„Pe de altă parte, rata şomajului s-a situat peste nivelul componentei structurale pentru a şasea lună la rând în decembrie, evoluţie care confirmă faza de maturitate a ciclului economic post-criză”, punctează Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la BT.
Astfel, conform datelor INS numărul de şomeri a scăzut cu 3.3% lună/lună la 353.9 mii în decembrie, nivelul minim din luna august.
În dinamică an/an numărul şomerilor s-a diminuat cu 1.3% în decembrie şi cu 6% în 2019, evoluţie influenţată de redinamizarea investiţiilor productive (cea mai bună dinamică din 2008).
Rata şomajului s-a redus de la 4% în noiembrie la 3.9% în decembrie, nivelul minim din luna iunie.
Se evidenţiază declinul ratei şomajului la bărbaţi de la 4.4% în noiembrie la 4.2% în decembrie, cel mai redus nivel din iunie, mai arată raportul Băncii Transilvania.
De asemenea, rata şomajului la femei s-a diminuat de la 3.5% în noiembrie la 3.4% în decembrie, minimul ultimelor 12 luni. Astfel, în 2019 rata medie a şomajului s-a situat la 3.9% (nivelul minim din 1991), în scădere cu 0.3 puncte procentuale an/an.
Această evoluţie a fost determinată de declinul ratei şomajului la bărbaţi cu 0.4 puncte procentuale an/an la 4.3%. Rata şomajului la femei s-a consolidat la 3.5% anul trecut.
Prognozele actualizate ale BT prin încorporarea datelor publicate de INS indică perspectiva creşterii graduale a ratei şomajului spre un nivel mediu de 4.1% în perioada 2020-2022, pe fondul normalizării ritmului investiţiilor productive, rebalansării politicii economice şi persistenţei presiunilor din sfera costurilor salariale.