Dr. Ion Bogdan Codorean: „70% dintre operaţiile ortopedice ale începutului de an sunt cauzate de accidentările la schi”

Dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectaţi medici chirurgi ortopezi din România, avertizează că an de an, în perioada ianuarie-mai, 70% dintre intervenţiile chirurgicale ortopedice realizate sunt cauzate de accidentări diverse în timpul practicării schiului sau a altor sporturi de iarnă.

Urmărește
1482 afișări
Imaginea articolului Dr. Ion Bogdan Codorean: „70% dintre operaţiile ortopedice ale începutului de an sunt cauzate de accidentările la schi”

Dr. Ion Bogdan Codorean: „70% dintre operaţiile ortopedice ale începutului de an sunt cauzate de accidentările la schi”

„O parte din accidentările la schi se pot trata conservator, prin imobilizare şi tratament medicamentos, însă unele dintre ele, rupturile de ligament încrucişat şi de menisc, care sunt şi cele mai frecvente, din păcate, nu se pot trata decât chirurgical. Tipurile de accidentări din timpul practicării sporturilor de iarnă care duc cel mai frecvent la operaţii chirurgicale sunt entorsele de genunchi, unde intră şi rupturile de menisc şi de ligament, dar şi fracturile de claviculă sau luxaţiile acromioclaviculare. Schema de tratament şi etapele ei depind de evaluarea făcută de către medicul ortoped ulterior accidentării.”, consideră dr. Ion Bogdan Codorean, medicul chirurg care are în portofoliu unii dintre cei mai mari sportivi din România pe care îi ajută să se reîntoarcă rapid în joc în urma accidentărilor.

Chiar dacă adrenalina sportului practicat face de multe ori ca accidentările suferite pe pârtie să nu pară foarte grave, dr. Ion Bogdan Codorean semnalează existenţa câtorva simptome care trebuie să apese butonul de „panică” şi să trimită pacientul către cabinetul medicului ortoped pentru a confirma sau infirma iminenţa unui tratament chirurgical: „Atunci când există durere, când articulaţiile sau genunchiul se umflă, când este limitată mobilitatea sau există un blocaj articular, când apare, în cazul unei fracturi, o mobilitate anormală, într-o zonă atipică, în oricare dintre aceste situaţii trebuie mers urgent la medicul ortoped pentru stabilirea tratamentului adecvat.”

Intervenţia chirurgicală ortopedică, în funcţie de tipul ei şi de schema de tratament şi recuperare recomandate de medicul ortoped, pot ţine pacientul departe de pârtia de schi un an, însă nu este exclus să îi poată permite să se reîntoarcă la sport şi în acelaşi sezon: „În cazul unei intervenţii chirurgicale de ruptură de menisc, te poţi întoarce pe pârtia de schi în acelaşi sezon, însă după operaţia de ruptură de ligament încrucişat, cel mai probabil revenirea la sport va fi în sezonul următor. Orice schema de tratament începe în cabinetul medicului ortoped şi depinde de tipul de accidentare şi de particularităţile fiecărui pacient. Fie că este vorba despre operaţiile de ligament încrucişat anterior sau posterior, de rupturi de menisc, fracturi de claviculă sau de mai rarele operaţii pentru luxaţiile acromioclaviculare, fracturile de gambă, de femur, de braţ sau de antebraţ, fiecare este abordată specific, etapizat şi integrat de către medicul ortoped cu obiectivul revenirii la o viaţă activă şi sănătoasă.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean ale cărui sfaturi legate de afecţiunile ortopedice se pot citi pe https://dr.codorean.ro/.

Amânarea intervenţiei chirurgicale recomandate de medicul ortoped în urma unei accidentări în speranţa vindecării de la sine este cel mai scurt drum către agravarea problemelor articulare: „Nu există beneficii în amânarea intervenţiei chirurgicale recomandate de medic şi nici vindecare de la sine, ci doar riscuri. În cazul afecţiunilor ortopedice cărora medicul le-a găsit rezolvare prin chirurgie trebuie acţionat cât mai repede, fără amânare. Orice zi în plus poate agrava leziunile existente, poate crea probleme noi, limitează mişcarea şi calitatea vieţii pentru pacient şi, în timp, duce la artroză. Cu cât se amână tratamentul, efortul de zi cu zi este mai mare, iar distrucţia articulaţiilor este mai rapidă. Cu cât se acţionează mai repede, cu atât dispar leziunile, iar viaţa îşi reia cursul firesc şi calitativ de până în accidentare.”, subliniază dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici