Două caiete ale lui Charles Darwin, declarate furate, au fost returnate la două decenii după ce au dispărut

  • Două dintre caietele naturalistului Charles Darwin, care au fost declarate furate din biblioteca Universităţii Cambridge, au fost returnate, la două decenii după ce au dispărut.
  • Universitatea a declarat marţi că manuscrisele au fost lăsate în bibliotecă într-o pungă de cadou roz, împreună cu un bilet prin care se ura bibliotecarului un Paşte fericit.
Urmărește
924 afișări
Imaginea articolului Două caiete ale lui Charles Darwin, declarate furate, au fost returnate la două decenii după ce au dispărut

Sursa foto: AP

Caietele, care includ celebra schiţă "Arborele vieţii" din 1837 a savantului din secolul al XIX-lea, au dispărut în 2001, după ce au fost scoase pentru a fi fotografiate, deşi la acea vreme personalul a crezut că ar fi putut fi pierdute. După ce au căutat în colecţia de 10 milioane de cărţi, hărţi şi manuscrise a bibliotecii şi nu au reuşit să le găsească, acestea au fost declarate furate la poliţie în octombrie 2020, potrivit AP.

Detectivii locali au anunţat organizaţia globală de poliţie Interpol şi au lansat o vânătoare internaţională a caietelor, evaluate la milioane de dolari.

Pe 9 martie, cărţile au reapărut, lăsate într-o zonă publică a clădirii, în afara biroului bibliotecarului, care nu este acoperit de camerele de supraveghere. Cele două caiete erau înfăşurate în folie alimentară în interiorul cutiei lor de arhivă şi păreau nedeteriorate. Pe biletul de însoţire scria: "Bibliotecar, Paşte fericit X".

Darwin a umplut caietele cu idei la scurt timp după ce s-a întors din călătoria sa în jurul lumii pe HMS Beagle, dezvoltând idei care vor înflori în lucrarea sa de referinţă despre evoluţie, "Despre originea speciilor".

Directorul serviciilor de bibliotecă ale universităţii, Jessica Gardner, a declarat că sentimentul ei de uşurare la reapariţia cărţilor a fost "profund şi aproape imposibil de exprimat în mod adecvat".

"Caietele îşi pot relua acum locul care li se cuvine, alături de restul arhivei Darwin de la Cambridge, în inima patrimoniului cultural şi ştiinţific al naţiunii, alături de arhivele lui Sir Isaac Newton şi ale profesorului Stephen Hawking", a spus ea.

Caietele urmează să fie expuse publicului începând cu luna iulie, în cadrul unei expoziţii Darwin la bibliotecă.

Poliţia din Cambridgeshire a precizat că ancheta sa continuă, "şi urmărim unele linii de anchetă".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici