Două restaurante din Bucureşti, închise din cauza gândacilor şi mucegaiului
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat două restaurante din Bucureşti, unul din mall-ului Park Lake şi altul din sectorul 2.
Comisarii au dat amenzi de 50.000 lei şi au închis ambele restaurante până la remedierea deficienţelor.
Abaterile constatate au fost:
– schimbarea stării termice a produselor alimentare (produse alimentare refrigerate regăsite în congelator)
– comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare
– comercialziarea unor produse alimentare cu modificari organoleptice (zone cu mucegai, miros înţepător nespecific)
-comercializarea unor produse alimentare aflate în afara datei limită de consum
– prezenţa insectelor moarte (gândaci) în interiorul frigiderului vertical
– utilizarea unor tocatoare cu grad avansat de uzură
– folosirea unor spaţii de depozitare necorespunzătoare
– existenţa, în zona de desfăşurare a procesului tehnologic, a unor echipamente cu chedere depreciate fizic (rupte) cu acumulare de impurităţi macroscopice, grătare cu exfoliere de vopsea, cu puncte de rugină
– folosirea unor hote cu acumulare de fum în strat gros, la fantele de aerisire, acumulare de impurităţi de culoare neagră, grăsime
– existenţa pavimentului murdar cu strat grosier de impurităţi, rastele/rafturi de depozitare murdare, cu impurităţi de culoare neagră, cu acumulare de impurităţi în strat grosier
– utilizarea unor vitrine frigorifice cu acumulare de gheaţă, lichid mucilaginos îngheţat, puncte de rugină, cu chedere rupte
– folosirea unor tăvi şi ustensile de bucătărie neigienizate, cu acumulare evidentă de materie organică
– folosirea unor ingrediente şi a unor preparate culinare fără elemente de identificare şi caracterizare
– lipsa menţionării în meniul de prezentare a produselor cu provenienţa din produse congelate, precum şi prezenta alergenilor.