- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.11.2013, 16:50)
- Luminita Turcu , Marius Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL TRANSFERURILOR: Mandate de aducere emise pentru Cosmin Contra, Nicolae Badea şi Sică Puşcoci
Preşedintele FC Astra, Dinu Gheorghe, şi fostul preşedinte al CS Oţelul, Ion Ionică, au fost audiaţi ca martori, luni, în dosarul transferurilor de la Curtea de Apel Bucureşti, iar instanţa a emis mandate de aducere pe numele lui Cosmin Contra, Nicolae Badea, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu.
Urmărește
725 afișări
Cosmin Contra (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
La termenul de luni al dosarului, Dinu Gheorghe şi Ion Ionică au fost audiaţi ca martori, calitate în care ar fi trebuit să fie prezenţi în instanţă, la acelaşi termen, Cosmin Contra, Sică Puşcoci, Nicolae Badea şi Gheorghe Pecheanu. Aceştia, însă, nu au venit, astfel că instanţa a emis mandate de aducere pe numele lor şi o amendă contravenţională de 3.000 de lei pentru fiecare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Dinamo, Nicolae Badea, şi-a motivat absenţa prin faptul că este plecat în străinătate, el transmiţând instanţei o fotografie prin care a arătat că în momentul de faţă se află în Dubai.
Dintre cei opt inculpaţi în acest dosar, de la termenul de marţi au absentat Gigi Neţoiu şi Jean Pădureanu, ambii invocând probleme medicale.
Avocaţii inculpaţilor Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, George Copos, Ioan Becali şi Victor Becali au solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile, instanţa urmând să se pronunţe în această cauză la următorul termen.
La audierea sa în calitate de martor, Dinu Gheorghe, cel care la momentul transferului lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers din 1999 ocupa funcţia de preşedinte al grupării giuleştene, a explicat că nu a semnat contractul la acea vreme deoarece nu a înţeles motivul pentru care suma tranzacţiei a fost împărţită în două. "Am avut un mandat în valoare de 450.000 de dolari pentru transferul lui Dulca de la Rapid la Pohang Steelers. Aşa cum am arătat anterior, eu am refuzat să semnez contractul respectiv pentru că nu am înţeles care e rostul pentru care s-a defalcat suma de 450.000 de dolari în două contracte. Unul de 350.000 de dolari, iar altul de 120.000 de dolari. Precizez că suma totală de transfer este cea prevăzută în mandat, şi anume 450.000 de dolari, sumă ce a fost şi încasată", a spus instanţei actualul preşedinte al clubului Astra Giurgiu.
Al doilea martor audiat luni, Ion Ionică, fost preşedinte al CS Oţelul Galaţi, a afirmat că nu are cunoştinţă despre un memorandum între gruparea pe care o conducea şi firmă olandeză Phoenix în ceea ce priveşte transferul lui Florin Cernat la Dinamo Bucureşti. "Înainte de transferul lui Florin Cernat de la Oţelul Galaţi la Dinamo am participat la o întâlnire care a avut loc la un restaurant din Galaţi cu Mihai Stoica, Florin Cernat şi Victor Becali. La această întâlnire nu mi s-a prezentat niciun fel de memorandum între Oţelul Galaţi şi firma olandeză Phoenix. Mihai Stoica avea toate atribuţiile legate de secţia de fotbal", a spus Ionică.
În ceea ce priveşte transferul lui Iulian Arhire din 1999 de la Oţelul la Pohang Steelers, Ion Ionică a explicat că a fost mulţumit cu suma de 150.000 de dolari pentru că fotbalistul juca foarte puţin în acea perioadă la echipa moldoveană. "Întreaga conducere administrativă a Combinatului Siderurgic, care sponsoriza clubul, a fost de acord cu transferul lui Arhire la Pohang Steelers, jucător care juca foarte puţin la noi şi atunci am fost foarte mulţumiţi cu suma de 150.000 de dolari. Pentru noi a fost o mană cerească pentru că stăteam prost din punct de vedere financiar. De altfel, cei mai mulţi bani în club erau produşi de secţia de fotbal. Ştiu că domnul Mihai Stoica l-a desemnat pe Sică Puşcoci pentru transferul lui Arhire, alte detalii nu îmi amintesc", a precizat Ionică.
În final, judecătoarea a dat un nou termen în acest dosar pentru 11 noiembrie.
La 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.
Instanţa supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Nețoiu şi a desfiinţat "în totalitate" decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.
Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.
Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe