Dr. Clara Alexandrescu: Patru paşi pentru ieşirea din carantină

Medicul Clara Alexandrescu face un bilanţ al lucrurilor pe care le ştim şi pe care nu le ştim în ceea ce priveşte epidemia de Covid-19. În ciuda faptului că avem încă multe întrebări despre această boală, putem reveni, treptat, la viaţa de dinainte de pandemie. Clara Alexandrescu a făcut un plan de ieşire din izolare, cu reluarea activităţilor economice şi sociale în etape.

Urmărește
3617 afișări
Imaginea articolului Dr. Clara Alexandrescu: Patru paşi pentru ieşirea din carantină

Când şi cum putem ieşi din carantină, în funcţie de datele despre epidemia Covid-19 din prezent? Planul unui medic

Medicul Clara Alexandrescu face un bilanţ al lucrurilor pe care le ştim şi pe care nu le ştim în ceea ce priveşte epidemia de Covid-19. În ciuda faptului că avem încă multe întrebări despre această boală, putem reveni, treptat, la viaţa de dinainte de pandemie. Clara Alexandrescu a făcut un plan de ieşire din izolare, cu reluarea activităţilor economice şi sociale în etape.

Luminiţa de la capătul tunelului este acum ieşirea din izolarea impusă pentru combaterea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi reluarea activităţilor economice. Un lucru e sigur, întoarcerea la viaţa de dinainte de Covid-19 nu va fi posibilă în următoarele luni.

În contextul actual, nu e de mirare că Uniunea Europeana nu a luat o decizie  comună în legătură cu data de ieşire din carantină/izolare.

Fiecare ţară a fost lăsată să îşi evalueze situaţia internă, resursele sistemului sanitar şi să îşi facă calcule economice. În concluzie, e sigur că vom avea date diferite de final de carantină în Europa şi conditii diferite (Uniunea Europeană pare depăşită complet de situaţie).

La acest moment, avem puţine certitudini, multe nelămuriri şi enorm de multe întrebări legate de infecţia cu coronavirus. Atitudinea preşedintilor/monarhilor rămâne  extrem de precaută, cu atât mai mult cu cât modelul chinezesc nu poate fi aplicat în Europa şi nimeni nu vrea să rişte un al 2 lea val de îmbolnăvire la ieşirea din izolare.

Certitudinile zilei de astăzi:

1. Testarea imunizării populaţiei post Covid-19 nu este disponibilă pe scară largă în Europa.

2. Testele diagnostice PCR au o sensibilitate scăzută (2 din 5 teste sunt fals negative).

3. Virusul SARS-CoV-2 este extrem de contagios.

4. 85 % din pacienţii cu Covid-19 fac forme uşoare de boală.

5. Cazurile grave: 5 % din pacienţi necesită lungi perioade de reanimare şi resurse medicale importante.

6. Nu există vaccin disponibil.

7. Nu există medicaţie preventivă/curativă a cărei eficienţă a fost dovedită cu studii clinice randomizate

8. Covid-19 atinge în special pacienţii seniori (peste 65 de ani).

9. Covid-19 atinge pacienţii tineri cu comorbidităţi (diabet, hipertensiune, obezitate, imunitate scăzuta etc).

10. Covid-19 e mai frecvent la pacienţi cu neoplazii, dializă, indiferent de vârstă.

11. Covid-19 nu dă manifestări severe la copii.

Nelămuririle şi întrebările zilei de astăzi

1. Ce procent din populaţia Europei a venit deja în contact cu virusul SARS-CoV-2 ?

2. Imunitatea dobândită post infecţie este de lungă durată?

2. Testarea imunităţii cu teste rapide este o metoda fiabilă?

3. Izolarea populaţiei trebuie să continue pâna la descoperirea vaccinului?

4. Cum se poate imuniza 80% din populaţie, dacă este impusă izolarea?

5. Ridicarea bruscă a izolării va determina un al doilea val masiv de imbolnăviri?

6. Urmărirea populaţiei folosind telefonul mobil va putea fi implementată?

Ieşirea din izolare necesită o abordare pe etape, ţinând cont de caracteristicile economico – sociale ale fiecărei ţări, de capacitatea sistemului sanitar şi mai ales de caracteristicile medico-sociale ale populaţiei (procent de vârstnici, procentul de insituţionalizare a persoanelor în vârstă, procentul de pacienţi cu boli cronice).

Etapa 1 - 4 mai

Adulţii care lucrează, cu vârste între 18 şi 65 de ani (excepţie pacienţii cu boli cronice  dovedite cu certificat  medical eliberat de medicul de familie).

Ieşirea din izolare a acestei categorii sociale este extrem de importantă, pentru că îndeplineste trei condiţii (lucreaza, au risc de boală redus, sistemul sanitar îi poate îngriji în caz de îmbolnăvire).

1. Urmărirea temperaturii este obligatorie de două ori pe zi la serviciu, purtarea măştii în locurile publice este obligatorie, deplasarea la serviciu este ideal să se facă cu autoturism personal, motocicletă, bicicletă, pe jos.

2. Este important ca în această etapă toţi ceilailţi cetăţeni ai ţării să respecte strict măsurile de izolare, pentru a evita creşterea adresabilităţii la camerele de gardă, în caz de eventuale infectări.

3. Persoanele infectate vor fi izolate.

Etapa 2 - 18 mai

Ieşirea din izolare a copiilor (creşe, grădiniţă, şcoală, liceu) şi implicit a părintelui care era în concediu pentru copii. Copiii, conform datelor disponibile, nu fac forme severe, dar necesită monitorizare şi măsuri barieră pentru protecţia cadrelor didactice.

Studenţii îşi vor continua cursurile online/examene online. De menţionat că reluarea şcolilor va antrena şi creşterea traficului în marile oraşe. 

Etapa 3 - 1 iunie

Persoanele peste 65 de ani fără comorbidităţi/ boli cronice cunoscute după vizita  prealabilă la medicul de familie+/- medic de medicină internă (există multe persoane aşa-zis sănătoase care au patologii de tip apnee în somn, sindrom metabolic, comorbidităţi importante în cazul Covid-19).

 Etapa 4 - 1 iulie 

Restul populaţiei, cu acordul medicului de familie, cu respectarea măsurilor barieră, masca fiind obligatorie şi cu indicaţia de a evita aglomeraţiile, spaţiile publice închise, etc.

Distanţarea socială se păstrează până la 15 iulie extrem de strict, astfel încât riscul de îmbolnăvire să fie cât mai redus.

1. Barurile, restaurantele, sălile de sport, piscinele publice, cluburile sportive, sălile de teatru şi de cinema, mall -urile ramân închise.

2. Nu sunt permise manifestările sportive, concertele, evenimentele artistice etc cu participarea a peste 25 de persoane.

3. Parcurile pot fi deschise cu amenajarea unor trasee în sensul acelor de ceasornic.

4. Se vor deschide hotelurile, cu respectarea distanţării sociale.

5. Zborurile cu avionul în UE sunt permise cu respectarea purtării obligatorii a măştii/reducerea numărului de persoane la bord.

6. Cabinetele de cosmetică/frizeriile etc vor fi deschise exclusiv cu programare prealabilă şi cu respectarea  măsurilor de distanţare socială.

7. Sălile de aşteptare din cabinete policlinici/spitale vor fi amenajate astfel încât să permită distanţa de 2m între pacienţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici