- Home
- Social
- CONSTANŢA, (20.09.2013, 19:02)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două persoane, între care un lector, ARESTATE în cazul de corupţie de la Universitatea Maritimă
Două persoane, între care un lector de la Universitatea Maritimă Constanţa, au fost arestate, vineri, în cazul fraudării examenelor din sesiunile iunie şi septembrie, iar celelalte 11 persoane reţinute în acest caz au primit interdicţia de a părăsi localitatea.
Urmărește
205 afișări
Două persoane, între care un lector, ARESTATE în cazul de corupţie de la Universitatea Maritimă (Imagine: Shutterstock)
Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, vineri, propunerea procurorilor de arestare preventivă, pentru 29 de zile, doar în cazul lui Emilian-Anatoli Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, şi a lui Dumitru-Florin Merăuţă, absolvent al instituţiei.
De asemenea, ceilalţi 11 suspecţi reţinuţi în acest caz, toţi studenţi ai universităţii, au primit interdicţia de a părăsi localitatea.
Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa au dispus, joi seară, reţinerea lui Emilian Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, precum şi a 11 studenţi ai universităţii, acuzaţi de cumpărare de influenţă. De asemenea, procurorii au emis ordonanţă de reţinere şi pe numele unei persoane fără legătură cu instituţia, acuzată de trafic de influenţă.
Potrivit rechizitoriului întocmit în acest caz de procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa, în perioada februarie - septembrie, Merăuţă a primit sume cuprinse între 100 şi 150 de euro de la 17 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa pentru a-şi folosi influenţa asupra cadrelor didactice din cadrul universităţii, astfel încât aceştia să promoveze examenele restante. De asemenea, Dumitru-Florin Merăuţă pretindea pentru sine de la studenţi sume cuprinse între 100 şi 150 de lei.
Tot în aceeaşi perioadă, Merăuţă, în mod repetat, a substituit la examene alţi studenţi, folosind carnete de student cu fotografia sa şi numele cumpărătorului de influenţă, întocmind în numele acestora lucrările de examinare, studentul substituit primind astfel notă de promovare.
În urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Merăuţă au fost descoperite mari sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, dar şi înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, copiuţe, adeverinţe de student şi carnete de student, ce fuseseră falsificate prin înlocuirea fotografiei.
În cazul lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, procurorii au stabilit că, în perioada 1 - 16 septembrie, a primit 5.725 de euro de la 17 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa, prin intermediul studentului Răzvan Călin Ştefan, care ulterior s-a autodenunţat.
Conform anchetatorilor, la dosar există date şi imagini din care reiese că lectorul universitar a primit 400 de euro de la Călin Ştefan.
În timpul percheziţiei făcute la locuinţa lectorului universitar au fost descoperite lucrările celor 17 studenţi care i-au oferit acestuia bani prin intermediul lui Răzvan Călin Ştefan, astfel încât să obţină note de promovare la disciplinele predate de cadrul didactic, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale. Totodată, de la domiciliul lui Costache a fost ridicată suma de 400 de euro, provenită din faptele de corupţie comise.
Cei 17 studenţi cercetaţi în dosar au oferit, prin intermediul lui Ştefan, între 100 şi 1.000 de euro lectorului universitar în scopul promovării examenelor la disciplinele predate de acesta. De asemenea, ei au fost asiguraţi de către Răzvan Călin Ştefan că va interveni şi pe lângă alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel încât să promoveze examenele restante.
Emilian-Anatoli Costache este cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar fostul student Dumitru-Florin Merăuţă, pentru trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, în sarcina lui Răzvan Călin Ştefan s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită, iar a celorlalţi 17 studenţi din anul întâi şi al doilea, comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe