- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.07.2013, 15:52)
- Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL "Trofeul Calităţii": Fostul şef al ISC Adrian Balaban Grăjdan, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Adrian Balaban Grăjdan a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fiind acuzat că în 2012 a trimis ICCJ o adresă prin care contesta existenţa unui prejudiciu în dosarul "Trofeul calităţii" şi retrăgea instituţia ca parte din cauză.
Urmărește
336 afișări
Fostul şef al ISC Adrian Balaban Grăjdan (Imagine: Liviu Adascalitei-Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Adrian Balaban Grăjdan, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), pentru favorizare a infractorului, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.
Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că la data de 22 mai 2012, Adrian Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care inspectoratul contesta existenţa prejudiciului în dosarul "Trofeul calităţii", în care erau judecaţi Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici şi Mihail Cristian Vasile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
"Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcţie şi înainte de preluarea efectivă a atribuţiilor specifice funcţiei de inspector general al ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor şi într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC", au scris procurorii în documentul citat.
Procurorii au mai arătat că Adrian Balaban Grăjdan "a premeditat săvârşirea infracţiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanţă a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpaţii judecaţi de instanţa supremă".
În documentul semnat de Balaban Grăjdan şi depus la dosarul "Trofeul calităţii", aflat în faza de judecare a recursului la Completul de cinci judecători, se arăta că ISC nu ar fi înregistrat niciun prejudiciu financiar-contabil şi nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal. Acesta invoca în sprijinul afirmaţiilor făcute, printre altele, un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2004 care nu există.
În dosarul Trofeul calităţii", un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispusese, în 30 ianuarie 2012, obligarea lui Adrian Năstase, Irinei Paul Jianu, Dianei Gasparovici şi soţilor Ioana şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la plata sumei de 3.337.452,5 lei, reprezentând civile către ISC.
Totodată, prin aceeaşi decizie a instanţei, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici şi soţii Popovici, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A Rond SRL, şi Mihai Cristian Vasile, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Eurografica SRL, au fost obligaţi să plătească ISC despăgubiri civile de 3.143.931,9 lei.
Procurorii susţin că, în aceste condiţii, adresa emisă de Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare şi venea în sprijinul apărării inculpaţilor din dosarul "Trofeul calităţii".
"Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către ISC", au mai arătat procurorii în documentul citat.
În 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme a dispus condamnarea inculpaţilor din dosarul "Trofeul calităţii" şi obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC în cuantumul sumelor stabilite prin decizia din 30 ianuarie.
În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată în dosarul "Trofeul calităţii", în care fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul "Trofeul calităţii", decizia fiind definitivă.
Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaţilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul "Trofeul calităţii", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Cazacu arăta că Năstase este pregătit în orice moment să achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar instituţia nu a dat contul în care să fie viraţi aceşti bani.
Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara că ISC a transmis un număr de cont în care fostul premier să depună cei peste 3,3 milioane de lei.
În 23 aprilie, Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că ar fi denaturat realitatea prin faptul că nu a arătat într-un comunicat de presă din 13 februarie şi că instituţia a refuzat să primească banii stabiliţi de instanţă ca parte a sa din prejudiciul stabilit în dosarul "Trofeul calităţii".
Citește pe alephnews.ro: MAE ucrainean: Ucraina este pregătită să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe