Dovezi ale existenţei norilor pe luna lui Saturn, găsite de telescopul James Webb

O echipă internaţională de cercetători au fost extrem de încântaţi când au văzut primele imagini cu telescopul James Webb cu cea mai mare lună a lui Saturn, Titan.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului Dovezi ale existenţei norilor pe luna lui Saturn, găsite de telescopul James Webb

Telescopul spaţial James Webb

Oamenii de ştiinţă care folosesc James Webb pentru a investiga atmosfera şi clima lui Titan au descris într-o declaraţie a NASA reacţiile lor iniţiale la vederea datelor.

„Am aşteptat ani de zile să folosim viziunea în infraroşu a lui Webb pentru a studia atmosfera lui Titan, inclusiv modelele sale meteorologice fascinante şi compoziţia gazoasă, şi, de asemenea, să vedem prin ceaţă pentru a studia petele luminoase şi întunecate de pe suprafaţă. Atmosfera lui Titan este incredibil de interesantă, nu doar datorită norilor şi furtunilor de metan, ci şi datorită a ceea ce ne poate spune despre trecutul şi viitorul lui Titan - inclusiv dacă a avut întotdeauna o atmosferă”,au declarat cercetătorii, potrivit metro.co.uk.

Titan este singura lună din sistemul solar cu o atmosferă densă şi este, de asemenea, singurul corp planetar, în afară de Pământ, care are în prezent râuri, lacuri şi mări.

Spre deosebire de Pământ, însă, lichidul de pe suprafaţa lui Titan este compus din hidrocarburi, inclusiv metan şi etan, nu din apă. Atmosfera sa este plină de o ceaţă groasă care întunecă lumina vizibilă care se reflectă la suprafaţă.

Prin compararea diferitelor imagini capturate de camera în infraroşu apropiat a lui Webb, oamenii de ştiinţă au confirmat în scurt timp că o pată luminoasă vizibilă în emisfera nordică a lui Titan era, de fapt, un nor mare. Nu după mult timp, au observat un al doilea nor.

„Detectarea norilor este interesantă deoarece validează predicţiile de mult timp ale modelelor computerizate despre clima lui Titan, conform cărora norii s-ar forma cu uşurinţă în emisfera nordică mijlocie în timpul verii târzii, când suprafaţa este încălzită de Soare”, au mai declarat cercetătorii.

În 2019, NASA a confirmat misiunea „The Dragonfly”, pentru a căuta viaţă extraterestră pe Titan.

O navă spaţială urmează să exploreze suprafaţa lunii şi să caute „elementele constitutive ale vieţii”, a dezvăluit agenţia spaţială.

Parte a programului New Frontiers al NASA, misiunea va fi lansată în 2026 şi va ajunge pe Titan în 2034. Va fi pentru prima dată când NASA va pilota un vehicul cu mai multe rotoare pentru ştiinţă pe o altă planetă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici