Dosarul Rompetrol ar putea ajunge la Curtea Constituţională
Avocaţii din dosarul Rompetrol au cerut, miercuri, suspendarea procesului şi trimiterea cauzei la Curtea Constituţională, pentru verificarea unor texte de lege din Codul de procedură penală şi din Legea privind Piaţa de Capital, instanţa Tribunalului Bucureşti urmând să ia o decizie în acest sens.
Dosarul Rompetrol ar putea ajunge la Curtea Constituţională
Miercuri, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a ridicat în faţa instanţei excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 90 şi 214 din Codul de procedură penală privind procesele verbale de interceptări, precum şi articolele 244 şi 245 din Legea 297/2004 privind Piaţa de Capital.
Avocatul a susţinut că aceste texte de lege încalcă legea fundamentală deoarece unele dintre infracţiunile din dosar sunt ambigue şi încalcă dreptul la un proces echitabil. El a arătat că procesele verbale din acest dosar au fost întocmite de autorităţi de control.
Articolul 90 din Codul de procedură penală face referire la procesul-verbal ca mijloc de probă, iar articolul 214 se referă la actele încheiate de unele organe de constatare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Tribunalul Bucureşti urmează să decidă în această privinţă.
În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.
Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.
Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.
În octombrie anul trecut, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare, Irina Mihaela Popovici, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO