Video Dr. Alis Grasu, manager Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: „Este mai rău decât la revoluţie. Vorbim de sănătatea întregii populaţii”

  • Avem 49 de persoane în izolare şi 3 persoane infectate cu COVID 19, una aproape vindecată
  • Ne păstrăm o capacitate de intervenţie încă constantă
  • Aşteptăm toţi medicii rezidenţi, de medicină de familie şi de medicină internă să vină în sprijinul nostru
Urmărește
35722 afișări

Dr. Alis Grasu, manager Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: „Am credinţa că suntem un popor puternic şi că vom reuşi să învingem, cu cât vom fi mai uniţi”

Reporter: Doamnă doctor, cum sunt protejaţi oamenii, personalul medical ?

Dr. Alis Grasu: Pentru tot personalul medical care merge la intervenţii obişnuite se poartă masca obişnuită, FFP2, mănuşi şi ochelari de protecţie, sunt foarte multe cazuri cu infecţii de cai respiratorii superioare, febra, tuse, nu ştim, unii pacienţi nu răspund corect la întrebările puse de operatoare şi riscăm să ajungem în situaţii în care sunt persoane care au luat contact cu persoane venite din zona roşie sau zona galbenă de risc sau persoane care chiar sunt în izolare şi nu au spus acest lucru la telefon, de aceea echipajele noastre trebuie să aibă minimul de echipament, pentru că atunci când  ajung la un astfel de caz să fie protejaţi. Întregul personal poartă ochelari de protecţie, mănuşi, şi masca FFP2 iar pentru cazurile cu suspiciuni de infecţie cu noul corona virus se poartă echipament complet de protecţie conform normelor OMS. Avem un dispozitiv de dezinfecţie, spală cu abur fierbinte şi dezinfectează cu o substanţă de nivel înalt atât încăperile sediului administrativ dar şi la nivelul costumelor echipajelor, atunci când vin de la intervenţii, deci se foloseşte şi la exteriorul costumelor atunci când vin echipajele de la intervenţii. Noi împreună cu direcţiile de sănătate publică asigurăm efectuarea de teste pentru infecţia cu noul corona virus COVID-19 şi se duc echipajele noastre nominalizate la Direcţia de Sănătate Publică, echipajele poartă întregul echipament de protecţie de acolo primesc recoltările. Listele cu persoanele cărora trebuie să le facă teste , persoane ce se află în carantină sau izolare, se duc la adrese recoltează probele respective care sunt transportate în condiţii speciale de siguranţă către centrele unde se efectuează aceste teste,  Spitalul Babeş, Balş, Institutul Cantacuzino, Regina Maria sunt o lista de instituţii primită tot de la DSP deci destinaţia finală a testelor este hotărâră de la nivelul DSP Bucureşti şi Ilfov.

Reporter: Doamnă doctor, cate echipe aveţi şi în cate ture lucrează?

Dr. Alis Grasu: Se lucrează pe patru echipe. Sunt patru echipe. Se lucrează în program de 12 cu 24, 12 cu 48. Deci fiecare echipă lucrează într-o zi de zi 12 ore de la ora 7.00 sau 8.00 dimineaţa până la ora 19.00 sau 20.00 seara. Iar a doua zi lucrează de la ora 19.00 sau 20.00 seara până la 7.00, respectiv 8.00 dimineaţa. Şi aşa se succed toate cele patru echipe. Ne păstrăm o capacitate de intervenţie, încă la acest moment, constantă. Înscriem în jur de 60, în medie, 60 de echipaje de urgenţă pe tura de zi şi 54 de echipaje de urgenţă pe tură de noapte. Maşini de transport A1, A2. În medie, 11 maşini. Şi maşini de consultaţie la domiciliu, maşini cu medici, în medie 13 maşini pe tură.

Reporter: Cate solicitări aţi avut de cand a inceput epidemia?

Dr. Alis Grasu: Am făcut o comparaţie între perioada 23 februarie până astăzi, deci pe timp de o lună, şi aceeaşi perioada a anului trecut. Comparând cele două perioade am constatat o creştere a numărului total de solicitări cu 15%. Iar când vorbim de solicitările având că motiv de solicitare febră, tuse, stare generala alterata, infecţie de căi aeriene superioare acestea au crescut cu 176% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reporter: Cât aţi dormit în ultima lună?

Dr.  Alis Grasu: E greu să vă spun. Nu am contorizat acest lucru, dar să ştiţi că foarte puţin pentru că la mine programul se termină la serviciu undeva la ora 20-21, iar după aceea continui la telefon. Asta în zilele în care nu sunt de gardă la dispecerat, căci sunt destul de des şi legată în dispecerat la coordonare. Nu am contorizat câte ore am dormit, dar avem o singură speranţă şi atunci nu simţim oboseala. Speranţa că vom ieşi învingători din această luptă cu virusul, cu noul corona virus.

Reporter: Cum vă simţiţi şi cum se simt oamenii dumneavoastră, echipele de medici şi asistente în aceste momente? Ce îi motivează să meargă înainte?

Dr. Alis Grasu: În primul rând, cei care şi-au ales această meserie ştiau foarte bine ce şi-au ales. Este dragostea pentru meserie şi dragostea pentru om. În momentul acesta, nimeni nu se mai gândeşte doar la el, nu se mai gândeşte doar la familia lui. Sigur, suntem oameni. Teama este şi în rândul nostru. Dar încercam să luăm toate măsurile de protecţie astfel încât să reducem pe cât posibil riscurile şi să mergem înainte. Este dorinţa aceea de a învinge, dorinţa aceea de a rezolva şi această situaţie de urgenţă la nivel Mondial. Trebuie să o rezolvăm cu bine şi în ţara noastră. Suntem încrezători că vom trece cu bine dacă vom respecta toate regulile, toate recomandările. Iar dacă sistemul sanitar va fi cât de cât protejat, să îşi poată face datoria şi să păstrăm cât mai bună capacitatea de intervenţie. Aceasta ne motivează. Vrem să ajutăm să trecem cu bine peste aceasta situaţie de urgenţă.

Reporter: Este asemănătoare situaţia de acum cu o situaţie de război?

Dr. Alis Grasu: Nu ştiu. Nu am trecut printr-o astfel de experienţă.

Reporter: Aţi trecut prin revoluţie.

Dr. Alis Grasu: Da. Am trecut prin revoluţie. Este mai rău decât la revoluţie. Sigur, acum riscurile sunt mari. Vorbim de sănătatea întregii populaţii. Vorbim de modul în care reuşim să stăpânim această nouă infecţie, acest nou corona virus. Zic eu că riscurile sunt mai mari decât la revoluţie. Iar despre război, nu am aceasta experienţă şi nu pot să vă spun. Nu pot să fac comparaţie.

Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze situaţia în săptămânile care urmează şi dacă aveţi toate resursele pentru a face fata ?!

Dr. Alis Grasu: Nimeni nu are toate resursele pentru a face faţă. În fiecare zi ne asigurăm că avem cel puţin resursele pe doua zile. Vorbim de resurse materiale, vorbim de echipamente de protecţie, dezinfectanţi. Avem maşinile în funcţiune pentru că toată lumea trebuie să conştientizeze că, noi fiind în linia întâi, mijloacele de intervenţie sunt autosanitarele care nu ţin cont că este vorba de stare de urgenţă, nu ţin cont de infecţia cu noul corona virus. Ele se defectează atunci când se întâmplă. Se întâmplă şi în mod obişnuit. Şi atunci ne asigurăm că ele sunt reparate în timpul cel mai scurt, că le avem, că avem un număr mare de mijloace de intervenţie în funcţiune, astfel încât să putem să asigurăm toate solicitările. La interval de doua zile resursele materiale ni se completează prin eforturile noastre, prin eforturile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Chiar astăzi trebuie să primim un număr de echipamente de la dânşii care să ne ajungă pe o perioada de doua zile. Să sperăm că vom reuşi să facem fata. În ceea ce priveşte personalul, până la acest moment avem 49 de persoane în izolare şi 3 infectate cu noul corona virus. O persoana este aproape vindecată. Sperăm noi că foarte curând va ieşi din spital. Are o evoluţie bună. Starea generala este buna. Să sperăm că vă trece foarte bine peste aceasta perioada, peste aceasta boala. Iar celelalte persoane sunt negative la prima testare. Suntem aproape pe finalul perioadei de izolare. Li se va face a doua şi a treia testare. Dacă vor ieşi negativ, vor intra în operativ. Ne lipsesc cele 49 de persoane. Ne lipsesc foarte tare pentru că oricum personalul Serviciului de Ambulanţă nu este cât ar trebui să fie statul de funcţii, cât ar trebui să fie la o situaţie normala. Normal, el este un deficit destul de mare. Iar fiecare persoana care intra în izolare sau care se îmbolnăveşte reduce capacitatea de intervenţie. Şi, din păcate, aşa cum s-a întâmplat cu colegul nostru asistent nu este doar el cel care s-a îmbolnăvit şi a intrat în spital pentru a se vindeca, dar sunt şi celelalte persoane care au intrat în contact cu el şi intra în izolare. Nu este foarte mare impactul în acest moment. Să sperăm că nu se amplifica. Să sperăm că nu vă creşte numărul persoanelor care vor intra în izolare sau care se vor îmbolnăvi. Luăm toate măsurile de dezinfecţie, toate măsurile de protecţie. Din păcate, însă, numărul solicitărilor este foarte mare şi este destul de mare şi numărul persoanelor care nu spun de la bun început când operatorul îl întreabă. Îi pune toate întrebările tocmai pentru a identifica acele posibile cazuri de infecţie cu noul coronavirus, sa aiba toate informaţiile în aşa fel încât la ei să ajungă personal complet protejat, complet echipat. Astfel ajung persoane care poarta doar masca, ochelari şi mănuşi. Şi ei sunt protejaţi, dar nu cum ar fi fost protejaţi dacă s-ar fi spus de la început care sunt riscurile.

Reporter: Doamna doctor, în acest moment prioritatea pentru România sunt medicii. Linia întâi.

Dr. Alis Grasu: Tot personalul. Tot personalul sanitar.

Reporter: Exact. Personalul sanitar. Pentru că dumneavoastră ne veţi apăra pe toţi vă întreb, este personalul medical testat periodic pentru protecţia lui?

Dr. Alis Grasu: Nu. Până la acest moment nu s-a luat aceasta măsură. Sunt testaţi doar contacţii în cazul în care au transportat din întâmplare, fără echipament complet, o persoană care a fost testată şi rezultatul a fost pozitiv. Aceştia toţi sunt testaţi. De aceea sunt cele 49 de persoane în izolare. Dar nu s-a testat întregul personal. Nu s-a luat aceasta decizie până la acest moment.

Reporter: Când credeţi că se va lua? Pentru că este esenţial.

Dr. Alis Grasu: Înţeleg că deja se discuta despre acest lucru. Înţeleg că deja se discuta că prima măsură, tot personalul care are semne de infecţie de cai aeriene superioare, de infecţii respiratorii să fie testat. Tot personalul medical.

Reporter: Aşa cum am văzut în celelalte ţări care s-au confruntat cu un covid-19 înaintea noastră, cazurile vor creşte. E un adevăr. Mai aveţi nevoie de personal? Aţi avea de unde să luaţi alţi oameni care să lucreze aici?

Dr. Alis Grasu: Desigur avem nevoie de personal, aşteptăm în prima instanţa toţi medicii rezidenţi, de medicină de familie şi de medicină internă, care ar trebui să vină în sprijinul nostru care acum s-a hotărât la nivel naţional, până acum nu am primit nici un rezident de medicină de familie anul trei sau medicină internă începând cu anul trei, îi aşteptăm în continuare, am demarat procedura să recrutăm personal fără concurs în timpul cel mai scurt, am făcut şi anunţ pe situl nostru întrucât personal calificat, medic, asistenţi, ambulanţieri care îndeplinesc condiţiile de a lucra în acest sistem se se poată prezenta şi după o testare foarte scurtă, îndeplinind condiţiile, ei vor putea începe munca, stând un interval foarte scurt să lucreze pe ambulanţă. Avem câţiva doritori, au fost câţiva medici şi sunt şi foarte puţini asistenţi, mai mult ambulanţieri care şi-au exprimă dorinţa de a veni şi să sperăm că în câteva zile ei vor începe să lucreze pentru şase luni de zile, aşa cum s-a prevăzut în lege.

Reporter: Dacă ar fi nevoie de mai mult, în acest moment este pe baza de voluntariat, ce credeţi că i-ar motiva pe aceşti oameni să vină?

Dr. Alis Grasu: Acelaşi lucru care ne motivează şi pe noi cei care lucrăm acum în sistemul de ambulanţă, în sistemul de urgenţă, dorinţa de a depăşi această situaţie de urgenţă, dorinţa că noi că naţie că popor să depăşim această stare de urgenţă, să intrăm într-o stare de normalitate, să învingem în această bătălie că, de ce nu, este o lupta cu noul coronavirus, iar eu am credinţă că suntem un popor puternic şi că vom reuşi să învingem cu cât vom fi mai uniţi şi vom respecta cu toată stricteţea regulile şi toate recomandările, este o condiţie esenţială.

Reporter: Primiţi în acest moment  apeluri carte nu se justifică ?

Dr. Alis Grasu: Da, sunt foarte multe apeluri, care vin în dorinţa de a beneficia de testare, nu înţeleg că serviciul de ambulanţă nu face testări prin telefon , atunci când se sună la 112, aceste testări pe care le fac echipaje ale serviciului de ambulanţă sunt în baza unor liste primite de la direcţiile de sănătate publică Bucureşti şi Ilfov , doar aşa poate beneficia o persoană de testare dacă este înscrisă pe această lista. Dacă a luat legătură la Direcţia Publică, a declarat că vine dintr-o zona de risc, că vine dintr-o zona de carantină şi că trebuie să beneficieze de testare, în acest caz DSP întocmeşte listele cu persoanele cărora trebuie să li-se facă testarea, personalul nostru primeşte aceste liste, primesc recoltările, mijloacele de transport , lădiţele şi celelalte recipiente pentru că există o tehnică specială de transport în condiţii de maximă siguranţă ale acestor probe şi se deplasează la adresele date de DSP unde recoltează probele şi apoi le depun acolo unde li-să indicat de la DSP pentru a fi lucrate aceste teste.Toată lumea trebuie să înţeleagă că este inutil să suni la 112 insistând să ţi-se facă testare atâta timp cât nu te-ai înscris pe o lista la DSP, când nu s-au împlinit condiţiile de testare şi noi nu primim aceste adrese, liste de la DSP,  împreună cu recoltoarele şi codurile de bare astfel încât totul să fie bine pus la punct ca şi tehnică şi foarte bine monitorizat.

Reporter: În acest moment însă virusul a început să se propage şi intracomunitar, fără o sursă.

Dr. Alis Grasu: Aşteptăm indicaţii noi, reguli noi privind recoltarea acestor teste şi sigur vom aplică pe măsură ce acestea ne sunt transmise, toate regulile aşa cum vor fi transmise de la nivel central, de la nivelul decidenţilor. Totdeauna respectăm cu stricteţe toate regulile aşteptăm indicaţii noi, până la acest moment acestea sunt cele pe care le avem.

Reporter: Ce trebuie să facă un cetăţean responsabil care are simptome asemănătoare cu corona virusul, pentru că nu îşi poate pune singur diagnosticul, ce paşi trebuie să urmeze că să beneficieze de testare şi în caz că este depistat pozitiv să îşi protejeze familia, ce face cineva care face febra mare etc?

Dr. Alis Grasu: Pentru orice persoană care prezintă semnele unei infecţii respiratorii trebuie să ia legătură, telefonic măcar, cu medicul de familie şi trebuie să se consulte cu medicul de familie şi în urma discuţiei cu acesta, dacă apare suspiciunea, atunci categoric trebuie să ia măsuri să îşi protejeze familia, să poarte masca, să stea singur în camera, să se izoleze de restul membrilor familiei, să îşi ia tratamentul simptomatic şi, dacă simptomatologia se amplifică, să apeleze în final la sistemul de urgenţă pentru a primi ajutor, dar să spună foarte clar că întruneşte condiţiile, că a luat contact cu mai multe persoane, că nu s-a protejat, că vine dintr-o zona de risc, numai în aceste condiţii sună, simptomatologia respiratorie nu se remite, nu se diminuează în urma tratamentului recomandat de medicul de familie, atunci va trebui să apeleze la sistemul de urgenţă spunând corect toate informaţiile şi dacă este nevoie acesta va răspunde solicitării şi  vor fi transportaţi la spitalele de boli infecţioase unde vor beneficia de asistenţă şi de  testare suplimentară.Trebuie avut foarte mare grijă să nu se exagereze pentru că există riscul ca cei care au doar viroze sezoniere sau gripă să ajungă la spitalul de boli infecţioase unde intră în contact cu alte persoane infectate şi chiar să ia virusul. Va trebui să avem foarte mare grijă şi să nu solicităm decât atunci când aveam multe informaţii care ne duc cu gândul către această infecţie cu noul corona virus.

Reporter: Înţeleg că  în momentul de faţă pentru transmiterea intracomunitară nu sunt proceduri , când le aşteptaţi?

Dr. Alis Grasu: Nu ştiu, aşteptăm, sunt grupuri de lucru la nivel naţional, în permanenţă ni se comunica deciziile luate, le vom aplică şi noi, pe măsură ce ni se transmit.

Reporter: Ce familie aveţi, aveţi persoane în situaţie de risc?

Dr. Alis Grasu: Da, am persoane în situaţie de risc, mama şi două mătuşi peste 74 de ani fiecare, din ele am socrii de peste 85 de ani. Am persoane cu risc.

Reporter: Cum le ocrotiţi?

Dr. Alis Grasu: Pe cele care stau în acelaşi imobil cu noi , oricum nu apucăm să le vedem prea mult, dar le protejăm, ele chiar nu ies din casă de trei săptămâni, stau numai în casă, stăm la casă şi ies în curticica pe care o avem acolo dar şi încercăm să luăm cât mai puţin contact, eu şi soţul meu, care lucrăm în acest sistem şi care am putea fi la un moment dat vectori, cu aceste persoane, iar socrii sunt la ceva distanţă de noi şi vorbim foarte mult la telefon, le spunem să respecte toate recomandările şi îi ajutăm de la distanţă cu aprovizionarea şi cu tot ce se poate astfel încât să nu fie nevoiţi să iasă din casă şi să se expună în această perioada.

Reporter: Ce vă spun părinţii?

Dr. Alis Grasu: Le este teamă nu pentru ei, ci pentru noi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici