Dr. Streinu-Cercel: În tetanos, durerile sunt îngrozitoare. Dar nu există vaccin împotriva prostiei/ Cine face rabie sau difterie nu scapă. După meningită, problemele sunt mari

Adrian Streinu-Cercel, directorul de la „Matei Balş”, a declarat, la o conferinţă despre vaccinare, că o persoană care se îmbolnăveşte de tetanos are dureri mari, resimţite la nivelul întregii musculaturi. Doctorul a spus că nu există vaccin împotriva prostiei, făcând referire la cei care îl refuză.

Urmărește
10006 afișări
Imaginea articolului Dr. Streinu-Cercel: În tetanos, durerile sunt îngrozitoare. Dar nu există vaccin împotriva prostiei/  Cine face rabie sau difterie nu scapă. După meningită, problemele sunt mari

Dr. Streinu-Cercel: În tetanos, durerile sunt îngrozitoare. Dar nu există vaccin împotriva prostiei

„Nu vreau să mai văd tetanos. În tetanos, persoana respectivă are nişte dureri atât de îngrozitoare încât nu vă puteţi imagina, toată musculatura este contractată. Gândiţi-vă că faceţi un cârcel şi multiplicaţi durerea de la cârcelul respectiv la întreaga musculatură şi o să vedeţi care este magnitudinea. Şi asta când poţi să previ tetanosul cu vaccinarea. Adică, mă gândesc, cât de duşi cu capul să fim ca să nu înţelegem că vaccinarea este un lucru bun”, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei naţionale RoVaccin, care a avut loc sâmbătă.

Blamând faptul că foarte mulţi români încă refuză să se vaccineze, doctorul Streinu Cercel a făcut şi o glumă, ironică, în cadrul conferinţei, declarând că ar trebui făcute cercetări pentru un vaccin împotriva prostiei.

„A fost şi problema cu HPV-ul. Să-i mulţumim Celui de sus că a venit acum un vaccin cu 9 valenţe, şi că scade rata de producere a cancerului de col uterin cu peste 98 la sută. Pentru că femeia care face cancer de col uterin este o femeie tânără, în floarea vârstei, la 34 de ani, şi lasă în urma ei, ce să vezi, o familie cu copii. (...) Nu există vaccin împotriva prostiei. Tot va trebui cumva să facem cercetări în acest sens”, a mai declarat profesorul Cercel.

Streinu-Cercel: Cine face rabie sau difterie nu scapă. După meningită, problemele sunt mari

Adrian Streinu-Cercel, directorul de la „Matei Balş”, a declarat, la o conferinţă despre vaccinare, că cei care fac rabie sau difterie nu scapă. Doctorul mai atrage atenţia că în cazul meningitelor la copii, sechelele sunt foarte grave, la nivel neurologic.

„Lumea trebuie să înţeleagă că noi, în momentul de faţă, nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX. De exemplu, dacă cineva face difterie, să se asigure că va avea o rată de deces de 99 la sută. Pentru că nu se mai fabrică nicăieri ser antidifteric. Serul antitetanic pune şi el mari probleme, în momentul de faţă nu se mai face, se importă. Costurile pentru serul antirabic sunt în momentul de faţă uriaşe”, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti, în cadrul conferinţei naţionale RoVaccin.

Streinu-Cercel mai precizează că toate aceste boli pot fi prevenite cu o seringă şi un plasture mic. Acesta mai spune, de asemenea, că cine face rabie nu scapă.

„Trebuie să ştim cu toţii că rabia este mortală. Cine face rabie nu scapă. Nici aici, nici în Statele Unite, nici în Marea Britanie nici în Germania, nicăieiri. Şi când vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare, este o eroare să nu facem acest lucru. Cu o seringă, cu un tampon de alcool şi cu un plasture mic am rezolvat o problemă care poate fi limitatoare de viaţă”, mai susţine şeful de la „Matei Balş” .

Potrivit acestuia, la spitalul pe care îl conduce se prezintă foarte mulţi copii cu meningită, boală care este mortală.

„Dacă un copil scapă, va avea probleme neurologice mari. Se bucură unii părinţi că scapă copilul, dar numai noi ştim cu ce scapă”, a mai susţine profesorul.

Potrivit acestuia, costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite cu vaccinare sunt extrem de ridicate pentru statul român.

„Vă dau un exemplu: pacient tânăr, 39 de ani, cu morbiditate, ne-a costat pe noi 80.000 de lei, şi din păcate s-a prăpădit după o lună şi jumătate. Vorbim de nişte costuri care sunt uriaşe, în condiţiile în care pui ficat artificial, pui plămân sau rinichi artificial ca să menţii funcţiile vitale ale organismului. Ce să vezi, pacientul avea gripă. A fost întrebat când era în viaţă de ce nu s-a vaccinat şi a zis că nu a crezut că va ajunge gripa la el. Problema clasică la români”, a mai declarat Streinu-Cercel.

În urma unui sondaj prezentat în cadrul conferinţei, s-a constatat că 49.7% din populaţia ţării consideră că vaccinarea copiilor este necesară şi este normal să fie obligatorie. Totodată, 35.3% consideră că este necesară vaccinarea, dar nu e bine să fie obligatorie, în vreme ce 9.5% cred că imunizarea nu este neapărat necesară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici