Două scanere au fost puse în funcţiune la Vama Albiţa. Boloş: Mulţi au fost sceptici

  • Ministerul de Finanţe anunţă punerea în funcţiune a două scanere la Biroul Vamal Albiţa.
  • „Mulţi au fost sceptici că aceste tehnologii vor fi implementate, dar iată că intrăm într-o eră a normalităţii şi transparenţei în operaţiunile vamale”, spune ministrul Marcel Boloş.
Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Două scanere au fost puse în funcţiune la Vama Albiţa. Boloş: Mulţi au fost sceptici

Două scanere au fost puse în funcţiune la Vama Albiţa. Sursa foto: Facebook/Marcel Boloş

„Continuă consolidarea mecanismelor de combatere a contrabandei şi fraudei la graniţă: două scanere puse în funcţiune la Biroul Vamal Albiţa. La două săptămâni de la punerea în funcţiune a primului scaner din cele 26 la biroul vamal Galaţi-Giurgiuleşti, se inaugurează, la cea mai intens circulată vamă de pe frontiera dintre România şi Republica Moldova, încă două noi sisteme de scanare cu raze X. Aceste două scanere, plasate în Biroul Vamal Albiţa, vor permite un control vamal mai rapid şi mai precis al bunurilor aflate atât în camioane, cât şi în mijloacele de transport persoane. Unul este relocabil şi va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, în vreme ce al doilea este o noutate, fiind un scaner mobil ce permite verificarea camioanelor”, anunţă Ministerul de Finanţe.

Potrivit sursei citate, „această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanţelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securităţii naţionale şi pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la graniţe”.

Prin utilizarea echipamentelor de scanat se poate face inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora. Selecţia pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc realizate pe baza informaţiilor disponibile la nivelul autorităţii vamale.

„Mulţi au fost sceptici că aceste tehnologii vor fi implementate, dar iată că intrăm într-o eră a normalităţii şi transparenţei în operaţiunile vamale. O normalitate în care putem scana peste 500 de camioane pe zi într-un punct vamal fără să fie nevoie să deschidem vreunul. Imaginaţi-vă doar cât timp consumă verificarea manuală a unui singur camion care transportă tone de marfă. Capacitatea de a reacţiona rapid la posibilele fraude este esenţială pentru combaterea evaziunii fiscale şi pentru menţinerea integrităţii sistemului vamal. Noile scanere permit detectarea instant a mărfurilor nedeclarate, reducerea timpului petrecut de şoferi în vamă şi îmbunătăţirea eficienţei operaţionale a punctelor vamale. Aceste mărfuri, care pot varia de la produse de consum uzual la echipamente industriale, nu numai că afectează veniturile fiscale, dar pot pune în pericol şi sănătatea şi siguranţa oamenilor. Tocmai de aceea este vitală această investiţie în cele 26 de scanere pe care le vom aveam în toate punctele de frontieră importante. Proiectul nostru în valoare de 100 milioane euro este susţinut atât din bugetul naţional, cât şi din fonduri europene, fiind parte integrantă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici