunea Română, cu privire la infracţiunile contra umanităţii şi redeschiderea urmăririi penale în cauză
-infirmarea, ca nelegală şi netemeinică, a soluţiei de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de omor, prevăzută de art.188 din Codul penal, omor calificat, genocid, infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă şi redeschiderea urmăririi penale în cauză;
- infirmarea, ca nelegală şi netemeinică, a soluţiei de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.
Potrivit sursei citate, redeschiderea urmăririi penale se supune confirmării jucătorului de cameră preliminară.
„Faţă de faptul că în cauză s-a început urmărirea penală faţă de Roman Petre, care, la data evenimentelor, avea calitatea de membru al Guvernului (prim-ministru) urmează ca, în temeiul dispoziţiilor art.40 alin.(1) Cod procedură penală, dosarul să fie trimis de îndată judecătorului de cameră preliminară al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă”, se mai arată în comunicatul de presă menţionat.
Clasările din dosarul Revoluţiei au fost dispuse de procurori în luna aprilie a acestui an, aceştia motivând că decizia de închidere a cauzei vine după ce fie a survenit decesul păriţilor, fie (aşa cum e cazul fostului premier Petre Roman şi a fostului redactor şef al TVR, Teodor Brateş) nu au fost probe concludente privind implicarea lor în săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
Numai rechizitoriul, care a fost înaintat instanţei supreme la acel moment, avea 12 volume şi 3.280 de file, în timp ce dosarul cauzei avea 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost administrate după data de 13.06.2016.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Tarom numeşte un nou director general, în plin scandal legat de oprirea avioanelor la sol în ziua moţiunii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36