- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dr. Mihai Aniţei: Cazuri similare celui al Mădălinei Manole ar putea fi evitate dacă s-ar apela la psiholog
Cazuri similare celui al Mădălinei Manole ar putea fi evitate dacă oamenii ar şti că pot apela la serviciile psihologului clinician, depresia fiind o tulburare în care "vioara întâi" este psihologul, a declarat, marţi, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. dr. Mihai Aniţei.
Cazuri similare celui al Mădălinei Manole ar putea fi evitate dacă s-ar apela la psiholog (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că secolul 21 este secolul depresiei. Depresia este o tulburare în care vioara întâi trebuie să fie psihologul. O persoană depresivă nu se aruncă în braţele medicului psihiatru, care îi dă un pumn de medicamente, iar aceasta devine o legumă", a precizat preşedintele CPR.
El a mai spus că psihologii pot sesiza depresia, iar comunicarea în astfel de situaţii este esenţială.
"Nivelul de solicitare din ce în ce mai înalt şi resursele tot mai scăzute ale oamenilor pot duce la stări de depresie. Asta nu înseamnă că persoana aceasta este bolnavă şi trebuie să ia un pumn de medicamente, ci să fie sfătuită. Pentru că marea problemă a depresiei este absenţa comunicării, deşi avem mijloace de comunicare multiple, oamenii sunt tot mai singuri", a mai spus Aniţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
El a precizat că, din păcate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu recunoaşte această profesie şi nu există contracte directe cu psihologi. Serviciile psihologilor pot fi decontate doar dacă pacienţii sunt trimişi de un medic oftamolog, neurolog sau psihiatru. Psihologii spun că aceste trimiteri ar putea fi date direct de medicul de familie.
"Vrem să tragem un semnal de alarmă prin care oamenii să poată şti că pot apela la serviciile unui psiholog. Totodată am vrea ca reprezentanţii CNAS să ne permită stabilirea unui contract pentru decontarea serviciilor prestate celor care apelează la psiholog. Dacă s-ar deconta aceste servicii mulţi oameni ar înţelege că ar putea apela la psihologi", a mai spus Aniţei.
În prezent, tarifele percepute pentru o şedinţă la psiholog oscilează între 50-70 sau chiar 100 de lei, a mai spus preşedintele CPR.
Mădălina Manole a fost găsită moartă de către soţul ei, în dimineaţa de 14 iulie, chiar de ziua ei de naştere, în locuinţa lor din localitatea Otopeni. Surse judiciare declarau atunci că artista a fost găsită de personalul de la ambulanţă într-o baltă de sânge, având capul spart.
Cei şapte medici-legişti care au participat la necropsia Mădălinei Manole nu au niciun fel de suspiciune cu privire la cauza care a produs decesul, la fel şi criminaliştii, probele confirmând sinuciderea artistei, o persoană extrem de sensibilă, au declarat, luni, surse judiciare.
Audierile persoanelor în cazul privind sinuciderea cântăreţei au relevat pentru anchetatori o fire "extrem de sensibilă", iar psihologii au explicat că este posibil ca naşterea "târzie" să fi produs o stare de depresie accentuată.
Faptul că Mădălina Manole şi-a lăsat mesajul de adio pe telefonul său indică, în opinia psihologilor şi criminaliştilor, faptul că artista a lăsat mesajul pentru toţi apropiaţii săi, inclusiv pentru soţ.
Relaţiile dintre soţul Mădălinei Manole şi părinţii acesteia au fost destul de reci, potrivit martorilor audiaţi de anchetatori.
Procurorii spun că, în general, părinţii şi cei apropiaţi refuză să înţeleagă gestul sinucigaş şi atunci lansează acuze la adresa celor care, în opinia lor, ar fi putut stopa un astfel de eveniment.
Potrivit surselor citate, artista şi-a premeditat gestul şi s-a interesat despre efectele furadanului, la care a recurs pentru a-şi curma viaţa.
Mădălina Manole a fost înmormântată, vineri seară, în jurul orei 19.15, la Cimitirul Bolovani din Ploieşti, cortegiul funerar fiind aşteptat de aproximativ 5.000 de persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO