Protocolul de extindere asupra României şi Bulgariei a fost semnat de consilierul federal Eveline Widmer-Schlumpf şi secretarul de stat sloven din partea preşedinţiei Consiliului UE, Matjaž Šinkovec, cele două părţi exprimându-şi satisfacţia că au ajuns la un acord privind deschiderea progresivă şi controlată a pieţei muncii prin măsurile tranzitorii aprobate.
Data de intrare în vigoare a protocolului nu a fost stabilită, însă deschiderea progresivă a pieţei muncii pentru români şi bulgari se va întâmpla, cel mai probabil, în 2009.
În protocolul referitor la acordul pentru libera circulaţie a persoanelor, Elveţia şi UE au convenit asupra unei măsuri tranzitorii care prevede că, şapte ani după intrarea în vigoare a protocolului, Elveţia poate menţine restricţii relative la accesul pe piaţa muncii (prioritatea la angajare a mâinii de lucru autohtone, controlul condiţiilor de muncă şi salariu, contingente progresive anuale).
Astfel, potrivit ANOFM, numărul autorizaţiilor de sejur de lungă durată (permis B, de 5 ani) eliberate resortisanţilor din cele două state va creşte progresiv de la 362, în primul an, la 1.207 în al şaptelea an. Numărul autorizaţiilor de scurtă durată ( permis L, care se acordă de la 4 la 12 luni) va creşte de la 3.620 la 11.664.
Pe de altă parte, Elveţia are posibilitatea de a invoca o clauză de salvgardare specifică 10 ani după intrarea în vigoare a protocolului, permiţându-i să reintroducă numărul maxim în caz de imigrare excesivă, fără a se teme să fie supusă unor măsuri din partea UE.
Uniunea Europeană şi statele membre au încheiat cu Elveţia, la 21 iunie 1999, Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2002. Acest acord permite progresiv libera circulaţie a persoanelor între Elveţia şi statele membre UE.
Conform acordului, cetăţenii Elveţiei şi cei ai UE dobândesc dreptul de a-şi alege liber locul de muncă sau domiciliul pe teritoriul statelor contractante, dacă au un contract de muncă valabil, sau să exercite o activitate independentă, iar în cazul în care nu desfăşoară o activitate lucrativă, să dispună de mijloace financiare suficiente şi de o asigurare de sănătate. Acordul reglementează de asemenea recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi coordonarea regimurilor naţionale de securitate socială.
Elveţia şi UE au negociat regimul tranzitoriu pentru români şi bulgari ca urmare a aderării celor două ţări la UE, la 1 ianuarie 2007.