Dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali şi MApN: Instanţa a amânat verdictul pentru 17 mai

ICCJ a finalizat, luni, dezbaterile în dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali şi MApN, în care omul de afaceri este judecat pentru fapte de corupţie, alături de fostul ministru Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi generalul Dumitru Cioflină, şi a amânat pronunţarea pentru 17 mai.

Urmărește
1063 afișări
Imaginea articolului Dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali şi MApN: Instanţa a amânat verdictul pentru 17 mai

Dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali şi MApN: Instanţa a amânat verdictul pentru 17 mai (Imagine: Shutterstock)

Avocaţii inculpaţilor au susţinut, în faţa instanţei supreme, nevinovăţia clienţilor în raport cu acuzaţiile aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), argumentând că terenurile în cauză aveau valori apropiate, astfel că nu se poate pune problema unui prejudiciu adus statului, şi că dovezile procurorilor nu conturează faptele de luare de mită de care este acuzat fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc.

Astfel, avocatul lui Babiuc, Viorel Spânu, le-a arătat judecătorilor că, în legătură cu fapta de luare de mită imputată clientului său, DNA nu are dovezi concrete şi că simpla depunere a unei cereri la cabinetul unui ministru, din partea unei persoane fizice sau juridice, nu atrage cu sine răspunderea penală.

Concret, a explicat avocatul, faptul că George Becali a depus la cabinetul fostului ministru Babiuc cererea prin care solicita schimbul de terenuri nu atrage cu sine vinovăţia clientului său, acuzat de luare de mită.

Despre luarea de mită, avocatul a precizat că terenul primit prin act de vânzare-cumpărare de către fiica fostului ministru, Ioana Babiuc, nu poate face obiectul acestei infracţiuni, tranzacţia având loc în 1998, în vreme ce schimbul de terenuri a avut loc în 1999.

Procurorul DNA a cerut luni, la instanţa supremă, pedepse cu executare pentru George Becali, Dumitru Cioflină, Victor şi Ioana Babiuc, precum şi obligarea acestora la plată în solidar a peste 800.000 de dolari, în cazul schimbului de terenuri dintre omul de afaceri şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Instanţa supremă a anunţat, luni, că s-a încheiat cercetarea judecătorească în acest dosar şi a dat cuvântul părţilor din proces, respectiv procurorului DNA şi avocaţilor inculpaţilor, pentru prezentarea pledoariilor finale.

Procurorul DNA a reiterat acuzaţiile din rechizitoriu aduse fiecăruia dintre inculpaţi, arătând că toate probele de la dosarul cauzei dovedesc vinovăţia acestora şi conturează acuzaţiile aduse de anchetatori.

În acest context, procurorul DNA a cerut judecătorilor instanţei supreme aplicarea unor pedepse cu executare în cazul celor patru, fără a preciza însă la câţi ani de închisoare să fie condamnat fiecare. Totodată, reprezentantul DNA a solicitat obligarea lui Becali, în solidar cu fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi cu generalul Cioflină, la plata a peste 800.000 dolari, care reprezintă diferenţele de preţ între terenurile primite de finanţatorul Stelei şi cele date de acesta, la schimb, Armatei.

Procurorul DNA a cerut şi confiscarea unei sume de 21.000 de dolari de la Gigi Becali, reprezentând contravaloarea unei suprafeţe de 1,7 hectare dintr-un teren pe care omul de afaceri nu l-a mai dat Armatei la primul schimb făcut cu această instituţie. În plus, procurorul DNA a cerut confiscarea sumei de 3.000 de euro de la Babiuc.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflină şi Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, Cioflină şi Babiuc au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos, potrivit procurorilor.

În 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN şi George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat în intravilanul comuna Voluntari al MApN şi 9,36 hectare de teren situat în comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, în 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN şi Becali, prin care acesta din urmă a predat 21,58 hectare de teren în zona comunei Ştefăneşti în schimbul a 20,9 hectare în comuna Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcţiei Legislaţie şi Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici