A doua acţiune prin care Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie retrage un APEL. Acţiunea îl vizează pe un judecător prins băut la volan, condamnat în prima instanţă/ REACŢIA Parchetului General

Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie a retras apelul în dosarul lui Damian Dolache, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, care a fost condamnat, în martie, în primă instanţă, la 10 luni de închisoare cu suspendare din cauză că fusese prins băut la volan.

Urmărește
1520 afișări
Imaginea articolului A doua acţiune prin care Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie retrage un APEL. Acţiunea îl vizează pe un judecător prins băut la volan, condamnat în prima instanţă/ REACŢIA Parchetului General

Secţia de anchetă a magistraţilor a retras apelul în dosarul unui judecător prins băut la volan

"Ia act de retragerea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a apelului declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 21 din 18 martie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosarul nr. 2/42/2019 privind pe intimatul inculpat Dolache Damian", se arată în decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Instanţa supremă a admis însă şi cererea procurorilor de sesizare a Curţii Constituţionale privind atribuţiile Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, CCR urmând să se pronunţe în acest caz.

În primă instanţă, Damian Dolache a fost condamnat la o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii arată în rechizitoriu că pe 4 noiembrie 2017, în jurul orei 22.00, judecătorul, aflat la volanul unui autoturism, în Capitală, a fost observat de un echipaj al Poliţiei Rutiere în timp ce făcea viraj la stânga cu depăşirea marcajului longitudinal continuu. "În această împrejurare, conducătorului auto i s-au solicitat documentele şi a fost testat cu aparatul alcooltest, stabilindu-se că alcoolemia inculpatului în aerul expirat a fost de 0,77 mg/l", arată procurorii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. Ulterior, judecătorul fost condus la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, unde i-a fost recoltată o probă de sânge, dar a părăsit unitatea medicală fără preaviz, iar specialiştii nu au mai putut să-i recolteze şi o a doua probă. "Din buletinul de analiză toxicologică emis de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reieşit că la ora 22:30 inculpatul avea în sânge o alcoolemie de 1,95 gr.%o", potrivit sursei citate.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, la începutul anului, că nu se impune suspendarea judecătorului pentru că a condus băut.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a transmis luni Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că retrage apelul declarat de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. În consecinţă, magistraţii instanţei supreme au decis, în urma deliberării, să amâne dosarul lui Viorel Hrebenciuc, discuţia urmând a fi reluată după ce soseşte răspuns de la procurorul general cu privire la posibilitatea ca şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor să retragă apeluri.

Bogdan Licu, despre retragerea apelurilor de către SIIJ: Am cerut ambelor părţi referate. Voi decide

 

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunţat că se află într-un conflict de competenţă între Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi Secţia judiciară din cadrul Parchetului General privitor la decizia de retragere a apelurilor, precizând că urmează să ia o decizie.

"Apelul de care îmi spuneţi a fost retras acum mai mult timp, acum aproximativ două săptămâni. În momentul de faţă, eu mă aflu într-un conflict de competenţă între procurorul de şedinţă, vorbim de retragerea apelului în dosarul mult mediatizat (a lui Viorel Hrebenciuc -n.r.), procuror în cadrul Secţiei Judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie, care a retras apelul", a declarat, joi, Bogdan Licu, la sediul Parchetului General.

Procurorul general interimar a precizat că a solicitat ambelor părţi să prezinte un referat cu motivele, urmând să ia o decizie.

"Am cerut ambelor părţi să prezinte câte un referat care să cuprindă motivele, considerentele legale care au stat la baza acestor decizii ale fiecăruia şi urmează să hotărăsc ce este de făcut mai departe", a conchis Licu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici