- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.12.2013, 18:45)
- Marius Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL TRANSFERURILOR: Zotta, Stoenescu şi alţi patru martori, audiaţi la termenul de luni
Directorul general al FC Braşov, Constantin Zotta, vicepreşedintele Comisiei de Disciplină a LPF, Mircea Stoenescu, şi alţi patru martori au fost audiaţi la termenul de luni al dosarului transferurilor de la Curtea de Apel Bucureşti.
Urmărește
196 afișări
Constantin Zotta (Imagine: Cosmin Dan/ Mediafax Foto)
Constantin Zotta, fost preşedinte al FC Rapid în perioada 2003-2008, a afirmat în faţa instanţei că nu cunoaşte motivul pentru care gruparea giuleşteană trebuia să recupereze o parte din suma de transfer a jucătorului Florin Bratu de la firma impresarului Ioan Becali, dar a menţionat că la acel moment i s-a părut un lucru bun să fie cedate clubului de către agent 50 la sută din drepturile federative ale fotbalistului Ciprian Vasilache.
"Aflasem că jucătorul Florin Bratu s-a transferat de la Rapid la Galatasaray, dar nu am văzut contractul. În noiembrie 2003 am fost sunat de domnul Copos şi invitat la biroul dânsului. Domnul Copos mi-a spus că am putea recupera o parte din transferul lui Bratu prin acordarea unui împrumut către firma domnului Ioan Becali cu girarea de către acesta din urmă a 50 la sută din drepturile federative ale jucătorului Cirpian Vasilache care activa deja la noi. Deşi nu eram factor decizional, mi s-a părut un lucru bun transferul lui Vasilache pentru că acesta promitea mult. Nu ştiu de ce trebuia recuperată suma din transferul lui Bratu nici nu ştiu detalii despre suma de transfer a lui Bratu", a spus Zotta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
La audierea sa în calitate de martor, fostul preşedinte executiv al FC Dinamo în perioada 1995-2001, Mircea Stoenescu, a declarat că suma de 70.000 de dolari cu care a fost transferat jucătorul Paul Codrea de la Dinamo la Genoa i s-a părut una bună având în vedere că fotbalistul era junior la acea dată. "În perioada 1995-2001, cât timp am activat la Dinamo, am participat împreună cu Cristian Borcea, în calitate de vicepreşedinte, la punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului de Administraţie. Consiliul de Adiministraţie, al cărui preşedinte era la acea dată Nicolae Badea, era cel care hotăra şi negocia transferurile şi sumele de transfer. Noi, eu şi domnul Borcea, eram numai executanţi. Eu nu am avut nicio legătură cu vreun reprezentant al firmei Phoenix, despre care ştiu că se ocupa pe impresariatul sportiv. Legat de Paul Codrea ştiu că el urma să fie transferat pentru 70.000 de dolari la Genoa. Suma era foarte bună pentru că Paul Codrea era junior şi el nici nu evoluase atât de mult cât să impresioneze", a explicat Stoenescu.
Cristian Ioan Iftimoaie, fost membru Consiliului de Administraţie al FC Dinamo în perioada 1997-2004, a precizat instanţei că nu are cunoştinţă despre transferurile jucătorilor Dan Alexa şi Paul Codrea. "Consiliul de Administraţie al clubului, din care am făcut parte, aproba transferurile de jucători înainte de pauza competiţională din iarnă şi la finalul de sezon de pe o listă întocmită de antrenor şi de directorul sportiv. În rest, transferurile erau făcute de conducerea executivă în baza unui mandat primit din partea preşedintelui CA, Nicolae Badea sau al Consiliului Director. Eu nu am cunoştinţă despre transferurile lui Dan Alexa şi Paul Codrea", a spus Iftimoaie.
Ceilalţi trei martori audiaţi, luni, sunt Gabriel Sicoe, fost preşedinte FC Argeş în perioada 1996-2001; Gheorghe Plugaru, fost membru în Consiliul de Adminisitraţie al FC Dinamo în perioada 1999-2000 şi Marius Petrina, fost trezorier al clubului Gloria Bistriţa în perioada 2003-2012.
Citat pentru termenul de luni, martorul Dumitru Popescu nu a fost prezent, instanţa fiind informată că acesta a decedat.
Instanţa a stabilit un nou termen în dosarul transferurilor pentru 9 decembrie, ora 13.00, şi a emis mandat de aducere pe numele lui Ion Stan pentru a fi audiat în calitate de martor. Tot la 9 decemrbrie vor fi audiaţi martorii Vladimir Cohn şi Marius Vorniceanu.
La 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.
Instanţa supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Nețoiu şi a desfiinţat "în totalitate" decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.
Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.
Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Nou termen în dosarul transferurilor. Copos: S-ar putea să se termine procesul foarte repede, poate chiar în decembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe