Dosarul subvenţiilor agricole: Adjunctul APIA Suceava dădea cadouri de sărbători şefilor de la Bucureşti care îi asigurau protecţia

Directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, obişnuia să cumpere de Paşte şi de Crăciun produse tradiţionale specifice zonei Bucovina, din fondurile Sindicatului Funcţionarilor, pe care le dădea şefilor de la Bucureşti care îi asigurau protecţia, potrivit unor surse judicare.

Urmărește
521 afișări
Imaginea articolului Dosarul subvenţiilor agricole: Adjunctul APIA Suceava dădea cadouri de sărbători şefilor de la Bucureşti care îi asigurau protecţia

Dosarul subvenţiilor agricole: Adjunctul APIA Suceava dădea cadouri de sărbători şefilor de la Bucureşti care îi asigurau protecţia

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că la constituirea grupului infracţional care activa în cadrul APIA Suceava a contribuit directorul executiv adjunct, care conducea în fapt instituţia şi era "persoana care gestiona din umbră activitatea de acordare ilegală de subvenţii din fondurile europene", aceasta având "un puternic sprijin de la centru", respectiv din partea directorului general al APIA central, Gheorghe Benu.

Potrivit surselor citate, rolul esenţial al Deliei Moldoveanu era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor din APIA Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu Gheorghe Benu, dar şi cu alţi trei directori cu atribuţii de control din APIA central, printre care Direcţia Antifraudă, Control Intern şi Supracontrol (DACIS) şi Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS).

Din documentele anchetatorilor mai rezultă că Delia Moldoveanu conducea nemijlocit activitatea APIA Suceava, în baza relaţiilor importante pe care le avea şi le cultiva la nivelul APIA central şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Anchetatorii susţin că Delia Moldoveanu obişnuia ca, folosind fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, să cumpere, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte, produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina, pe care le oferea directorilor de la Bucureşti, pentru ca aceştia să-i asigure protecţia în cazul unor activităţi de control.

Sursele citate au mai arătat că Delia Moldoveanu a atras şi alte persoane din afara instituţiei, determinându-le să menţină în condiţii ilegale un contract de asistenţă juridică încheiat de APIA Suceava cu un avocat, având în vedere relaţiile de prietenie cu acesta. Prin semnarea în condiţii ilegale a unor contracte de asistenţă juridică şi de prestări servici, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 55.000 de lei.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

În urma percheziţiilor făcute miercuri vor fi audiate, la DNA Suceava, cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava, printre care şi funcţionari de la APIA şi DSVSA.

Anchetatorii l-au audiat pe consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune, acesta fiind reţinut.

Audierile continuă la DNA Suceava, fiind interogată avocata Anca Popovici, suspectată de instigare la abuz în serviciu în acest dosar.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că printre persoanele ridicate de procurori pentru a fi duse la DNA Suceava se află şi directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu.

DNA arată, într-un comunicat de presă, că funcţionari publici de la APIA Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conţinând date nereale, reprezentanţii acestor asociaţii au solicitat şi au obţinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre dosarele aprobate de funcţionari din APIA Suceava sunt cele pentru Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, al cărei preşedinte este consilierul judeţean Ioan Piticari, şi pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic.

Sursele citate au precizat că din documentele anchetatorilor rezultă că reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, I. F. Piticari Ioan şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 şi AMP2), pentru care au întocmit, semnat şi depus la APIA Suceava documente cu date nereale. Astfel, cu sprijinul funcţionarilor APIA, au fost acordate ilegat subvenţii acestor asociaţii, cuantumul sumelor plătite fiind de peste 785.000 de lei.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Totodată, potrivit procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.

"În acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat", a precizat DNA.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici